Nieuwe kozijnen: HR++ of triple glas?

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

Wij gaan onze huidige kozijnen (grotendeels) vervangen. Overal zit nu hout met gewoon dubbel glas, daarnaast hebben we nog een jaren 80 aluminium pui die niet meer best is. Veel comfort en energie te winnen dus. We twijfelen alleen over het soort glas: HR++ of triple glas.

In principe denk ik: we doen dit voor pakweg 20 jaar, dan kun je de extra investering in geld wel terugverdienen en dan is de winst in energie en comfort de moeite wel waard om het in 1 keer goed te doen.

De partij waarmee we nu praten zegt over triple glas:
  1. Het geeft een reductie van lichtinval.
  2. Er kan een waasvorming optreden (minder scherp zicht naar buiten , contouren vervagen )
  3. De ruiten en puien worden heel dik. de z.g.n. inbouwdiepte neemt toe.
  4. Er kan overisolatie ontstaan (condensvorming aan de binnenzijde van jullie ramen) Het is eigenlijk beter geschikt voor een woning met een centraal afzuigsysteem.
We hebben een centrale afzuigunit, op zolder hangen, dus dat nadeel valt weg lijkt me.

Verder lees ik ook dat je constructie het gewicht moet kunnen dragen en dat de sponningen dieper moeten zijn. Dat is iets technisch.

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Is triple glas de moeite waard? zijn er grote nadelen als je een jaren 80 woning aanpakt waar ik nu geen rekening mee hou? Is HR++ ook gewoon nog steeds een goede, gebruikelijke keuze?

De woning komt uit 1981, en de gevel zelf is tijdens de bouw geisoleerd - maar hoe goed, is natuurlijk de vraag. Het zal geen enorme spouw zijn geweest.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je alle sponningen op moet gaan frezen kun je beter kiezen voor HR++. Ga je ook de kozijnen vervangen dan is de stap naar triple kleiner.

Wat betreft over-isolatie: Daarbij krijg je condens aan de buitenzijde (vooral 's ochtends). Maar dat heb je ook bij HR++.

Heb je veel glas op de zuidzijde: Kies hier dan voor warmtewerend glas (met extra coating) om opwarming tegen te gaan.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat ik hier ook wel zie, met name bij nieuwbouw (in tegenstelling tot wat Walker adviseert): triple laten zetten, maar aan de zuidzijde Hr++ zonder coating om in de winter zonnewarmte te vangen. Met een grote raampartij hoef je dan op zonnige dagen in de winter veel minder te stoken. Je hebt dan wel een goede zonwering (liefst aan de buitenzijde) nodig in de zomer. Hangt wel van situering van je huis en de grootte van de raampartijen af of dat zinvol is.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Dekraan

  • #4
@Edwinnn de tuin ligt op het zuiden en in de woonkamer zitten over een lengte van zo'n 7 meter een raam van zo'n 2,5 m breed van vloer tot plafond, en een schuifpui van zo'n 3 m breed, en even hoog. Een groot deel van de muur op het zuiden is dus glas. Wie weet een idee om daar dan HR++ te kiezen, als dat veel kan schelen.

@Walker de kozijnen worden ook vervangen, dus er hoeft niet gefreesd te worden. Dat scheelt dus. Condens buiten is niet zo'n probleem voor me.

Maar wat ik me nog afvraag: de gevel heeft een spouw die bij de bouw geïsoleerd zou zijn. Maar dat is vast niet heel veel/dik. Loop ik het risico met triple glas dat er juist condens binnen op de muren ontstaat ipv op het glas? Het is een geschakeld hoekhuis met een mechanische ventilatieunit op de vliering.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Nee, gewoon goed ventileren. Echter de combinatie triple glas en ventilatie-roosters is bij ons een no-go. Heb je roosters (en een MV-box), dan wordt het niet beter dan dat en haal je niet je rendement uit het triple glas.

Zonwering (of de natuurlijke vorm: Leilindes) zijn bij veel glas op zuid ook een manier om de zon buiten te houden. Maar dat moet ook kunnen als je niet thuis bent.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Dekraan

  • #6
@Walker, hoe zou jij dan een woonkamer met een groot vast raam en een schuifpui uitrusten? Werkt dat zonder natuurlijke ventilatie? De huidige schuifpui heeft nu een roostertje, terwijl hij ook af en toe in de ochtend wordt geopend. Dat kan natuurlijk altijd straks ook nog. Maar is dat voldoende?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Nee, even open zetten is niet voldoende. Ventileren betekent continu lucht afvoeren en dus ook toevoeren.

Ik zou het vaste raam uitrusten met een ventilatierooster.
 

Dekraan

  • #8
@Walker en heeft triple dan nog zin, of is hr++ dan eigenlijk net zo goed in deze situatie? Rooster in het vaste raam kan altijd namelijk!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Om deze afweging goed te kunnen maken moet je een totaalplan voor je huis maken. Het hangt mede af van hoe goed alles is geisoleerd en wat je toekomstplannen zijn met het huis. Er lang willen blijven wonen is al een goed uitgangspunt :wink:

Het glas is verder al snel de zwakste plek in de isolerende schil. Dus tripleglas is al snel verstandig vooral in de verwarmde ruimtes. In het uiterste geval dat het glas beter isoleert dan de gevel (overisolatie) gaat niet het glas maar de muur condenseren. Meestal betekent dat dat er een koudebrug aanwezig is, in combinatie met slechte gevel/vloerisolatie.

Vraag altijd de ZTA/LTA/G-waardes en U-waarde op. Dan heb je meteen antwoord op je andere vraag.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu