Onbekend kastje CV ketel

jermaine150

 • #1
Ik heb recent een appartement aangekocht en kom een (voor mij) rare situatie tegen in de meterkast. Ik heb wat foto's bijgevoegd om het geheel te verduidelijken. Hieronder de situatieschets:

- De linkerwand van de meterkast grenst aan de badkamer met daarin iets wat op een thermostaat lijkt maar in te stellen is middels een draaischijf in stand 1 t/m 6. (foto2)
- De rechterwand van de meterkast grenst aan de woonkamer, waar een reguliere Honeywell thermostaat gemonteerd is. (foto3)

De overige foto's geven een indruk van de situatie. Er lijken twee kabels uit de CV ketel te komen waarvan één naar het kastje loopt dat op foto7 te zien is en de ander richting de Honeywell thermostaat. Vervolgens loopt er weer een kabel vanuit het kastje richting dezelfde thermostaat.

Heeft iemand enig idee waar dit kastje voor dient? De vorige eigenaar kan hier ook geen hulp bieden. Alvast bedankt.

Foto1.jpg Foto2.jpg Foto3.jpg Foto4.jpg Foto5.jpg Foto6.jpg Foto7.jpg
 

Auto-Geen

 • #2
Lijkt erop dat sterkstroom thermostaten via een relais het zwakstoomcircuit van de ketel schakelen.
 

Kluskoppel

 • #3
Hoe is de verwarming in de badkamer geregeld? Radiator? Vloerverwarming Mogelijk heeft het te maken met een zone-klep zodat de badkamer niet continu warmte krijgt o.i.d.

P.S. Een keer de bezem door dat CV-hok halen kan ook geen kwaad, wel zo fijn voor de onderhoudsmonteur van de ketel.
 

jermaine150

 • #4
Hmm de zone-klep klinkt wel aannemelijk.

Er zit geen radiator in de badkamer, de vorige eigenaar heeft de badkamer 'gerenoveerd' maar het lijkt erop dat dit geen vakwerk geweest is. Het zal me niet verbazen als de leidingen gewoon weggewerkt zijn.
Ik ben nog geen vloerverwarmingsverdeler tegen gekomen dus volgens mij zit er geen vloerverwarming in de badkamer.
In dat geval zal ik iemand in moeten schakelen om zone-klep inclusief thermostaat te verwijderen.


Wat betreft de rommel, het CV-hok zat vol met oud spul tijdens de aankoop. Bij schoonmaak kwam ik dit kastje tegen, en heb toen de foto gemaakt maar inmiddels staat het hok hij er weer netjes bij! Wel bedankt voor de tip :-)
 

jermaine150

 • #5
Auto-Geen schreef:
Lijkt erop dat sterkstroom thermostaten via een relais het zwakstoomcircuit van de ketel schakelen.
hmm, ik snap enigzins wat je zegt maar ben niet goed genoeg thuis in de CV aansluitingswereld om te beoordelen of dit nog nodig is of dat dit weg zou kunnen.

Uiteindelijk zal ik de klus waarschijnlijk niet zelf gaan uitvoeren maar probeer me er vooraf wel zoveel mogelijk in te verdiepen, dat is ook een beetje de achterliggende gedachte achter deze post.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Het kan ook een relais zijn welke is gekoppeld aan een centrale rookgas ventilator.
Als de ventilator uitvalt mogen de ketels niet werken.
 
 • Like
Waarderingen: Lange Herman

Ronny

Specialist Verwarming
 • #7
Ik denk dat de thermostaat in de badkamer en de thermostaat in de woonkamer parallel
over elkaar aangesloten zijn en zo het relais inschakelen. Dus beide thermostaten kunnen
het relais inschakelen en het schakelcontact van het relais schakelt de ketel in. Als het te koud
is in de badkamer dan schakelt de ketel in, ondanks dat het warm genoeg is in de woonkamer.

Dit is natuurlijk geen ideale situatie, maar wel een simpele voor als de badkamer (soms) te koud is.

Een relais als beveiliging voor de/een centrale rookgas afzuigventilator op het dak is ook mogelijk
maar ik ga er van uit dat dit tegenwoordig bij nieuwe/gesloten ketels niet meer voorkomt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #8
Ik ben dit soort kastjes wel tegen gekomen in flat gebouwen.
Mogelijk staat of stond er een ventilator op het afvoerkanaal.

Als de ventilator stil staat / stond, kan /kon de cv ketel niet aanspringen, dit was een zodanig uitgevoerde beveiliging.
Zodat geborgd was, dat er altijd afvoer aanwezig zou zijn van de verbrandingsgassen.

Vr Gr en succes ermee
 
 • Like
Waarderingen: Lange Herman en Marcn.88

The headhunter

Specialist Elektra
 • #9
Er zijn zat beunhazen die een open toestel gewoon vervangen zonder ergens naar te kijken.
 

jermaine150

 • #10
Bedankt voor alle suggesties en reacties, much appreciated! :prima: .

Denk dat ik binnenkort nog even iemand langs laat komen om ernaar te kijken, mocht ik uitsluitsel hebben over wat het exact is laat ik het hier even weten.
 
 • Like
Waarderingen: Krunnie

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #11
Gezien de grote spiralo buisin de stookruimte icm het relais lijkt het me dat hier vrtoestellen hebben gehangen met een gezamelijke rookgasfan op het dak zoals cvolieboy ook aangeeft.
Ik zou met enige spoed een erkend iemand laten komen om tekijken of het kanaal waar de ketel nu op aangesloten zit wel geschikt is voor condenserende toestellen.
Je kunt op deze manier gevaarlijke situaties krijgen met de rookgassen en ook de andere ketels op dezelfde strang aardig de vernieling indraaien door de vochtige rookgassen
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #12
Mogelijk een verborgen gebrek, heb je een bouwkundige inspectie laten uitvoeren?
 

jermaine150

 • #13
Bedankt voor de input! Heb inderdaad maar een installateur ingeschakeld, deze komt dinsdag langs om het allemaal te bekijken en te beoordelen. Ben benieuwd wat eruit komt.

Ik heb trouwens geen bouwkundige inspectie laten uitvoeren tijdens de aankoop. Gezien de algehele staat van het appartement leek het de aankoopmakelaar niet nodig, maar hoop niet dat er toch meer aan de hand blijkt achteraf.
 
 • Like
Waarderingen: Krunnie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #14
Dat kroonsteentje mag ook nog even weggewerkt worden. Die mogen niet zo open en bloot.
 

Kluskoppel

 • #15
@jermaine150 Wat zei de installateur? Ben wel benieuwd naar de afloop.
 

jermaine150

 • #16
Ik zou nog even een update geven inderdaad. De installateur is geweest, en die zei het volgende:

- Er is geen verwarming in de badkamer, de leidingen naar de badkamer zijn afgedopt in de cv ruimte en er zit ook geen vloerverwarming. Aangezien dit een vrij kleine badkamer is, is dit niet erg.
- De "thermostaat" in de badkamer dient om de ketel in te schakelen. Komt er op neer dat dit een tweede thermostaat is die volgens hem gewoon verwijderd kan worden. Er gaat ook enkel een 230v kabel naar deze thermostaat.
- De voedingskabel van de CV ketel loopt naar het relais toe. (dit was mij nog niet eerder opgevallen maar er zit dus geen stekker aan de CV ketel).

Aangezien deze installateur geen elektriciën papieren heeft en er wat elektra verlegt moet worden kon hij de klus zelf niet klaren en komt er deze week een collega langs om het relais te verwijderen, stopcontactje aan te leggen en een normale stekker op de cv te plaatsen.Nou ging ik nadat hij weg was nog even zelf een kijkje nemen in de cv ruimte, en heb nog even een duidelijke foto van de binnenkant van het relais gemaakt. De aanvoerdraad van de stroom zit los zoals te zien is op de foto (waarschijnlijk gebeurd tijdens het draaien) dus de ketel doet het nu even helemaal niet.

Maar toen viel me toch wat op, in het relais zitten naast de 230v geschakeld vanaf de badkamer thermostaat en de aansluiting van de cv ook nog twee wat dunnere draden (blauwe en rode). Op foto1 van mijn eerste post zie je die dunne draad ook aan de onderkant uit het relais steken en die loopt naar de wand aan de overkant. De installateur heeft daar niets over gezegd maar als het relais weggehaald wordt wat gebeurd er dan met die kabel?

In de tweede foto is de betreffende kabel te zien (rechts). De linkerkabel komt van de cv en die gaat naar de Honeywell thermostaat in de woonkamer. Maar de rechterkabel gaat via de pvc buis aan de ene kant de vloer in, en aan de andere kant het plafond in. Het betreft trouwens een appartement op de 1e verdieping.
Dit lijkt nu steeds meer op wat eerder gezegd is door @The headhunter @Ronny @Cvolieboy , iets van koppeling met een centrale afzuiging. Het is een appartement uit 1978.

Dus ik ben een beetje lost, maar ze komen deze week langs dus dan wordt het nogmaals onder de loep genomen! :-)

IMG_6400.JPG IMG_6401.JPG
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #17
100 % dat hier een dakventilator op staat te draaien het kastje kan dan ook niet zomaar verwijdert worden, beetje slechte zaak dat de ketelman aangeeft geen verstand van elektra te hebben.
Is de rookgas afvoer ook gecontroleerd en geschikt bevonden voor een hr toestel?
Normaal gesproken vind je dit soort systemen in oudere appartementen waar eerder vr ketels op de rga zaten aangesloten vaak zelfs in een open uitvoering.
Het is dan zeker niet zonder risico om dit toestel hier in bedrijf te hebben, je zou eens een keer bij de bovenburen kunnen vragen/kijken welke ketel hun hebben hangen en of dit ook hr toestellen zijn.
Is er voor de rookgaskanelen niks bekend bij de vve
 

jermaine150

 • #18
Thanks, Ik ga morgen toch maar even een aantal belletjes plegen, met de VVE en met het (erkend!) installatiebedrijf dat langs is geweest.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #19
Marcn.88 schreef:
beetje slechte zaak dat de ketelman aangeeft geen verstand van elektra te hebben.
Deze schoenmaker blijft bij z'n leest. Dat lijkt me juist uitstekend.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #20
In een CV installatie zitten toch net zo goed elektronische componenten? En al zeker als het over warmtepompen en aircos gaat. Enige kennis van elektra heeft een W installateur wel nodig. Of het schakelen van relais daarbij hoort is dan weer een andere vraag...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu