Nog een badkamer vraagje

Edwin1000

  • #1
Ik heb al vele badkamer vragen gezien, maar heb nog niet echt iets kunnen vinden voor een bestaande badkamer.

Ik zou graag in mijn bestaande badkamer de vloer verbinden met het aardpunt. Toen ik hier kwam wonen, was er in de badkamer alleen maar onder de wastafel 1 blanke draad, die aan de waterleiding vast zat.
Ik ben zelf nogal gevoelig voor kleine potentiaalverschillen, dus ik voel dat er een verschil is tussen de vloer en de kraan. Ik heb dit ook al een aantal keer gemeten met een multimeter en het betreft ongeveer 5 volt.
Verder (nog) niet gevaarlijk, maar het zit me niet lekker.
De bestaande aansluiting was behoorlijk gecorrodeerd, dus ik heb zelf al een aardblokje gemaakt en daar die ene draad op aangesloten en een draad naar het bad en naar nieuwe klemmen op de waterleiding(en).
Nu zit ik al een tijd te denken hoe ik nou de vloer kan aansluiten, zonder de boel open te breken. Is daar iets voor? Bijv. dmv. een gat boren en dan een probe erin met geleidende pasta ofzo...
Iemand een idee?
 

Fiesiekus

  • #2
Met zo'n probe gaat niet werken.

Als je 't echt 100% goed en volgens de regels wilt doen moet je een aardmat in de vloer aanbrengen; maar dan moet je openbreken. Anders de evt. aanwezige wapening met een draad aan het CAP verbinden.

Maar zijn nu wel alle overige delen via een centraal punt vereffend en is er een verbinding tussen dat laatste punt en de PE in de centraaldoos?
 

Edwin1000

  • #3
Ik heb nu dus zelf alle metalen delen met mijn zelfgemaakte vereffeningspunt verbonden. Daar vandaan loopt een blanke (vertinde) draad de muur in, maar ik weet niet waarheen. Ik vermoedt op zich dat deze naar het aardpunt in de meterkast loopt (of in de centraaldoos in de muur)
 

Fiesiekus

  • #4
Het is toch wel belangrijk dat je het verloop van die ene draad volgt om er zeker van te zijn dat ie niet "ergens" een potentiaal oppikt. Dat zou nl. de oorzaak van 't door jou gemeten potentiaalverschil kunnen zijn.
 

Edwin1000

  • #5
Dat zal niet gaan, loopt meteen weg achter de tegels, niet in een buisje ofzo. Verder is het aangesmeerd. Maar ik zal eens in de meterkast gaan kijken of in de centraaldoos of ik daar een soortgelijke draad vind, dan kan ik eens meten of het dezelfde is.
Ik vermoed zelf ergens, dat het potentiaalverschil niet van mijn eigen 220 installatie af komt. Ik heb namelijk al eens tijdens het meten van het verschil alle groepen in de meterkast uit gezet en het verschil van 5 volt bleef. Ik deed dat omdat ik wilde proberen te ontdekken in welke groep het 'lek' zit. Maar dat leverde dus niets op.
De grap is ook, dat als ik in het bad ga staan, dan voel ik het verschil niet, alleen als ik met mijn blote voeten op de tegels van de badkamer sta.
 

Gerrit

  • #6
Als je het niet snel kunt vinden, zou ik toch even een installateur vreagen.
Dit soort problemen moet je niet onderschatten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu