Nieuwe binnendeuren hangen

Red

  • #1
Ik heb in mijn leven al diverse raampjes en buiten deuren gehangen en dat is altijd nog goed gegaan, maar over een tijdje mag ik ca 10 binnendeuren gaan afhangen, vandaar de vragen:
- De huidige binnendeuren zijn voorzien van 3st 76x76 scharnieren met 3 gaten. Volgens mij hebben moderne scharnieren wel de zelfde maat maar een andere verdeling van de 3 gaten (meer op één lijn ipv behoorlijk versprongen). Ik zit te denken om dan 89x89 scharnieren te nemen om niet bij de oude gaten van het kozijn in de buurt te komen.
- Totdusver deed ik altijd met een beitel de verjonging voor de scharnieren uitsteken, maar ik vraag me af of dit niet netter (en sneller) gaat met een bovenfreesje ( is dat de reden dat sommige scharnieren afgeronde hoeken hebben?)
- Als een bovenfrees al zinvol is, volstaat dan een 700W exemplaar (een goed Duits merk heeft een goed te hanteren instap model van dat vermogen in het programma). Deze frees zou ik dan ook willen gebruiken voor het maken van ronde hoeken voor koofjes en architrafen van deurstijlen.

bvd

René
 

Amdusias

  • #2
De 75x75 scharnier zijn nog steeds te koop , en de schroef gaten verspringen nog steeds zoals het eigelijk altijd al was .

als in de huidige kozijn de nesten ook 75 zijn , dan zou ik toch er voor kiezen om dat weer te gebruiken , ook al zouden de gaten dicht in de buurt zitten , dan kun je namelijk altijd nog 4,5 x 60 schroeven gebruiken dan heb je altijd wel body om in te schroeven .


mocht je toch graag met een bovenfrees aan de gang willen , dan zul je ook een mal nodig zijn , in elk geval voor de kozijn , de deur niet zo zeer dat is prima met de gelijder die er vaak wel bij zit te doen .

voor het frezen van de nesten , heb je aan een lichte uitvoering al gouw genoeg , een goeie stevige zool is wel een must .
 

Red

  • #3
Ok, dan zal ik toch nog even verder moeten zoeken naar de juiste scharnieren ivm de verspringing. In de bouwmarkten zie je meestal alleen het moderne materiaal. Ik heb dit probleem al eens eerder gehad en toen ook langere schroeven gebruikt, maar wel met een verkeerde verspring van de scharnier of juist een grotere scharnier genomen, maar dat was bij een zware buitendeur.

Over de frees, leent een 700W frees zich voor het frezen van bolle kantjes aan architraven en plinten in hardhout?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is geen probleem, niet forceren en de frees het werk laten doen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Als de gaten te groot en te diep zijn kan je het gat op boren naar 10mm en er een hardhouten pen in lijmen en hier vervolgens weer in schroeven.
 

Red

  • #6
Ok aan beide antwoorden heb ik wat, even een houtduiveltje er in lijmen en daarna schroeven.

Of ik het ga frezen moet ik nog bezien, maar ik zie dat men dat wel gedaan heeft met onze nieuwe buitenkozijnen en dat ziet er strak uit, maarja, die komen uit een timmerfabriek.
 

Amdusias

  • #7
Tja , die gebruiken een freesmal met kopieërring , dan wil het heel mooi

ik gebruik ook altijd een bovenfrees , werk heel mooi en ook de lichte frezen ( 700W ) volstaat echt prima voor dit lichte werk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu