Radiator in muur verwerken

KlusRob

  • #1
In mijn nieuwe huis heb ik in de slaapkamer een erg brede spouw (25 cm breed, niet geïsoleerd) met tegen de binnenmuur een radiator. Waarom de spouw daar zo breed is weet ik niet, maar de muur is vanaf binnenkant kozijn 33 cm dik, en als ik de vensterbank wegschuif komt er dus dit gapende gat tevoorschijn.

Nu hangt die radiator mij een beetje in de weg en zat ik me te bedenken of ik er geen inbouw-radiator van kon maken. Dus op de plaats van de radiator de binnenmuur (onder de vensterbank van de dakkapel dus zeker geen dragende muur) weg te slopen en hier een cm of 15-20 dichter bij de buitenmuur weg te zetten en dan op te metselen van gipsblokken van 5 of 7 cm dik (daar staat wel een dragende muur onder, de binnenmuur beneden is steens opgebouwd voor zover ik kan zien). Dus de radiator in een soort nis hangen onder de vensterbank, en dan aan de voorkant afwerken met een plaat radiatorbekleding.

Nog even in tekening om het wat duidelijker te maken:


Nu is mijn vraag: Is dit een goed idee en mag/kan dit? Vooral met de dichte vensterbank erboven. En hoeveel cm in de hoogte moet er dan overblijven tussen vensterbamk en bovenkant radiator?
En moet ik nog ergens rekening mee houden als ik de voorkant afwerk (ik denk dan aan ontluchtingskieren, waar en hoe breed)?

Graag jullie advies.

Groet,

Rob
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou een radiator nooit in een muur weg werken, de werking van de radiator zal zwaar verminderen.

Buiten dat, verklein je de spouw, waardoor de isolatie nog minder wordt dan dat hij al is.
 

Bernhard

  • #3
Rob,
De radiator zal minder warmte afgeven. Je kan ook een convectorelement, met de juiste cap., achter de plaat monteren.
Het element moet tussen de achterkant en de voorplaat "ingeklemd" worden. De luchtstroom moet door het element geleid worden, dus geen kieren. Hoe hoger de luchtschacht hoe meer cap een convector heeft.
Aan de onderzijde en bovenzijde een opening, eventueel met roosters, van ca 10cm. Dat de luchtspouw kleiner wordt is een voordeel. Bij een grote spouw ontstaan er luchtwervelingen en daardoor is meer warmteverlies. mvgr Bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
In Januari 2003 zit er dubbelglas in de boven verdieping dus de slaapkamers. In de zomer staan de kranen op de radiatoren open en in de winter dicht. Dus dat verlies van vermogen zal niet zo'n ramp zijn. Toch.
 

KlusRob

  • #5
Hoe zit het dan met het vermogenverlies van een radiator met 'normale' radiatorombouw? Wat ik eigenlijk wil is niet een radiatorombouw tegen de muur aan maar in een nis in de muur. Lijkt mij redelijk overeenkomen zou ik zeggen...
Buiten dat, verklein je de spouw, waardoor de isolatie nog minder wordt dan dat hij al is.
Verkleinen van de spouw.. Ik heb nog even nagemeten: vanaf de binnenkant van de buitenmuur is de spouw zelf 25 cm breed; daarvoor is een binnenspouwblad gemetseld van stenen op de zijkant. Totale muurpakket vanaf binnenzijde van de originele buitenmuur (die ook al steens is opgemetseld) is 33 cm. Radiator is nu (inclusief ophangbeugels) 12 cm dik, gemeten vanaf de muur. Als ik deze in een nis van 17 cm hang, met daarachter een muurtje van 7 cm dik heb ik nog steeds een spouw van 9 cm over. Is dat niet breed genoeg? Lijkt me dat 25 cm aan spouw niet zo erg veel toegevoegde waarde heeft...

En wat Wgb ook al zegt; het is een slaapkamer, dus de verwarming staat daar relatief weinig aan (en ook nog eens op een lage temperatuur).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu