Nieuw riolering design tussenwoning

Ivow

  • #1
Beste klussers,

We hebben een huis uit 1957 gekocht en deze zijn we volledig aan het verbouwen. Hierin zaten nog oude rioleringsleidingen (metaal) deze hebben we allemaal eruit gehaald. Hierdoor moeten we dus volledig opnieuw beginnen op de verzamelleiding in de kelder na. Ik heb een tekening gemaakt van het beoogde design en zou deze graag bij jullie willen controleren. Met name ook de be/ontluchting van het geheel. De tekening kun je zien als het rechteraanzicht van de woning vanuit de binnenkant.

riool plan 2.PNG


De legenda is als volgt:
Blauw = 110mm
Geel = 75mm
Paars = 50mm

We willen een twee toilet maken boven het bestaande toilet, vandaar de 110mm standleiding die verder naar boven gaat. Vanuit dit tweede toilet is een luchtkanaal van de schoortsteen te bereiken. Echter is deze schuin en heb ik daarom gekozen om de standleiding niet hier naar boven te laten gaan voor ontluchting maar pas verder op in het traject. Is dit oke? Of zorgt dit voor problemen? Een oplossing zou kunnen zijn om een flexibele buis door de ventilatieschacht te trekken.

Verder is op de zolder, onze slaapkamer (naast de machinekamer). Hier willen we graag een bad + wastafel plaatsen. Vandaag de keuze om met de 75mm diameter leiding naar de zolder te gaan. Deze wordt tevens doorgetrokken naar buiten voor ont/beluchting. Wat vinden jullie van dit design?

Groetjes,
Ivo
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een
Ivow schreef:
Echter is deze schuin en heb ik daarom gekozen om de standleiding niet hier naar boven te laten gaan voor ontluchting maar pas verder op in het traject. Is dit oke? Of zorgt dit voor problemen?
Lucht in een standleiding is zeer agressief en bevat veel vocht. Metselwerk is zorgen voor.
Als een buis met een lange lengte horizontaal licht wordt de kans groter dat deze volledig met water wordt gevuld. Dan ontstaat er een gesloten waterkolom/bel met druk en vacuum. Afschot van zo'n buis heeft veel invloed.
 
Laatst bewerkt:

Ivow

  • #3
Is dit ook een probleem als de standleiding helemaal bovenin de schoorsteen uitkomt? En is dit uberhaupt benodigd aangezien de leiding ont/belucht wordt door de 75mm leiding die daarna komt (geel)?

Afschot van de horizontale buis zal ik idd rekening mee houden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Toen vroeger een ijzeren leiding was en die gaat geheel naar boven en vaak liep dat in een zelfde diameter zinken pijp naar het dak.
Maar hij loosde niet in een schoorsteen want een riolering condenseert heel erg, en dat moet weer terug stromen in het riool.
Ook moet je een nieuwe standleiding door trekken en laatste stuk is een ontspanning leiding en deze moet dan door get dak dubbelwandig ivm condens.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ivow schreef:
Is dit ook een probleem als de standleiding helemaal bovenin de schoorsteen uitkomt?
Van welk materiaal wordt de standleiding en wat voor een soort dak?
 

Ivow

  • #6
Ik verwacht Pvc of pp. Het betreft een hellend dak.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
De doorvoer die tegen het einde van de discussie wordt voorgesteld in beraad nemen. Zie "Ontluchting riool dak lekkage" Tot het uiteinde van de standleiding met kunststof werken. Met aandacht voor de gassen die kunnen condenseren. Dat condenswater moet niet met de stenen van de schoorsteen in aanraking komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu