Nieuwe afzuiging in afgewerkte badkamer

TheHawk

 • #1
Sinds een paar maanden wonen wij in onze woning uit 1990. Er is onlangs, door de vorige bewoners, een nieuwe badkamer geplaatst. Nadeel hiervan is dat er geen ventilator/afzuiging in zit. Het enige raam is een klein dakraampje waar we ook niet voldoende mee kunnen ventileren. Gevolg: veel schimmel op het plafond in de douche. Iemand een idee om dit op te lossen zonder een complete verbouwing? Wij douchen dus al met raam en deur open.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Blof-fan

  • #2
  Wat voor plafond zit er in de badkamer? En is er ergens een ventilatiekanaal in de buurt van de badkamer?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Een raam open zetten is niet goed.
  Zeker niet in deze tijd.
  Er komt dan koude lucht naar binnen, en dan krijg je nog meer condens.
  Kun je een gat in het plafond maken naar de zolder en daar een buis en rooster in zetten?
  En dan op zolder de buis aansluiten op de Mechanische ventilatie als je die hebt, of anders daar eentje plaatsen.
   

  TheHawk

  • #4
  Het is een verlaagd plafond. Verder zit er wel een ventilator in de badkamer, maar deze is niet aangesloten om een of andere reden. Neem aan dat die wel op een ventilatiekanala zit toch? Tevens zit die niet in de buurt van de douche.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Je kunt de ventilator er even uit halen, en kijken of daar een buis zit die naar buiten gaat.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Het meest simpele wat je kan doen is na het douchen het raampje een tien tot 15 minuten openzetten met de deur van de douche dicht.
  Daarna raampje dicht en de CV dusdanig openzetten dat het een 20/22 gr. blijft en de deur van de douche een kleine centimeter open.
  Je zal zien als je begint met douchen en de temperatuur is 20/22 krijg je veel minder condens.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #7
  Dat is geen structurele oplossing. Gecontroleerd ventileren (liefst met een systeem met vochtsensor) zorgt ervoor dat je altijd voldoende ventileerd.

  In de badkamer zeker geen rooster plaatsen, en het raam zoveel mogelijk dicht houden. De lucht moet je uit de andere vertrekken wegzuigen.
   

  Blof-fan

  • #8
  TheHawk schreef:
  Het is een verlaagd plafond. Verder zit er wel een ventilator in de badkamer, maar deze is niet aangesloten om een of andere reden. Neem aan dat die wel op een ventilatiekanala zit toch? Tevens zit die niet in de buurt van de douche.
  Het lijkt mij niet meer dan logisch dat die ventilator inderdaad in een ventilatiekanaal zit. Ik weet niet of je op een of andere manier kunt zien waar dat kanaal naartoe gaat? Direct naar buiten of naar een andere ventilatie unit? Misschien op de bovenliggende verdieping?

  En zit er wel bedrading bij die ventilator? Misschien eens nader bekijken waarom deze dan niet werkt. Misschien is ie niet bedraad of nooit goed aangesloten of iets dergelijks.

  Als er een verlaagd plafond in de badkamer zit en je bent bereid daar wat mee te doen (lees: gedeeltelijk eruit slopen) dan zou je betere ventilatie kunnen creëren boven dat plafond en 'm dan kunnen verleggen tot boven of vlakbij je douche.

  Is wel wat werk, maar de kosten daarvan vallen op zich wel mee als je een en ander zelf kunt doen.
  Maar ik weet uit ervaring dat een slecht geventileerde badkamer na verloop van tijd echt heel hard achteruit gaat en alles gewoon naar de ballen gaat. Bovendien is het gewoon niet gezond, al die schimmel.
  Beter nu wat tijd en aandacht eraan besteden en langer van je (gezonde) badkamer kunnen genieten, dan het op z'n beloop laten en over een aantal jaar alsnog die hele badkamer aan moeten pakken toch?
   
  • Like
  Waarderingen: Klussen.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu