Nieuwe afvoerleiding in bestaande vloer met vloerverwarming?

Joster

  • #1
In een nieuwbouwhuis dat wellicht van ons wordt is de hoofd verwarming uitgerust als vloerverwarming. Nu is dat eveneens het geval voor de badkamer welke al geheel betegeld is. (We zijn pas in de markt gekomen toen dit specifieke huis al opgeleverd was).

Omdat wij graag een bad bij willen plaatsen naast de douche ben ik mij aan het oriënteren op de mogelijkheden. Hebben jullie ervaring met het toevoegen van afvoerleidingen (t.b.v. het bad) door vloeren met bestaande vloerverwarming? Is dit enigszins te doen door een goede installateur of moet ik dit plan laten varen?

Alternatieven zijn natuurlijk het behouden van de douche of het plaatsen van een bad op de positie van de douche, maar het liefste willen we allebei.
 

Joster

  • #2
Zijn er ook mensen met ideeën over het plaatsen van een afvoer bovenop de vloer? Een vrijstaand bad zouden wij geen probleem vinden, poten in chroom en een "overstroom pijp" in chroom misstaan in mijn optiek niet. Wellicht dat een bovengrondse afvoer richting de douche ook een optie is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Soms wordt er bij de nieuwbouw van een woning tegenwoordig ook rekening gehouden, met een extra afvoer onder de tegels, voor een bij te plaatsen ligbad in de badkamer.

Je zou dat eens na kunnen vragen, bij de aannemer van de woning.

Als je niet weet waar de afvoeren en de vloerverwarming liggen, is het riskant om zo maar even te gaan hakken in de vloer.

Zit er toevallig geen afvoer voor een wasmachine in de badkamer?
Misschien dat je daar dan de afvoer van het ligbad op aan kunt sluiten, over de vloer heen.
 

Kanterz

  • #4
Of een douchebak plaatsen, op deze manier zou je vanuit de douchebak met de afvoer ook naar het bad kunnen gaan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Dan heb je wel een hele grote kans, dat als je het water uit het bad laat lopen, het water uit de douchebak omhoog komt.
 

KlusRob

  • #6
Er is een mogelijkheid om de vloerverwarmingsslangen op te sporen.
Met een leidingzoeker gaat niet, want in de slangen zit waarschijnlijk geen metaal.
Maar door de vloerverwarming vol op te stoken, zouden de leidingen met een warmtecamera zichtbaar moeten worden. Zeker in een badkamer waar de waarschijnlijk direct onder de tegels liggen.
Althans, dat is mijn theorie. Voor de experts, correct me if i'm wrong...

Als je dan exact weet waar de slangen/leidingen liggen, kan je die banen markeren en voorzichtig (met de hand) de tegels en smeervloer er omheen weghakken om ruimte te maken voor de afvoerleidingen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Jep, maar dan weet je nog steeds niet, waar de afvoer loopt of zit in de betonvloer.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Even een creatieve gedachte: Misschien een uur lang heet water laten lopen, en dan met dezelfde warmtebeeldcamera?
 

Joster

  • #9
Dank voor jullie creatieve ideeën. Ik heb morgen contact met de aannemer om e.e.a. te vragen. Mochten daar geen bevredigende of voldoende antwoorden vandaan komen dan zal ik na overdracht van de sleutels de geopperde tests uitvoeren.

Wat betreft de optie met de douchebak, zijn er geen y-stukken beschikbaar met een soort van terugslagklep richting de douche zodat het water vanuit het bad niet de douche in stroomt?
 

Joster

  • #10
Een beetje laat, maar alsnog wilde ik even melden hoe het er voor staat.

De badkamer is voorzien van een extra afvoer t.b.v. een bad. Dat hebben ze dus mooi gedaan. Momenteel bezig met diverse offertes voor het plaatsen van het bad :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu