Omdraaien deurkozijn hout

Marvuu

  • #1
Ik wil mijn gangkastdeur (opdekdeur) niet naar binnen maar naar buiten
draaien. Het kozijn zou omgedraaid moeten worden maar dat is niet
te realiseren.

Optie een is latten aan de buiten kant van het kozijn op timmmeren, wordt dan zoals het profiel aan de binnenkant maar is erg lelijk en er is nauwelijks ruimte.

Tweede optie is met een frees (?) een profiel maken in het houtwerk aan de buitenkant.
Dit is voor het houtwerk geen probleem (ruim en groot genoeg) maar is dit te doen of gedoemd te mislukken?

Tips?
 

Bracke

  • #2
Als je met een frees aan de gang wilt heb je een probleem je kan niet helemaal onder in komen en met latten dan is je deur weer te groot, dus op allebei de fronten heb je een probleem.

Een nieuwe post kopen gaat vlugger, kosten ongeveer 40 euro voor vuren. Dus weegt dat op tegen het zweten wat je moet doen zo als jij het zou willen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wanneer het deurkozijn glad is (geen deklatten) kunt u met een frees wel een profiel frezen in het kozijn, het kleine stukje aan de onderkant en in de hoeken met een beitel wegsteken.
 

H@ns

  • #4
Niet gaan frezen want dan blijft er toch niet genoeg staan om een keer in een boze bui flink met de deur te slaan!
Zaag het "niet sponning deel" er af en zet in de huidige sponning een paar latten. Zo dek je meteen de scharniergaten en slotgaten af.
 

Marvuu

  • #5
Via deze weg bedankt voor jullie reacties.

Ik denk dat ik de "niet sponning" methode maar moet proberen.
 

Amdusias

  • #6
Het probleem met sponning latten is, dat de nieuwe deurmaat die je dan krijgt niet bestaat, oftewel je deur zal zeker 3 cm te breed zijn.

Dus je bent wel genoodzaakt om te frezen of zagen, echter! met een cirkelzaag kun je niet te boven komen, zeker 12 cm kom je dan te kort, met een boven frees is dit maar 6 a 7 cm, en ben je met een frees sneller klaar en zal het resultaat gladder worden. De laastte stukjes in de hoeken, zul je met een scherpe houtbeitel wel moeten steken.

Als de argument zal zijn dat er niet voldoende hout zal blijven staan, dan kun je al van te voren de oude sponning opvullen, zodat alles weer vlak is.

Bij een stalen polynorm kozijn is het allemaal wat lastiger omdat die veelal vastgemetseld zijn, en haast niet los willen. Dan krijg je al gauw hak en breek werk... En is het dan wel waard?
 

Kees61

  • #7
Amdusias schreef:
met een cirkelzaag kun je niet te boven komen, zeker 12 cm kom je dan te kort, met een boven frees is dit maar 6 a 7 cm, en ben je met een frees sneller klaar en zal het resultaat gladder worden.
Er zijn toch ook nog handzagen voor het laatste stukje? Of eventueel voor het hele stuk :-)
Zagen gaat wat prettiger dan fraisen. Bij fraisen moet je al het hout verspanen en dat is meer werk en maakt meer stof. Gladder zal fraisen niet echt gaan omdat het lastig is om de frais goed vast te houden.
Je kunt de rest ook met een scherp schaafje bijwerken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Een decoupeerzaag werkt natuurlijk ook prima.

grtz
Henk
 

Amdusias

  • #9
Jij wilt met een handzaag een sponing zagen?... HAHAHAHA :lol:
ja sorry hoor , maar zoiets heb ik nog nooit gehoort..
1tje van de oude garde zeker?.. nou ja doe lekker je ding , ik hou het lekker bij het elcetriche gereedschap , en het vlakker worden weet ik wel zeker , hangt vast af wie het vast houd he :wink: .. en qwa stof valt het reuzen mee , stofzuiger er aan zetten , en klaar is ............ :roll:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik doe ook (bijna) al het zaagwerk met een handzaag hoor. Zo gek is dat nou ook weer niet voor een klusser. Kun je nu eenmaal niet vergelijken met een professionele timmerman, die allerlei gereedschap heeft en geleerd heeft ermee om te gaan.

Liever wat langer bezig met een handzaag dan even snel een cirkelzaag gepakt en een paar vingers kwijt, omdat je dat vak niet goed beheerst.
 

Amdusias

  • #11
Met een circelzaag kan ik nog wel in komen, dat is idd erg link , maar met een handzaag lukt het je gewoon haast nie t, om over een volle lengte van een kozijn de sponingen er in te zagen , en dan ook nog eens precies op diepte?. van 15mm ... sorry hoor maar daarvoor heb ik echt al te veel kozijnen gemaakt om te weten dat dat niet gaat lukken.....

maar ja.. ieder zn zo ding.. als je denkt dat het zo mooi wilt , prima...
 

Kees61

  • #12
Amdusias schreef:
Jij wilt met een handzaag een sponing zagen?... HAHAHAHA :lol:
ja sorry hoor , maar zoiets heb ik nog nooit gehoort..
Daar kan ik ook niks aan doen, dat jij je niet kunt voorstellen wat er gevraagd werd.
Het is stom om te lachen, je moest je schamen. [lelijke opmerking verwijderd, sorry Amdusias, ik ken je er nog niet goed genoeg voor]
Als je de sponning in het kozijn van binnen naar buiten wilt verplaatsen en dezelfde deur wilt gebruiken, dan moet je eerst aan de buitenkant de lat er afzagen en er aan de binnenkant weer een lat opzetten.
 

Amdusias

  • #13
Als je de sponning in het kozijn van binnen naar buiten wilt verplaatsen en dezelfde deur wilt gebruiken, dan moet je eerst aan de buitenkant de lat er afzagen en er aan de binnenkant weer een lat opzetten.
Waar van af bedoel je? De deur of het kozijn?
 

H@ns

  • #14
Misverstand:

Amdusias bedoelde; sponningen zagen met de handzaag (wat inderdaad onmogelijk is)

Anderen bedoelden; het deel waar geen sponning zit er af zagen en het laatste stukje waar je niet bijkomt met de hand -in de reeds gemaakte snede- wegzagen.

Dus het uitstekende deel in onderstaande tekening

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu