Uitdaging Warmtepomp en vloerverwarming nieuwbouw

Dtenniglo

  • #1
Goedemiddag fanaten,

Graag jullie advies/tips. Wij hebben een project nieuwbouw woning gekocht die gebouwd zal worden met een water warmtepomp. Nu worden de huizen geleverd met een standaard badkamer die Op te waarderen bij een vaste leverancier. Wil je hier geen gebruik van maken kunnen we de badkamer casco op laten leveren en krijgen we een deel vh bedrag retour.. Bekend verhaal zoals in heel NL.

Nu is er echter een maar: bij casco oplevering van de badkamer kunnen we geen gebruik maken van de optie vloerverwarming badkamer. De enige optie die dan over blijft is het zelf plaatsen van een elektrische vloerverwarming. Dit omdat er geen garantie kan geven als we zelf de vloerverwarming gaan aanleggen. Dit in tegenstelling tot bij CV huizen waar de aanvoer/retour klaar ligt.

Wat vinden jullie? Is een warmtepomp zo anders? En zou een installateur dat niet nadien kunnen?

Ook geeft de aannemer aan dat het niet mogelijk is de temperaturen per vertrek te regelen met bv een Honeywell econome aangezien het gehele huis op termperatuur is. Is dit idd zo of moet het wel kunnen?

Mvg

Danny
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Nadien vloerverwarming aanbrengen is altijd mogelijk, ook bij een warmtepomp. Gezien vaak de relatief kleine vloeroppervlakte is elektrische vloerverwarming wel een optie.
Regeling wordt altijd veel en veel te duur aangeboden (en ze komen nooit verder dan Honeywell, terwijl er veel meer mogelijkheden zijn)
Altijd dat gescherm met "garantie": stelt erg weinig voor, maar verschuilt zich vaak achter dat soort zaken.
 

Byorn

  • #3
Dat zou een installateur achteraf prima aan kunnen leggen(mits de warmtepomp het extra vermogen wel kan leveren voor de badkamer vloer)


zone regeling is een beetje afhankelijk van de soort vloer vvw verdelers maar zou doorgaans gewoon moeten kunnen met kleppen per groep op de verdelers. 1 en ander is wel afhankelijk van het leg plan vd vloer vvw. als hierin meerdere ruimtes door elkaar gelegd worden met 1 groep gaat het niet werken.
 

Dtenniglo

  • #4
Bedankt voorbode reacties. Goed om te horen dat er nog steeds opties zijn. Ik heb geen ervaring met elektrische vloerverwarming maar zou dit echt een nadeel zijn tov op de warmtepomp?

Ik ken persoonlijk zelf ook alleen Honeywell evohome. Wellicht is het ook niet nodig. Gaat me er alleen om dat ik niet altijd boven wil stoken. Wel lekker op de slaapkamer lekker onder de dekens😂
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #5
Let erop dat bij geen buffer vaak de vloer als buffer gebruikt wordt, dan kan je inderdaad geen naregeling toepassen want dan gaat je warmtepomp pendelen, wat je niet wil.

Deze manier wordt vaak toegepast om geld te besparen.

Als je warmtepomp is uitgelegd met de juiste buffer kan je gewoon naregelen op je groepen van de vloer.
 

Dtenniglo

  • #6
Wat bedoel je precies met buffer? Een voorraad warm water?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #7
Nee dat is een boiler. Een buffer is een vat water om je systeem inhoud te vergroten.
Het is een vergroting van je systeem om pendelen van de warmtepomp te voorkomen.

Vaak zie je dat de buffer weggelaten wordt en dan wordt de vloerverwarming gebruikt om de opgewekte warmte in kwijt te kunnen. Ga je dan naregelen op de vloer ben je je "buffer" kwijt. Gevolg is dat de warmtepomp veel aan en uit gaat wat de levensduur veel korter maakt.

Als je een buffer plaatst kan de warmtepomp zijn warmte gewoon kwijt in de buffer ook als de helft van de vloergroepen dicht staan.
Buffer dient wel voldoende inhoud te hebben.

Zie ook voor uitleg over buffer en toepassing ervan:
Hier.
Ik vermoed dat de buffer weggelaten wordt omdat men aangeeft dat naregelen niet kan. Uitbreiding van systeem kan ook niet omdat de warmtepomp geselecteerd wordt op vermogen. Goedkoopste oplossing.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Het is natuurlijk ook even de vraag of de aannemer bij een casco badkamer een warmtepomp met een lager vermogen plaatst.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Wie betaald bepaalt zeg ik altijd, laat uw bouwer de vloerverwarming aanbrengen in de badkamer, in ieder gaval de 2 leidingen vanaf de verdeler aanvoer en retour naar de badkamer laat hem hier een grote lus zeg van 45 mtr in maken, mag gewoon op de rol blijven zitten.
En deze groep laat ie nog niet meelopen.

Deze groep pas jij nadien aan je badkamer hoe jij het wilt je kort de slang na gelang je nodig hebt in.

Op deze manier is je verdeler reeds voorbereid op je extra groep.
De ruimte regeling kan nadien draadloos en per groep op de verdeler.

Zorg er wel voor dat de bouwer alle ruimtes van apparte groepen voorziet dus geen groepen voor 2 ruimtes.

John
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Dtenniglo schreef:
Ik heb geen ervaring met elektrische vloerverwarming maar zou dit echt een nadeel zijn tov op de warmtepomp?
Ja, dit is een keer of vier zo inefficient. Let wel op dat bij alleen vloerverwarming in de badkamer de temperatuur soms niet hoog genoeg komt. Je kan bijvoorbeeld een elektrische radiator ophangen om de badkamer iets warmer te krijgen bij gebruik.
 

Bernhard

  • #11
Een warmtepomp met een zoneregeling zal vaak in deellast draaien. De warmtepomp maakt dan veel starts aan-uit.
Dat veroorzaakt hoge slijtage en extra stroomverbruik.
Een vloerverwarming past zich automatisch aan bij stijging van de ruimtetemperatuur. Bij stijging van de ruimtetemperatuur wordt temperatuurverschil tussen de vloer en de kamer kleiner.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
IJkenhout,

Kan je dat toelichten. Even kort door de bocht dus warmte van een warmtepomp, die ook draait op electric, is veel efficienter. Een link mag ook.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Een warmtepomp verplaatst energie.
Een warmtepomp van 1 kw kan tussen 1 en 5 kw verplaatsen afhankelijk van de bron temperatuur en de afgifte temperatuur of eigenlijk energie inhoud van beide zijden.

Bron, basis koeltechniek.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #14
En om het pendelen van de warmtepomp op te vangen plaats je dus een buffervat, en dat word tegenwoordig steeds minder gedaan is eigenlijk jammer want je Wp pomp maakt minder starts bij gebruik van een buffervat een juiste grote buffer wel dan he niet een van 50 ltr maar 500+
 

Marcn88

  • #15
Een wp moet minimaal 10minuten kunnen draaien op de buffer maar een grotere buffer is beter, helemaal omdat deze dan icm pv geladen kan worden als er pv productie is zodat er op een later tijdstip gratis verwarmt kan worden
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Uitleg COP-waarde

Elektrische vloerverwarming, infraroodverwarming, elektrische cv-ketels, waterkoker, enz. hebben een COP van 1. Een koelkast, airco en warmtepomp een hogere COP-waarde (en dus hogere efficientie & lager energieverbruik).
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #17
Juist mooi woorden over de COP maar waar je echt op moet letten bij COP waardes het volgende de COP waardes worden vaak bij 10 graden en 17 graden op gegeven dan blijven de waardes dus hoog.

Echter hier heb je geen fuck aan je wilt de waardes zijn als je hem nodig hebt bij 5 graden en lager er zijn maar een paar fabrikanten die deze waardes werkelijk vernoemen, en schrik niet deze waardes zijn dan beduidend lager als de opgegeven 4 en hoger.

Sommige komen op net +1 uit dan is het een hele dure investering en word de terug verdientijd aanzienlijk groter
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu