Onbekende groep/kabelleiding

Verstappen1987

  • #1
Binnenkort wil ik mijn oude stoppenkast laten vervangen. Ik wil dan ook gelijk alle kabels in mijn meterkast weer ordeneren zodat je overzichtelijker kan zien waar alles loopt. Deze lopen nu kriskras door elkaar.

Nu zit er op mijn stoppenkast een (on-geaarde) groep die op het eerste zicht niets van stroom voorziet. Ik heb meerdere malen alles langs gelopen in mijn woning en niets kunnen vinden wat door de groep wordt aangestuurd door zowel alle gebruikers aan te zetten en deze schakelaar uit te zetten en andersom (schakelaar uit, alles aan zetten).

Daarnaast heb Ik heb getracht om de bouwtekeningen van mijn woning te raadplegen maar helaas bevatte deze geen overzicht van de kabelleidingen voor elektra. (Bouwjaar 1984)

Als laatste optie geprobeerd met een endoscoop en een trekveer te kijken waar deze kabel heen loopt; de endoscoop komt niet voorbij de eerste bocht en de trekveer stuit na ± 1,5m op weerstand. Omdat er in die 1,5 geen centraaldoos zit waar deze op uit komt vermoed ik dat er of een bocht zit, of een centraaldoos die de oude bewoners hebben weg gestuct.

Welke opties heb ik nog meer om te achterhalen waar deze groep heen loopt? Ik wil de kabel niet lukkraak kapot trekken of laten zitten omdat ik ook graag wil weten waar deze heen loopt (voor eventueel toekomstig gebruik).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Spectrosonde huren, kabeltracer huren.
 
  • Like
Waarderingen: Verstappen1987

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ook al eens geprobeerd om de groep langere tijd uit te laten staan, zeg maar uitschakelen en niet/nooit meer terug inschakelen?

Misschien als je gewoon doorgaat met het normale leven dat je toch een keer ergens op stuit wat niet meer werkt.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd en Verstappen1987

Verstappen1987

  • #4
Bedankt voor de reacties;

De groep staat standaard al uit. Ik heb in de 2,5 jaar dat ik in de woning woon nog niets kunnen ontdekken wat hierdoor gevoed wordt.

Ook heb ik gisteravond geprobeerd met een leidingzoeker de leiding na te lopen op spanning. Helaas heeft de leidingzoeker een beperkt bereik voor spanning (50mm) waardoor deze bij overgang naar het dikke plafond vrijwel direct het signaal verliest.

Ik zie bij diverse grote huurbedrijven ook leidingzoekers die werken door middel van een extra kastje dat spanning geeft maar die eigenlijk bedoeld zijn voor het traceren van buizen in de grond. Zou het een optie zijn om zo’n meter te gebruiken en kan het kwaad om spanning via zo’n extern kastje op de bekabeling te zetten? (Uiteraard met uitgeschakelde stop).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Zon detector die je nu gebruikt is idd niet geschikt, jij hebt 1 nodig met een losse signaalgenerator dat is een traceer apparaat en geen detector.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
In oudere huizen kom je wel vaker zoiets tegen. Zal wellicht uitkomen in een lasdoos waarvandaan hij niet meer verder gaat. Of een wcd die je nooit gebruikt. Zolang je de bedrading laat zitten, kun je het altijd nog opnieuw aansluiten. Vooralsnog zou ik deze bedrading niet aansluiten in de nieuwe groepenkast.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu