Nieuwe WC op 1e verdieping: spoelt niet goed door

Flying

  • #1
De situatie: een nieuw toilet incl inbouwreservoir op de begane grond en daarboven op de 1e verdieping een nieuwe badkamer met wc incl inbouwreservoir, wastafel en douche.

De wc beneden en boven zijn van hetzelfde type. Beneden spoelt hij goed door, maar boven komt het water eerst omhoog (ca 10cm onder rand) en zakt dan vrij snel (in een paar seconden) tot een normaal niveau. Dit niveau is wel duidelijk hoger dan het niveau van de wc beneden.

Al het leidingwerk is nieuw aangelegd tot het riool in de kelder (dat vervolgens naar het gemeentelijk riool loopt). Een verstopping lijkt mij dus niet waarschijnlijk, ook omdat het beneden wel goed doorspoelt.

Ontluchting/beluchting is niet aanwezig, kan dit het probleem zijn?

Hopelijk kunnen jullie me helpen!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Een riolering moet een ontspanning hebben ander werkt dat niet goed
kam je nog ergens een beluchter plaatsen?
 

Flying

  • #3
Ik kreeg van iemand de tip om het sifon van de wastafel er tussenuit te halen zodat deze tijdelijk als be/ontluchter kan fungeren. Dit om te testen of het ontbreken hiervan inderdaad het probleem is.
Dit zal ik eerst gaan proberen.

Waar moet een ontluchter geplaatst worden? Nu lees ik ook over beluchters en ontluchters, welke zou ik in dit geval nodig hebben? Het plafond onder de badkamer ligt nog open, dus hier kunnen we nog wel bij de afvoeren. We zouden daar een aftakking op de afvoer wastafel/douche kunnen maken? Hoe gaat dat in zijn werk? Een pijp naar buiten? En hoe hoog moet deze zijn?
De badkamer is verder al helemaal afgewerkt en getegeld, dus hier wil ik liever niet in gaan rommelen.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #4
Ik zou zeggen een ontluchter, want volgens mij heb je overdruk in je systeem. Ontluchten kan alleen naar buiten toe omdat je rioollucht gaat uitblazen. Als je een ontluchting maakt, heb je ook meteen een beluchting :D
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Kijk als je ergen op je riool leiding kan door trekken naar het dak.

zo niet kan je een grote beluchter plaatsen ergens, denk er wel om dat je bij deze weer bij kunt komen gaan soms stuk.
 

Flying

  • #6
Net gebeld met een loodgieter en die komt de situatie volgende week bekijken. Hij geeft ook aan dat het ontbreken van een ontluchter waarschijnlijk het probleem is. De badkamer is al helemaal afgewerkt dus een ontluchter door het dak maken is eigenlijk geen optie (het is ook een platdak waar ik liever niet een gat in wil maken, lijkt mij een dure klus). Volgens mij is het wel een optie om onder de wc een t stuk in de afvoerbuis te maken en deze door de muur naar buiten te voeren. Dan zal hij buiten nog langs de muur omhoog gebracht moeten worden denk ik, om boven het niveau van de wc uit te komen.

Ik wacht even af naar het advies van de loodgieter en zal het daarna hier posten. Dank voor het meedenken zover!
 

Kanterz

  • #7
Hangt er geen cv ketel een verdieping hoger toevallig?
anders zou je namelijk die afvoer door kunnen trekken..
 

Xr8

  • #8
Een ontspanning is een van de belangrijkste onderdelen, zonder dit werkt een riool niet goed. Zou dit in orde laten maken, ook om verstoppingen te voorkomen in de toekomst. Het beste is om met de grootst aanwezige diameter een open verbinding met buiten te maken, mocht dit niet lukken dan is een van 75 of 50 mm altijd beter dan geen.

Gat in plat dak valt wel mee, je zult dan een ontluchtingskap moeten laten inplakken. Neem hiervoor wel een dubbelwandige uitvoering.

Succes.
 

Flying

  • #9
Vorige week een loodgieter langs gehad. Hij gaf aan dat er geen verstopping zit en dat ook de ontluchting niet het probleem is (hoewel het wel beter is het wel te hebben). Het ligt aan de toiletpot volgens hem. Waardoor het water eerst omhoog komt en dan wel snel wegloopt. Ik heb beneden nog een zelfde pot staan en zal op zijn advies deze er opzetten boven. Om te kijken of het alleen aan die ene pot ligt (fabricagefout) of echt aan het type pot. Het is een Villeroy en Boch, ik had daar toch wel een pot van verwacht die goed doorspoelt...
Hij gaf aan dat het moeilijk is om geld terug te krijgen, omdat het water wel goed wegspoelt uiteindelijk. Lijkt mij dat je toch van een pot mag verwachten dat die ook met 1 druk op de knop goed doorspoelt. En niet pas na 3 keer. Iemand hier ervaring mee?

Maar goed, eerst de andere pot er opzetten om het te testen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu