Noorse Leisteen leggen

Noorse Leisteen

  • #1
Ik ga een Noorse leistenen vloer leggen. Het gaat om een bijkeuken van circa 7m2. Ik heb een partij tweedehands Noorse leisteen aangeschaft. De tegels zijn van verschillend formaat en hebben ook verschillende diktes. In de bijkeuken is de oude dekvloer weg gesloopt dus het constructiebeton is zichtbaar. Vanaf de constructievloer heb ik ongeveer 6 cm in hoogte beschikbaar. In de vloer hoeft geen vloerverwarming o.i.d. te komen liggen.

Mijn vraag is nu hoe ik de Noorse leisteen in de bijkeuken moet leggen?
- Moet ik eerst een dekvloer maken? Zo ja van welk materiaal en hoe hoog? Of kan ik de Noorse leisteen eventueel rechtstreeks vanaf de constructievloer opbouwen? (dus zonder dekvloer)?
- Moet ik de Noorse leisteen in cement leggen? Of juist in de lijm?
- Etc.

Graag jullie tips en adviezen.
Alvast bedankt.
Jos
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
normaal gesproken worden dit soort dingen ter plaatse in de specie gelegd direct op een ruwe vloer, eea word dus in het werk op hoogte gebracht
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Noorse leisteen van verschillende diktes, moet je 1 voor 1 inmetselen op de ruwe betonvloer.
En dan gebruik je daarvoor bijna droge specie waar je dan een cementpapje op giet en daar de tegel oplegt en in de specie plopt met een rubber hamer.
Maa ja de meeste tegelzetters kunnen dat tegenwoordig al niet meer, dus als je het nog nooit gedaan hebt za; dat een hele klus worden als je het goed wilt doen.
Ik zou de party weer te koop zetten, en andere tegels kopen als ik jou was.
 

Noorse Leisteen

  • #4
Beste Marcn.88 en Peter,

Bedankt voor jullie reactie. Nu heb ik ergens gelezen dat Noorse leisteen het beste met trasscement is te bewerken. Kunnen jullie dat bevestigen? Of zijn er andere materialen/methoden om het in te metselen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Inderdaad met trascement.
 

Noorse Leisteen

  • #6
Ik ga bijna beginnen met mijn uitdaging om een Noorse leisteenvloer in het trascement te leggen. Nu heb ik ook hier gelezen dat ik een cementpapje over de droge specie (trascement) moet gieten. Kan iemand me vertellen hoe ik dat cementpapje maak? (welke grondstoffen, welke verhoudingen, moet er nog een speciaal toevoegmiddel bij?)
Alle tips zijn meer dan welkom.

Alvast bedankt.
Jos
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu