Nordland WA 8125 maakt programma niet af

Sjonnie_Noordeinde

  • #1
Beste Klusideeëers :super: ,

Dikke paniek in huize Sjonnie Noordeinde! Na zes jaar min of meer trouwe dienst van onze Nordland WA 8125 wasmachine, is hij er mee gestopt! :cry:

Probleembeschrijving:
- Als je een programma start gaat hij wel op deurslot;
- Hij pompt wel water in de wasmachine;
- Houdt vervolgens na een poosje op;
- Met het programma 'pompen' pomt hij wel het water weer weg;
- Met het programma 'centifugeren' pomt het het water alleen weg, maar gaat hij niet draaien;
- Het filter is schoon en leeg;
- Het wasmiddeltoevoerlaatje is ook schoon;
- Verder gaan er geen lampjes met foutmeldingen branden. Als het programma stopt dan brand alleen het lampje 'deurslot' en de 'start/pauze' knop knippert.

Hebben jullie een idee hoe wij onze wasmachine weer aan de praat kunnen krijgen?

Groetjes,

Sjonnie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als ik het goed begrijp is het euvel dus dat de trommel in geen enkel programma gaat draaien.

Dan zou ik als eerste de koolborstels controleren en kijken of de aandrijfriem er wel op zit. :wink:
 

Sjonnie_Noordeinde

  • #3
Ha Kees,

Bedankt voor je snelle reactie. Het lijkt er inderdaad op dat het draaien niet goed wordt aangestuurd. We hebben het apparaat open geschroeft, en alles lijkt er normaal uit te zien, zie de foto's. Hij wil alleen niet beginnen met draaien!

Enig idee?

Gr,
Sjonnie

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kees schreef:
Dan zou ik als eerste de koolborstels controleren
- Aandrijfriem loshalen
- Motorstekker losmaken
- Eventuele kabelbinder, waarmee de motorkabel vastzit, doorknippen (let op de positie ervan, er moet beslist naderhand weer een kabelbinder op dezelfde plek komen).
- Motor uitbouwen

Op de achterkant van de motor zitten de koolborstels. Zijn ze korter dan ca 1,5 cm dan vervangen. Het kan ook zijn dat er maar één te kort is. Dan allebei vervangen.

Alternatief voor motor uitbouwen is machine schuin naar achteren laten hellen en de koolborstels (hopelijk) via de onderkant bereiken. Zorg wel dat de boel stabiel staat en iemand anders de machine tegenhoudt want als je er met je hoofd onder ligt en hij valt terug is het niet zo lekker. :wink:
 

Sjonnie_Noordeinde

  • #5
Hallo Kees,

Je lijkt de spijker op zijn kop te slaan: de koolstofborstels waren inderdaad helemaal versleten. We hebben bij de lokale koolstofborstelboer een nieuw setje gekocht. Er is echter nog een probleempje. Bij het lossschroeven van een van de oude borstels is er een schroefje waarmee deze vastzat in de motor gevallen. We krijgen hem met geen mogelijkheid eruit, en we zien hem ook niet liggen. Als we (zo hard mogelijk) aan het uitstekend motor onderdeeldeel draaien (waar de riem omheen zat), lijkt er niet veel aan de hand intern. Denk je dat we hem gewoon kunnen laten voor wat het is en geowon gebruiken met potentieel een schroef ergens in het motorblok?

Gr,

Sjonnie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou zelf het niet wagen... Je kunt de gekste dingen krijgen.

Als ie inderdaad in de rotor zit kan ie door de centrifugaalkrachten gelanceerd worden (bij wijze van spreken dan maar).

Maar weet je zeker dat ie inderdaad in het motorblok zit en niet op de grond is gevallen. Misschien eerst de hele vloer + tafel?) zorgvuldig nazoeken. Een sterke magneet kan daarbij helpen. Ervan uitgaande dat het geen koperen schroef is, maar dat kun je makkelijk met de andere schroef checken. :wink:
 

Sjonnie_Noordeinde

  • #7
Hallo Kees!

Ondanks je advies, hebben we na lang lopen peinzen er toch voor gekozen een proefdraai te doen met een laag toerental. Gelukkig maakte hij geen rare geluiden, en heeft hij het programma succesvol weten af te ronden, zonder dat daarbij mensen dan wel dieren (zoals de kat) of andere producten schade hebben opgelopen. Daarmee concluderen wij dat de reparatie is gelukt! :super:

Bedankt voor je goede hulp, en kundig advies. Het heeft huize Sjonnie door deze zware tijden heengeloodst.

Toedeloe,

Sjonnie

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Pas maar op, voor je het weet draait de kat rondjes mee in de wasmachine! :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu