Nieuwe meterkast met ondermeters

Status
Niet open voor verdere reacties.
Bij mij wordt binnenkort een nieuwe elektrische aansluiting gemaakt.

In de nieuwe meterkast wil ik achter de hoofdmeter 4 ondermeters met bijbehorende groepenkasten plaatsen. Deze zijn bestemd voor 4 kleine appartementen. Daarnaast moet er nog 1 aparte groep komen voor algemeen gebruik (verlichting trap en gangen en cv)

Voor het verdelen van het totaal te leveren vermogen in 5 verschillende gebruikersgroepen (appartement 1 t/m 4 en algemeen gebruik) heb ik volgende fasedraad-aansluiting in gedachte:
appartement 1 met 4 groepen verbonden met L1
appartement 2 met 4 groepen verbonden met L2
appartement 3 met 4 groepen verbonden met L3
appartement 4 met 4 groepen verbonden met L1 en L2
algemeen gebruik met 2 groepen verbonden met L3

Op de bijgaande tekening heb ik dit schematisch willen verduidelijken.
Aangezien ik geen ervaren installateur ben, wil ik iemand met meer ervaring en kennis van dit forum vragen of dit alles goed mogelijk is/Mag.
Hebt u op/aanmerkingen, dan hoor ik het graag van u.

Alvast heel erg bedankt.

Bram
50382_elek_met_ondermeters_1.jpg
 
Aangezien je hier geen ervaring mee hebt, zou ik je, gezien de complexiteit en de verhuur situatie, aanraden eea door een erkend installateur te laten aanleggen. Het gaat uiteindelijk om de veiligheid.
Ik hoor niets over aardlekschakelaars, per appartement zijn er twee nodig of je moet voor aardlekautomaten kiezen (aarlekschalelaar en installatie automaat in één).
Verder zou ik per appartement nog een hoofdschakelaar voorzien. Ook is 3x25A mogelijk te licht, zeker als er toch 4x (vaat)wasmachines etc. komen.
Komen alle groepenkasten trouwens centraal in de meterkast of is het de bedoeling dat bij elk appartement nog een (onder)meterkast komt?
 
Bedankt voor je snelle reactie.

In hoofdlijn is dat wat ik wens te realiseren of acht nodig te moeten realiseren. Natuurlijk stel ik veiligheid voorop, vandaar deze post ook. Maar ik ben ook geinteresseerd en wil het ook doen.

=>Ik hoor niets over aardlekschakelaars, per appartement zijn er twee nodig of je moet voor aardlekautomaten kiezen (aarlekschalelaar en installatie automaat in één).
Als een en ander zoals hoofdschema en het verdelen van vermogen in orde is, dan hoef ik nog maar groepkasten met gewenste specificaties eruit te kiezen, zoals:
ABB groepenkast HAD3232-22T+H42
1-fase groepenkast 220x220mm
2 aardlekschak. 2-P 30mA 40A
4 groepen B16A 1P+N
1 hoofdschakelaar 2-P 40A
1 beltrafo 8V 1A

De hoofdaansluiting van in eerste instantie 3x25A wordt op later tijd verzwaard indien er behoefte is of is ontstaan. Maar met huidige verwachte gemiddelde verbruik is het voldoende.

En nee, de ondermeters en de groepenkasten komen niet in de appartementen terecht maar worden in de hoofdmeterkast ingebouwd.
Weet je toevallig of dit mag?
 
Je zou ook kunnen overwegen om uit te zoeken of de appartementen niet ieder afzonderlijk een eigen meter met aansluiting op het elektriciteitsnet kunnen krijgen. Dat heeft o.a. de volgende voordelen:

1 Geen gezeur over de afrekening. Ieder betaalt afzonderlijk aan de leverancier. De huisbaas heeft dus ook geen omkijken naar het innen van het geld en loopt ook geen risico bij wanbetaling. Overigens als je vier appartementen op een meter hangt dan is de kans groot dat je over de 10000kwh heengaat. Dat heeft gevolgen voor de energiebelasting. Die wordt dan tegen een lager tarief in rekening gebracht voor het meerdere. Daar moet je dus mee uitkijken. Omdat meer huishoudens van dezelfde meter gebruik maken moet je altijd het hoge tarief betalen. Dat kan dus tot naheffingen leiden en daar is dan de huisbaas aansprakelijk voor.

2 Per meter wordt de korting op de energiebelasting verleent. Dat is in 2009 €379,16 per aansluiting.

3 Ieder kan zijn eigen leverancier kiezen.

4 De investering in tussenmeters vervalt. Die komt via de energierekening bij de huurder. Alleen de aansluitkosten per appartement heb je wel.
 
Je tussenmeters moeten ge-ijkt zijn anders mogen ze niet voor verrekening gebruikt worden. Deze moeten ook dan vrij uitleesbaar zijn voor de betaler.
De groepenkasten mogen centraal opgesteld worden mits ze bereikbaar zijn,
dwz dat de huurder een sleutel moet hebben om ook op kerstnacht en op oudejaar enz. zijn zekeringen te kunnen bereiken.
Is daar een probleem mee dan is het beter de individuele zekeringkasten te installeren bij de huurder. Let je er dan wel op in de voeding hiervan een aarde op te nemen?
Voor je appartement 4 heb je trouwens een andere kast nodig daar hier meerdere fasen in aanwezig zijn.
Dit geld ook voor je algemene voorzieningenkast, daar zal ook een zekeringkast voor moeten komen.
Verder met doorrekenen kan ik alleen maar tegen je zeggen dat 3 x 25A te licht gaat zijn, deze zal verzwaard moeten worden.
Voor de installatie zelf kun je alleen maar de raad van Sxnder volgen,
Leave it to the pro
 
Dit:
Bram99 schreef:
ABB groepenkast HAD3232-22T+H42
1-fase groepenkast 220x220mm
2 aardlekschak. 2-P 30mA 40A
4 groepen B16A 1P+N
1 hoofdschakelaar 2-P 40A
1 beltrafo 8V 1A
Valt niet aan te sluiten op appartement 4 op L1 en L2.

Daar zul je dan met een 4P HS en een 4P kWh meter moeten werken. Waarschijnlijk worden dan aardlekautomaten voordeliger en vraag ik me af of je dat niet beter bij elk appartement zou kunnen toepassen. Dus een 4P hoofdschakelaar met vier aardlekautomaten. Zodoende kun je elk appartement over L1, L2, en L3 verdelen.
Ook heb je uiteraard nog een kast nodig voor de HS en algemene ALS en groepen en de kWh meters.
Al met al wordt de installatie zo wel een stuk duurder. Een oplossing zoals Mn22 voorstelt, met name als het aparte adressen betreft, zou dat op de lange termijn waarschijnlijk ook voordeliger en makkelijker zijn. Zeker ook gezien het pittige maandelijkse tarief, dat voor een zwaardere 3 fase aansluiting in rekening wordt gebracht.
 
Als het geen aparte adressen zijn, dan zou je nog kunnen overwegen om de boel te splitsen via de officiele weg. Dus ook bij het kadaster.

Voordeel daarvan is dat je voor alle heffingen en belastingen goed zit. De waterschapslasten zijn dan bijvoorbeeld ook direct voor de huurder.

Het scheelt dus veel rekenwerk in verband met servicekosten. Je moet trouwens niet onderschatten aan welke eisen je allemaal moet voldoen om de servicekosten berekening juridisch helemaal correct te maken. Ik kan nog wel een paar voorbeeldjes noemen van woningstichtingen die de boel zelfs niet voor elkaar hadden.

Overigens is het ook een meerwaarde voor het onroerend goed als alles netjes individueel geregeld is.
 
Je krijgt alleen een eigen meter en aansluiting als de adressen kadastraal op zich bestaan,
dus één aansluiting per adres,
je zult het waarschijnlijk moeten oplossen zoals je het al eerder geopperd hebt met inachtneming van de verdere commentaren
 
Bedankt voor al jullie reacties.

Voor een duidelijker overzicht het volgende:
Ik heb een "groot" pand welk ik dus tot 4 appartementen wil laten ombouwen. Na de verbouwing worden de appartementen in de verhuur gezet. Hoogst waarschijnlijk krijgt ieder appartement eigen huisnummer.

Afijn, volgens mijn schema had ik volgende in gedachte voor groepenkast gka 1 t/m 3 eenzelfde 1-fase groepenkast met 4 groepen en 2 ALS en 1 2P HS.
Voor groepenkast gk2, omdat deze op 2 fasen zijn aangesloten, heb ik een 3-fasen groepenkast nodig met 4 groepen en 2ALS en 1 4P HS.
Voor groepenkast gk1 gebruik ik een 1-fase groepenkast met 2 groepen en 1 ALS en 1 2p HS.

Ik ben het ermee eens dat wanneer alle voorzieningen uitgesplitst zijn het mij administratief gezien het eenvoudigst is met de verhuur.
Kostentechnisch gezien zou het voor de huurder voordeliger kunnen zijn als hij over eigen aansluiting zou beschikken. Maar daarentegen heb ik dan eenmalig 4 keer de kosten voor een aansluiting.

Verdeelsleutels voor belastingen en servicekosten komen in huurcontracten te staan, dus ik verwacht eigenlijk geen juridische problemen hierover.

MN22 schreef:
"Als het geen aparte adressen zijn, dan zou je nog kunnen overwegen om de boel te splitsen via de officiele weg. Dus ook bij het kadaster. "
Ik heb hierover nog niet echt veel over na gedacht. Maar hoogstwaarschijnlijk ga ik voor voor ieder appartement eigen huisnummer aanvragen, (samen met bouwvergunning). Maar ik weet nog niet of met het verkrijgen van het huisnummer er ook (automatisch) een kadastrale splitsing optreedt. Is het aan te bevelen om dit te doen? En welke voordelen/nadelen zijn hieraan verbonden? :?:
 
Dan zou ik dat eerst eens gaan uitzoeken. Op zo'n butget is het verschil tussen één zware of 4 lichte aansluitingen peanuts. Hoe denk je het trouwens met koken te gaan doen? Gas ook bemeteren of koken op elektra?
 
Dat laatste stukje van mij is off topic.

Maarre, ik vraag me toch af gezien mijn interesse voor dit elektro gebied hoe moeilijk het wel niet is om die 5 groepkasten goed aan te sluiten.
Met in achtneming van de veiligheidsvoorschriften moet het te doen zijn. :-|

Koken gebeurt met gas en dito met ondermeters.
 
Probleem met de bepalingen over servicekosten is is dat er heel veel dwingend recht over is. Met andere woorden je kunt er niet van afwijken in je contracten en mag niet zelf bepalen wat je erin zet.

Dat dwingende recht maakt het dat je administratie ook behoorlijk ingewikkeld wordt en dus lastig uitvoerbaar. Natuurlijk kun je het goed regelen in de contracten, het is alleen voor jezelf als huisbaas zoveel werk om het volgens de regels uit te voeren. Daar mag je dan wel weer administratiekosten voor rekenen. Daar zit een maximum aan van ik dacht 3% over gas en elektra en 5% over de overige posten. Veel te weinig dus gezien het werk en de risico's die je loopt. Je moet immers afrekeningen opmaken aan de hand van meterstanden etc. Je moet dan ook zoveel mogelijk buiten de servicekosten houden.

Wat betreft splitsing, daar weet ik het fijne ook niet van, ik geloof dat de gemeente daar toestemming voor moet geven. Het moet dan ook in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan. Ook willlen ze splitsing vaak alleen behandelen als het samenloopt met een bouwvergunning. Ze kunnen dan makkelijk controleren of je aan het bouwbesluit voldoet. Een en ander wordt dan vastgelegd bij het kadaster.

Als je toch eigen huisnummers wilt voor de appartementen, dan zou ik zeggen allemaal een eigen aansluiting regelen. Dat kan ook als het afzonderlijke percelen betreft. Je hebt dan wel meer aansluitkosten, maar je bespaart op de aanleg van de installatie die je zelf moet aanleggen. Je hoeft geen tussenmeters aan te schaffen etc.

Nog wel een opmerking van fiscale aard. Voordat je daadwerkelijk gaat opsplitsen moet je even goed overleggen met een belastingadviseur. Dit soort verbouwingen kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Vooral als de bedoeling is om het pand in box 3 van de inkomstenbelasting te houden als belegging. Maar goed dat is geen materie voor dit forum.
 
Echte splitsing is niet 'zomaar' geregeld door er huisnummers op te zetten. Er komt echt een notariële akte aan te pas en vaak ook een vergunning van de gemeente. Per appartement of woning dient sprake te zijn van een zelfstandige woonruimte, die voldoet aan de eisen van de Bouwverordening en het Bouwbesluit. Je kunt hier het juridische verhaal nalezen, met name punten 1 en 2 (website van de KNB)

En om maar weer on-topic te gaan: Ik ken je achtergrond natuurlijk niet, maar dit lijkt me niet zomaar een klusje om zelf te doen, zoals hierboven ook al is gezegd. :wink:
 
Dit gaat niet meer over de vraag van TS, graag terug naar de vraag.
Aangezien ik geen ervaren installateur ben, wil ik iemand met meer ervaring en kennis van dit forum vragen of dit alles goed mogelijk is/Mag.
Hebt u op/aanmerkingen, dan hoor ik het graag van u.
Dit gaat over de aanleg van een installatie en niet over alle juridische aspecten hiervan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan