Nieuwe CV-ketel, warmtewisselaar, Boiler

Bervw

  • #1





Hallo Forumleden,
Mijn CV-ketel moet vernieuwd worden en ik krijg tegenstrijdige berichten.
Ik heb nu een Nefit Turbo 32 met klein boilertje (ca. 20 liter). 20 jaar oud.

Ik heb zwarte vloerverwarmingsleiding en moet dus een gescheiden circuit maken.
Graag advies over:
- Waar komt de warmtewisselaar en heb ik een extra pomp nodig? Hoe ziet dit er dan uit? Moeten er nog andere zaken aangepast worden? Natuurlijk komt er een expansievat, overdrukventiel, vulkraan, drukmeter etc.
- Wel of geen filter ertussen om te voorkomen dat vuil in de wisselaar komt
- het toevoegen van een middel in de vloerverwarming. Is dat nuttig/nodg? Zo ja welk en hoeveel?
- Welke keteltemperatuur instellen en welke vloerverwarming temperatuur?
- Hoe kan ik het bestaande systeem het best doorspoelen? Hoe lang moet dit? Moet ik hierbij zover gaan dat ik de radiatoren eraf haal of valt dit allemaal mee? Hoe krijg ik anders elke radiator inwendig schoongemaakt?
- Welke warmtewisselaar heb ik nodig? Het is ca. 40m2 vloer? Moet de wisselaar van RVS zijn?
- Is het beter om de bestaande verdeler weg te halen en een verdeler met geïntegreerde wisselaar te plaatsen?


Ik wil een nieuwe ketel plaatsen van hetzelfde merk met warmteklasse CW5 . Ik ben tevreden met de huidige warmwatervoorziening, die ik vooral op de badkamer gebuik (keuken heeft een aparte ww-voorziening). Heeft het voordeel om een ketel met boiler aan te schaffen (zo ja welke) of kan ik mij de EUR 400 besparen? Voor mijn gevoel heeft de nieuwe ketel zonder boiler al een betere doorstroming en minimaal dezelfde startsnelheid. Het duurt nu ook al meer dan 10 seconden voor het water op de badkamer warm wordt.

Alvast veel dank voor jullie reakties en een stralend 2012!
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Hallo,

Het zijn nogal wat vragen, maar om snel thuis te zijn....

De oude verdeler verwijderen, een nieuwe plaatsen. Er zijn verdelers op de markt waar een platenwisselaar op zit en een expansievat. Je hebt dan een complete alles in een set.
Dat je even langer moet wachten op warm tap water kun je met een voorraad vat niet opheffen, dat ligt aan je leiding lengte. De doorstroom toestellen reageren zo snel vandaag de dag, dat een cw 5 toestel doorgaans alle comfort bied. Ja of je moet al met twee badkamers tapwater vragen :mrgreen:
Als er een gescheiden systeem gecreëerd is, dan is er geen additief in het cv water nodig.


Succes.

Calenta :cool:
 

Bervw

  • #3
Beste calenta,
dank voor uw antwoorden. Top dat u hier op de eerste dag van het nieuwe jaar tijd voor vrij gemaakt heeft :D . Ik stel inderdaad veel vragen, maar op het moment dat je je erin probeert te verdiepen krijg ik allerlei tegenstrijdige verhalen.
De complete verdeler vervangen lijkt me ook het meest voor de hand te liggen, ofschoon dit ca. 400 euro duurder is. Heb ik 1 extra pomp nodig als ik de verdeler niet vervang?
De vraag mbt het additief was bedoeld om additief in het vloerverwarmingsgedeelte.
Op basis van uw advies ga ik voor een CV zonder boiler. Hierbij heeft een ketel (althans de ketel waar ik voor ga) een ecostand. Hoeveel extra opwarmtijd kost een eco-stand, waarbij geen startvoorraad warm water gehouden wordt. Hebben we het dan over bijv.2 seconden?
Kijk ook nog even naar mijn andere vragen svp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu