Nieuwe sloten, wat is wijsheid

Galois

  • #1
In mijn nieuwe woning, heeft de voordeur één oplegslot en één bijslot beneden met een standaard profielcilinder.

Mijn achterdeur heeft één profielcilinder.

Nu kan ik twee dingen doen om de sloten te vervangen. Gewoon de profielcilinders vervangen door nieuwe SKG** of SKG*** cilinders en klaar. Of, wat mij werd aangeraden door een 'kenner' nieuwe meerpuntsluitingsystemen te installeren in zowel de voordeur als achterdeur.

De eerste optie kan ik zelf en zal mij (max) 100 euro kosten. Voor de tweede optie moet er gefreesd worden (wat ik niet zelf kan) en zal gauw 600 euro kosten.

Aan de ene kant lijkt de tweede manier (meerpuntssluitingen) veiliger, maar als je erover nadenkt lijkt het onzin. Want dan is zowel de voor- als achterdeur 'super'goed beveiligd, maar de dief kan dan nog steeds vrij eenvoudig via bv. een raam naar binnen? Althans, eenvoudiger dan via de 'sterke' deuren.

Kortom: is de investering van zo'n meerpuntssluitsysteem zijn geld waard?
 

Ralph

  • #2
Een cilinder van 2 euro is net zo goed als die dure skg cilinders hoor.
Belangrijker is dat je niet bij die cilinders kan komen om ze te breken want dat doen die dure skg cilinder net zo snel.
Dus veiligheidsbeslag is het sleutel woord.

3 puntsluitingen heeft hier op geen echte toegevoegde waarde, als ze persé binnen willen zijn komen ze binnen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Door gebruik te maken van een meerpuntssluiting zal het voor een inbreker hoe dan ook moeilijker worden om binnen te komen via die deur dan wanneer er een enkel slot zit.
Een meerpuntssluiting heeft meerder sluitingen (eventueel met haken).
 

BobdeB

  • #4
Om te zeggen dat een inbreker die binnen wil komen toch wel binnenkomt klopt. Echter worden de meeste inbraken niet gepleegd op een specifiek adres. Maar kiezen ze een "makkelijk" huis. Goed hang en sluitwerk en dat ook op de juiste manier gebruiken is dus zeker aan te raden.
Een bereikbaar gevel element is goed beveiligd wanneer een inbreker er meer dan 3 minuten over doet om met "standaard" inbreekgereedschap binnen te komen.
Grofweg komt dit neer op 1 goedgekeurd skg®** slot, met veiligheidsbeslag en sluitkom. Op de juiste wijze met het juiste bevestingsmateriaal.
Omdat inbrekers ook niet stilzitten wordt er tegenwoordig anti-kerntrekbeslag geadviseerd.
Een meerpuntsluiting verhoogt alleen het gebruiksgemak van het een deur. Op 1 plek op slot doen en op drie plaatsen vergrendelt. In plaats elk slot apart op slot draaien.
Een achterdeur waardoor je niet de woning verlaat kun je ook goed beveiligen met goedgekeurde opgesloten.
Alle preventie-middelen die er zijn werken alleen als ze ook goed gebruikt worden. Dus als je de woning verlaat, niet alleen de voordeur achter je dichttrekken, maar ook op slot draaien. Flipperen wordt nog steeds veel gedaan door ongenode gasten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Krijg toch het idee dat de mentaliteit is verandert. Gewoon aanbellen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ralph schreef:
Een cilinder van 2 euro is net zo goed als die dure skg cilinders hoor.
Kan je dat uitleggen Ralph? Er zijn toch meerdere technieken om een cilinder te "omzeilen" (trekken, uitboren, enz.)

Ik heb zelf een driepuntssluiting ingefreesd. Is een nauwkeurig werkje, maar te doen, als je handig bent met een bovenfreesmachine.

De beveiliging is zo goed als de zwakste schakel. Dus je kan beter daarna ook de ramen aanpakken.
 

Ralph

  • #7
Ga maar eens een cilinder uitboren in een
veiligheidsbeslag, daar ben je wel even
mee bezig hoor.
 

Bouwknots

  • #8
Tegenwoordig worden wel eisen gesteld aan een cilinder, een paar jaar geleden nog niet.

In het PKVW-handboek Nieuwbouw 2011 is kerntrekbeveiliging als nieuwe eis opgenomen in W3, Deuren inbraakwerendheid. Hieraan kan invulling worden gegeven door toepassing van cilinders SKG drie sterren® of Veiligheidsbeslag SKG drie sterren® met kerntrekbeveiliging. Deze producten zijn bestand tegen kerntrekken met een kracht van ten minste 15 KN.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu