Ombouw van radiator & warmte(stralings)verlies

Hatsaflats

 • #1
Hoe zit het nu precies met warmte (en warmtestralings) verlies bij het ombouwen van een radiator?

Moet de voorkant van een ombouw luchtdoorlatend zijn? Of kan een ruime opening aan onder en bovenzijde (en gesloten MDF voorpaneel) ook voldoende zijn?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Screech

  Specialist Verwarming
  • #2
  Alles wat je op of om een radiator plaatst houd warmte tegen.
  Een gesloten plaat "voor"de radiator is NOT DONE, je hebt dan geen stralings warmte meer.

  We hebben het ooit eens proberen uit te zoeken, naar mijn mening zal een radiator ombouw in wat voor vorm dan ook, minimaal 30% van de warmte tegen houden.

  Hoe kleiner de gaten aan voorzijde en bovenzijde, des te minder warmte zal de radiator afgeven.
   

  Pigion

  • #3
  Een beetje meer nuance:

  Als iets voor een radiator wordt gebouwd, wordt de stralingswarmte geblokkeerd, dus we voelen minder warmte. De omkasting wordt echter wel aangestraald en zal op zijn beurt weer stralingswarmte "doorgeven" . Bij dit proces gaat veel verloren en ik denk dat met een MDF omkastig dit wel eens > 50% kan zijn. Indien echter onder en boven voldoende doorlaat in de omkasting is, zal de convectie toenemen door de verhoogde temperatuur en de schoorsteenwerking van de omkasting.
  Voor het comfort is de stralingswarmte zeer belangrijk, onderschat dat niet. Die convectiewarmte geeft koude voeten door de toegenomen luchtcirculatie.
  Nog een leuk detail:
  Wij bezoeken na afloop van de wintersport altijd kennissen/ex collega nabij Neuchatel. In Zwitseland was stroom zeer goedkoop en zij verwarmen hun huis uitsluitend met electrische convectoren. Bij het laatste bezoek hadden zij de electrische convector in de living vervangen door een stralingspaneel ( ca. 2 x 0,75 M) aan het plafond.... heerlijk en minder stroomverbruik. Een iets kleiner paneel zat in de keuken achter de lange zijde van de eettafel...... geweldig comfortabel.
  De mens is zeer gevoelig voor stralingswarmte en vindt dit zo comfortabel dat de termostaat iets lager kan. Daarom bezint eer gij begint aan het omkasten van radaitoren. Dat geld kan je beter investeren in moderne vlakke radiatoren.
  Pigion.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu