Nut en noodzaak van afperspomp

Roos99

  • #1
Hallo,

We hebben al erg veel gehad aan alle vragen en antwoorden op deze site tijdens onze verbouwing. Daarvoor dank aan iedereen. Nu zitten we met een vraag waar we het antwoord niet op kunnen vinden.

We hebben de CV installatie (koper) aardig op de schop genomen. Om er zeker van te zijn dat we alles goed gesoldeerd, aangesloten en gekneld hebben willen we dat graag testen om waterschade bij ons en de onderburen te voorkomen. De enige manier die wij zien is met een 'afperspomp'.

Vraag:
Waarom zou je een installatie testen om waterschade te voorkomen met een afperspomp waarvoor je eerst de gehele installatie op druk moet brengen en moet vullen met water ? :shock:
Wat heeft zo'n test met een afperspomp dan voor zin ? Als er dingen niet goed gedaan zijn, dan hebben we toch al meteen waterschade tijdens de test

Is er ook een andere manier om erachter te komen of we alles goed gedaan hebben ?

Hoop dat iemand hier licht op kan schijnen.

Dank,
Roos
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Afpersen doe je op luchtdruk, niet met water.

Een perspomp gebruik je als ej niet voldoende leidingwater druk hebt om je systeemdruk te behalen, dan pers je er een liter bij met zo'n pomp.
 

Roos99

  • #3
Wow, dat is snel The Headhunter....

Dus we hoeven maar een klein beetje water in de pompbak te doen en niet net zoveel totdat het systeem vol is ? (Bloos)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Neen, geen water gebruiken, je zet er een luchtaansluiting op en pakt een fietspomp en pompt het systeem naar de maximaal toegestane druk.(overstorten en inlaatcombinaties verwijderen en afdoppen)
Vervolgens sluit je de kraan en na een bepaalde tijd kijk je hoeveel de druk gezakt is, en of dat veroorzaakt kan zijn door temperatuur schommeling en luchtdruk verschillen.

Vertrouw je het niet dan sop je alle aansluitingen met zeep af zie je bellen dan is het lek.

Een perspomp is om de installatie te vullen voor bedrijf, niet om te testen.
 

Roos99

  • #5
Perfect!

Hier hebben we wat aan. Dank!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Met een persoon pers je eigenlijk meestal waterleidingen af. Cv kan ook, maar dan moet je het expansievat afdoppen. Op het moment dat er dan iets klapt is gelijk de druk weg.
 

Roos99

  • #7
Ik reageer veel te laat, maar inmiddels is alles water en luchtdicht :D

Bij een speciaalzaak een manometer met afsluiter gekocht. In de zaak keurig voorzien van de juiste verloopstukken (om op de knelfitting van de CV te monteren) en vastgezet met locktite.

Kon het spul zo op de leiding aansluiten.

Daarna op druk gezet. Druk op laten lopen tot 2.7 bar, afsluiter dichtgedraaid, compressor ontkoppelt en 2 dagen laten staan. De druk liep (nagenoeg) niet terug.

We zitten al een tijdje lekker warm in ons nieuwe huis.

Dank allen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu