Noorse Leisteen leggen

JosKlusser

 • #1
Ik ga een Noorse leistenen vloer leggen. Het gaat om een bijkeuken van circa 7m2. Ik heb een partij tweedehands Noorse leisteen aangeschaft. De tegels zijn van verschillend formaat en hebben ook verschillende diktes. In de bijkeuken is de oude dekvloer weg gesloopt dus het constructiebeton is zichtbaar. Vanaf de constructievloer heb ik ongeveer 6 cm in hoogte beschikbaar. In de vloer hoeft geen vloerverwarming o.i.d. te komen liggen.

Mijn vraag is nu hoe ik de Noorse leisteen in de bijkeuken moet leggen?
- Moet ik eerst een dekvloer maken? Zo ja van welk materiaal en hoe hoog? Of kan ik de Noorse leisteen eventueel rechtstreeks vanaf de constructievloer opbouwen? (dus zonder dekvloer)?
- Moet ik de Noorse leisteen in cement leggen? Of juist in de lijm?
- Etc.

Graag jullie tips en adviezen.
Alvast bedankt.
Jos
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #2
  normaal gesproken worden dit soort dingen ter plaatse in de specie gelegd direct op een ruwe vloer, eea word dus in het werk op hoogte gebracht
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Noorse leisteen van verschillende diktes, moet je 1 voor 1 inmetselen op de ruwe betonvloer.
  En dan gebruik je daarvoor bijna droge specie waar je dan een cementpapje op giet en daar de tegel oplegt en in de specie plopt met een rubber hamer.
  Maa ja de meeste tegelzetters kunnen dat tegenwoordig al niet meer, dus als je het nog nooit gedaan hebt za; dat een hele klus worden als je het goed wilt doen.
  Ik zou de party weer te koop zetten, en andere tegels kopen als ik jou was.
   

  JosKlusser

  • #4
  Beste Marcn.88 en Peter,

  Bedankt voor jullie reactie. Nu heb ik ergens gelezen dat Noorse leisteen het beste met trasscement is te bewerken. Kunnen jullie dat bevestigen? Of zijn er andere materialen/methoden om het in te metselen?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Inderdaad met trascement.
   

  JosKlusser

  • #6
  Ik ga bijna beginnen met mijn uitdaging om een Noorse leisteenvloer in het trascement te leggen. Nu heb ik ook hier gelezen dat ik een cementpapje over de droge specie (trascement) moet gieten. Kan iemand me vertellen hoe ik dat cementpapje maak? (welke grondstoffen, welke verhoudingen, moet er nog een speciaal toevoegmiddel bij?)
  Alle tips zijn meer dan welkom.

  Alvast bedankt.
  Jos
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu