Nieuwe steektrap: Aantal treden en hoe dichtmaken

Jacco96

  • #1
Hallo,
Ons 100 jaar oude huis heeft een steektrap naar de 1ste verdieping met een helling van 60 graden en 16 treden. Dit is geen genot (en zelfs gevaarlijk).
Ik wil de trap vervangen door een trap met een hoek van 50 graden. Nog niet ideaal, maar de afmetingen van het trapgat laten geen 'luiere' trap toe (vrije doorloop is bij 50o nog 2,15 m).
Ik heb twee vragen:

1) Aantal treden
Bouwbesluit (als streven) schrijft voor: optrede <=188 mm, aantrede tussen 173 & 233 mm. Dat lukt natuurlijk niet. Maar ik kan wel kiezen uit:
  • - 16 treden: Optrede 199 mm en aantrede 163 mm
    - 17 treden: Optrede 187 mm en aantrede 153 mm
Ik kies voor de eerste optie omdat:
  • - Bredere aantrede lijkt me veiliger, kleinere optrede is vooral voor de oude dag
    - Resultaat trapformule (2*O+A) ligt met 560 tov 527 dichter bij ideaal van 600 mm +/- 30mm
    - Veel commerciele trappen worden nog steeds met 200 mm optrede aangeboden.
Ik zal de treden wel een diepte van ~220 mm geven. De wel wordt dan ~57 mm. Mee eens?

2) Trap dichtmaken
Ik zie alleen maar trappen die met stootborden worden dichtgemaakt. Veel werk en kans op kraken. Bij onze huidige trap zitten aan de achterkant planken over de volle lengte van de trap (dus parallel aan de bomen). Dat is veel gemakkelijker en maakt de trap sterk omdat de treden aan deze planken vastzitten.
De nieuwe trap wil ik op dezelfde manier dichtmaken. De officiële reden is dat het authentiek is, maar ik ben natuurlijk ook blij dat dit veel minder en gemakkelijker werk is. Een traploper aanbrengen wordt dan niet fraai meer.
Zijn er verdere bezwaren?
Zie ik iets over het hoofd?

Alvast bedankt.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Of de wel nu 40-50 of 57mm is maakt niet zoveel uit voor de beloopbaarheid van de trap als je naar BENEDEN loopt.

T.a.v. schuinte vande trap: wellicht kun je nog wat cm winst doen als je de vrije doorloop iets verkleind.

Huidige bouwbesluit uitgaande van woonfunctie spreek:
Max. optrede 188mm
Min aantrede 220mm
steeds op de looplijn .
Maar gelet op de leeftijd van de woning is dit hier niet van toepassing.

Opf je de trap met stootborden of met een achterliggende plaat gaat maken is een keuze die je zelf maakt, maar qua kraken kan dit bij beide oplossingen voorkomen. nadeel vane geen gebruik te maken van stootborden is dan dat het kraken veel moeilijker op te lossen is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voor de beloopbaarheid vooral omlaag kan je er beter nog een trede minder in maken de aantrede is veel belangrijker voor de veiligheid.
dan een kleine optrede

tot 21 cm optrede loopt prima en is in huizen van voor 2003 heel gangbaar
 

Jacco96

  • #4
Dank voor de reacties :-)
Goed idee om naar 15 treden te gaan! (Ik vind die lage, lange stappen op moderne trappen best irritant lopen).
Ik begrijp dat de 'wel' niet uitmaakt voor de veiligheid naar beneden. Bij naar boven gaan leidt een te grote wel er wellicht toe dat mensen hun voeten te ver naar voren plaatsen, met als gevolg dat ze bij de volgende stap naar blijven kunnen haken.

De vrije doorloop wordt 215 cm bij een hoek van 50o. Ik ben zelf 195. Dus bij een kleinere doorloop komt het plafond wel vervelend dichtbij.

Ik denk dat ik bij een plaat achter de treden blijf, maar dat ik alvast een sleuf aan de onderzijde van de treden frees waar ik eventueel nog stootborden in kan plaatsen, mocht de trap gaan kraken (ik kan later niet meer achter de trap komen) of omdat vrouwlief dat toch mooier vindt.

Ik heb al gezien dat stootborden onder spanning worden gemonteerd door de trede die op het stootbord rust bij montage omhoog te drukken (en het stootbord een beetje bol te maken). Met die plaat erachter is het waarschijnlijk ook handig om voorspanning aan te leggen. Maar welke kant op?
  • - Naar beneden (treden hol maken, zeg maar), dan heeft de trede alvast voorspanning maar wordt de verbinding (schroeven) bij betreden ontlast --> gevaar voor beweging = kraken
    - Of naar boven (bol)? Dan staat de verbinding alvast onder spanning, maar wordt dus bij betreden extra zwaar belast.
De huidige bomen en treden zijn 22 mm dik (en geen kraakje) en de breedte van de trap is slechts 77 cm (geen ruimte voor breder). Ik zie dat nieuwe trappen over het algemeen uit 38 mm dik hout worden gemaakt. Treden van 38 mm dik worden dan wel lompe balken :wink:
Welke diktes zouden jullie aanraden voor bomen en tredes? (in vuren; ik ga de trap schilderen en waarschijnlijk voorzien van een traploper)
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Zeker niet dunner gaan dan 33mm zou ik zeggen

Indien je nu groeven gaat maken voor stootborden in de treden dan kun je best direkt gewone stootborden er in zetten. En dan ook de groeven in de boven maken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu