Nieuwe installatiekast samenstellen

Ik ben een 1 fase (40amp) installatie kast aan het samen stellen in de nieuwe keuken komen een oven, kookplaat (fornuisgroep), wasmachine, vaakwasser en een kickspace verwarming te zitten, in de oude installatie zaten deze groepen niet achter de aardlek, moet dit nu wel gedaan worden ? Het betreft een woning uit de jaren '60. ( De licht groepen zitten wel achter de aardlek )
 
Ja, alles in een woning moet achter aardlekschakelaars zitten.
En ook al is de woning uit 1960, het vervangen van de installatiekast is een dermate grondige wijziging aan de installatie, dat alles dient te voldoen aan de moderne eisen.

Denk eraan dat er maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar mogen zitten.

Weet je zeker dat het fornuis en de kookplaat inderdaad op een kookgroep aangesloten kunnen worden? Heel veel inductiekookplaten worden verkocht als zijnde geschikt voor een dergelijke kookgroep, maar als er dan vragen over gesteld worden en de details qua aansluitschema's hier aangegeven, dan blijkt vaak dat het betreffende apparaat daar toch niet geschikt voor is en moet er alsnog 3 fasen 3 x 25A aangelegd worden (zelfde transportkosten als 1 x 40A) of een andere kookplaat gekozen worden...

Eventueel plaats je het typenummer van het 'fornuis' of combinatie kookplaat/ oven hier zodat een specialist een oordeel kan geven over de mogelijkheden. Tenzij je hem nu al geïnstalleerd hebt en hij naar tevredenheid functioneert natuurlijk.

Eventueel zou je hier, wanneer je klaar bent met je plan, een lijstje kunnen plaatsen van de beoogde groepen en de apparaten / verlichting die daarop komt te zitten. Vanzelfsprekend hoef je daarbij niet elke lamp apart te vermelden, zoiets als bijv. verlichting huiskamer volstaat.
 
Hartelijk dank voor de duidelijke info Kees, dacht ook al dat het moest, dan ga ik in de kastengenerator alle groepen achter de aardlekschakelaars zetten, de keuken wordt pas in april nieuw geplaatst, en de kookplaat wordt uitgezocht voor een fornuisgroep, dit houden we goed in gaten bedankt voor de tip, zodra ik het type weet zal ik dat hier plaatsen. De groepenkast gaan we alvast vervangen zodat we later de nieuwe groepen kunnen aansluiten als de keuken er is.
 
Indien de bedrading van het huis de mogelijkheid ervoor biedt, zorg er dan voor dat er in elk geval in de huiskamer de verlichtingsgroepen op twee verschillende aardlekschakelaars zitten. Bij het eruit gaan van een aardlekschakelaar zit je dan niet meteen in het donker.

Ik dacht zelfs dat zoiets voorschrift is, maar dat weet ik als niet NEN1010-deskundige dus niet zeker. Ik dacht het wel eens elders op dit forum gelezen te hebben.
 
Kijk ook eens wat het extra kost om gewoon alle eindgroepen te vervangen door alamats.
Meestal wel wat duurder maar wel het grote voordeel dat als er ergens sluiting oid. ontstaat alleen dat gedeelte uitvalt en niet meteen je halve huis zonder spanning zit en je meteen weet waar het probleem zit.
 
Dank heeft me aan het denken gezet om alles naar 3 fasen om te zetten, alleen is er een 1 fase zonnepaneel installatie werkt dat ook of komen er dan grote ombouw kosten ook wat betreft het vastrecht en nieuwe meter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan