Nieuwe stoppenkast? wel of niet?

Moortje2

  • #1
Hallo,

Wij zijn helemaal weg van een huis. maar in dat huis is de stroom niet zoals het wezen moet. is verouderd. wellicht moet er een nieuwe stroomkast in. nu gaat het nog met smelt stoppen in dat huis. op dit ogenblik woont er een vrouw alleen en wij zijn een gezin van vijf, dus de stroom die er gebruikt gaat worden zal ook meer zijn. denk maar aan computers/ diepvries/ koelkast/ tv/ afwasmachine enz enz.

nu is dus de vraag of we een nieuwe kast nodig hebben en zo ja, wat gaat ons dat ongeveer kosten en welke zouden we nodig hebben? sluit nuon/essent zoiets aan? we gaan van een huur huis dus naar een koop huis hebben dus geen ervaring met dit soort dingen. :oops:
kan iemand ons hier iets van uit leggen?
bvd.
moortje2
 

Fiesiekus

  • #2
Via internet kan je offertes van elektriciens opvragen. I.h.a. is alleen een groepenkast niet heel duur (<€500); bij een eigen huis komen wel wat complexere en duurdere zaken kijken :wink: .
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Voor het bepalen van het soort groepen kast (aantal groepen) is het van belang te weten wat voor (zware) apparatuur je precies wilt aansluiten. Keuken, wassen, drogen dat soort zaken gaan over het algemeen op aparte groepen. Daarnaast heb je een aantal algemene groepen tbv stopcontacten en lichtpunten nodig.
De installatie in huis is in principe je eigen verantwoordelijkheid/eigendom, werkzaamheden hieraan laat je door een installateur/elektricien uitvoeren.
De verantwoordelijkheid van de energieleverancier/netbeheerder gaat niet verder dan de hoofdzekering/elektriciteitmeter.
Zo in zijn algemeen is dus niet zomaar te zeggen wat voor kast je nodig hebt.
 

Red

  • #4
Zo te horen is het een ouder huis en zal er tzt gerenoveerd/verbouwd worden. Je kan er dan beter meteen een flinke groepen kast in (laten) zetten met een eigen groep voor alle apparaten boven de ca 2,5kW (magnetron/oven,vaatwasser,E-fornuis,boiler,wasautomaat, evt wasdroger). Daarnaast zijn er nog een aantal 'licht' groepen nodig voor de algemene groepen in huis, in totaal zit je al snel op ca 6-8 groepen.

Helaas is het upgraden van een woning met een sterk verouderd elektriciteits net, naar een meer moderne (lees meer groepen) een behoorlijke klus. Alle groepen moeten immers nog vanuit de meterkast nog het huis in, richting keuken, bijkeuken etc...en die leidingen moeten er wel liggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu