Nieuwe groepen controleren door aan oude groep te aansluiten

Vdchil

  • #1
Hallo,

Ik heb een oud huis gekocht. Meer dan 100 jaar oud en heb het idee dat het elektra net zo oud is. Ik heb nu de hele bovenverdieping voorzien van de bedrading voor alle stopcontacten etc. Momenteel zit er nog de oude meterkast in en die moet nog worden vervangen + andere fase aansluiting. Nu de vraag. Ik wil graag nu alvast de elektra testen zodat ik verder kan met alles dichttimmeren. Kan ik de nieuwe groepen aansluiten aan de oude groep zonder problemen? De oude groep heeft andere kleuren maar zijn ook 3 draden. Er zit nog niks aangesloten aan de nieuwe groepen dus het is puur de uiteinden van de draden controleren of er spanning op zit.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Gr. Martin
 

Vdchil

  • #2
Nog even ter info. Alle oude bedrading is er boven uit. Ik moest de hele verdieping opnieuw bouwen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Waar wil je dit aansluiten? In de groepenkast? Dan heb je toch niets met de oude draadkleuren die toevallig ook uit diezelfde kast vertrekken te maken?

Of wil je ergens anders in de installatie van een oude groep aftakken?

Allebei kan in principe. In je nieuwe installatie zal alles met aardedraad zijn uitgevoerd, let er wel op dat je ergens aftakt waar je ook deze aardedraad kunt aansluiten, anders kun je die niet meten.

Vdchil schreef:
Ik wil graag nu alvast de elektra testen zodat ik verder kan met alles dichttimmeren.
Je houdt alle verbindingen toch wel bereikbaar? Dan kun je een eventuele storing ook nog oplossen nadat het dichtgetimmerd is.
Er zit nog niks aangesloten aan de nieuwe groepen dus het is puur de uiteinden van de draden controleren of er spanning op zit.
Werk je wel veilig? Spanning zetten op losliggende draden schaar ik daar niet onder, dat is aanraakgevaarlijk en kortsluitgevaarlijk. Steek tenminste even lasklemmen op fase en nul voordat je er spanning op zet.
 
Laatst bewerkt:

Vdchil

  • #4
Ik wil ze inderdaad aansluiten op een aftakking van een oude groep (ik heb de 3 draden nu allemaal apart in een lasklem) die kabel zit nergens meer aan.

Dus ik kan gewoon de kabels aansluiten aan de andere 3? De oude kabel bevat een groene, rode en nog een kleur. Ik ben momenteel even niet in de bouwval en ik weet even niet wat de 3e kleur is.

Ik zal dan om de aarde draad te testen die op een gegeven moment even omwisselen met een andere kleur?

Ik heb alle verbindingen in centraaldozen en die blijven bereikbaar.

Ik zal inderdaad even lasklemmen op de uiteinden doen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt dat zo doen, maar hou wel rekening met de kleuren:

Groen = Bruin (fase)
Rood = Blauw (nul)
Grijs = Geel/groen (aarde)

Er zijn lasklemmen te koop die je open en dicht kunt klappen en kunt hergebruiken zoals in onderstaande foto. Daarmee kun je tijdelijke verbindingen maken met de oude bedrading, of uiteinden die je (nog) niet gebruikt afdoppen.

wago221.PNG
 

Vdchil

  • #6
Top! Bedankt voor jullie reacties! Hier ga ik het wel mee redden. Ik zal vanmiddag even een doosje van die lasklemmen halen en dan ga ik aan de slag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu