Nieuwe riolering onder ruwe betonvloer

Niels_T

  • #1
Beste, wij zijn bezig met een grote renovatie waarbij er een nieuwe ruwe betonvloer zal worden gestort (150mm). Onder de vloer komt 140mm XPS isolatie. En daaronder komt de riolering 110mm SN8 met een 12 tal aftakkingen naar keuken, toilet, badkamer etc.

Mag of moet de hoofdleiding van 110mm verlijmd worden op de verbindingsmoffen en T-stukken of met juist manchet-verbinding in elkaar gezet worden?
Dezelfde vraag voor de T-stukken 110/75/110, of deze volledig verlijmd moeten worden of juist met manchet-verbinding?

Alvast bedankt voor de reacties.
Niels

Schermafbeelding 2022-01-17 om 12.35.38.png
 

Willem52

  • #2
Het voordeel van rubbermachetverbindingen is dat je ze later of tijdens het werk altijd kunt nastellen. Bij lijmverbindingen moet je in 1 keer goed plaatsen en lijmen en kun je ze later niet meer corrigeren. Plaats bij het lijmen een streep van een viltstift op de buis en doorlopend op het hulpstuk. Zo komen ze tijdens het lijmen precies op hun plaats en de kans op een verdraaiing is minimaal. Rubbermachetverbindingen zijn altijd herbruikbaar in tegenstelling tot lijmverbindingen.
In jouw geval kun je zowel voor lijmverbindingen kiezen als voor manchetverbindingen.
 

Niels_T

  • #3
Bedankt Willem voor je snelle reactie. Ik ben bekend met de verschillen, en zeker de voordelen van de rubbermanchet verbindingen.

Ik bedoel dat het onmogelijk is om ooit nog bij te komen. Er is geen kruipruimte, de betonvloer is dragend, zodoende. Als er geen bezwaar is ten opzichte van verlijmen, dan gebruik ik deze graag. Ik dacht ook dat het beter zou zijn als de vloer/woning zich nog iets zet, dat het iets kan werken op de verbindingen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
lijmen kan prima, zorg dat de grond onder en langs de buis goed verdicht is zodat eea niet kan verzakken
 

Niels_T

  • #5
Top, dan gaan we het zo doen, dankjewel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu