Nieuwe afvoerleiding keuken klokt erg lang

koen0s

 • #1
Voor onze nieuwe keuken (bestaand appartement) is de water toevoer/afvoer verplaatst, ongeveer 3 meter (zie foto). Van de oorspronkelijke locatie, waar de leiding uit de vloer komt, is deze omgezet van 50mm naar 40mm. Verder zit er nog één bocht in van 90 graden naar de nieuwe locatie (zoals ook te zien op de foto). Ik heb de afvoer tijdelijk aangesloten op mijn oude wasbak en merk een klokkend geluid in de afvoer zodra het water is weggelopen, dit duurt zo'n 30 seconden tot wel een minuut soms.

Om te kijken of beluchting/ontluchting zou helpen heb ik een gaatje geboord na de sifon, en het klokken is hierna idd zo goed als volledig verholpen. Toch werd mij door de klusman (geen loodgieter) aangeraden dat ik de leiding beter kan vervangen voor een 50mm leiding, met 2x 45 graden bochten i.p.v. 1x 90 graden in de hoek. Dit om verstoppingen in de toekomst te voorkomen en het klokken in ieder geval zou verminderen mocht het terugkomen zodra de nieuwe keuken staat (en de vaatwasser ook op dezelfde afvoer zit aangesloten).

Het vervangen van de leiding zou toch weer flink wat werk kosten (zitten deels in de muur gesmeerd), dus ik weet liever zeker dat het een verschil maakt voordat ik er aan begin. Aan de andere kant doe ik het liever nu sinds de keuken er nog niet staat.. Graag win ik hier wat advies in wat ik het beste kan doen. Alvast bedankt voor het meedenken!

WhatsApp Image 2021-01-17 at 12.09.16.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Er lijkt me weinig tot geen afschot te zitten in de buis hierdoor vult deze zich met water, er dient dus sowieso afschot gecreerd worden.
  Tevens loopt een bocht van 2x 45 graden beter dan 1x 90
   

  koen0s

  • #3
  Er zit momenteel zo'n ~2cm afschot in de buis over een lengte van 3 meter. Zou dit niet voldoende zijn?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Dat moet voldoende zijn.
  Ik vermoed dat er verderop in de pijp een vernauwing zit gezien de tijdsduur van het klokken.
   

  Kluskoppel

  • #5
  Die 90 graden bocht is vragen om verstoppingen. Heb aantal jaren terug mijn keuken verbouwd en daar zat het net zo aangesloten. Heb die 90 graden bocht toen open gezaagd en zat al voor een groot deel dichtgeslibd.

  In principe zou je bijna schuin over kunnen steken van links naar rechts zonder 45/90 bochten, de keuken steunt waarschijnlijk toch maar op een paar pootjes dus daar kan de buis wel tussendoor lopen.
   

  koen0s

  • #6
  Bedankt voor de reactie.

  Schuin oversteken is geen optie i.v.m. de locatie van de vaatwasser. Ik wilde de grond niet ingaan omdat daar zo goed als zeker de radiateurleidingen van de woonkamer ook lopen, dat is vragen om problemen. Ik heb de 40mm pijp vervangen door een pijp van 50mm, tot aan het aansluitpunt in de grond waar de pijp overgaat in 75mm. Enkel het laatste stukje uit de muur waar de sifon op wordt aangesloten is 40mm, wilde de keukenboer zo. Alle bochten zijn van 1x 90 graden naar 2x 45 graden veranderd. Als laatste ook een sifon met beluchter geplaatst.

  Het klokken is verdwenen, echter loopt het water niet heel snel weg momenteel. Al vermoed ik dat dit komt door de tijdelijke aansluiting van de sifon. De 40mm pijp waarop de keukenboer wil aansluiten steekt momenteel extra uit de muur, zodat zij deze zelf op lengte kunnen afzagen. Hierdoor zitten er 2 extra bochten van 90 graden op dit korte stukje naar de sifon om hem aangesloten te krijgen. Zodra de keuken staat maar eens in de zoveel tijd met soda doorspoelen, hopelijk voorkomt dat verstoppingen zolang ik hier nog woon.. :)

  Een quote is overdreven, mod.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu