Lamp ophangen nieuwbouw

nattekrant

 • #1
Hallo,

Ik ben geen handige harry, als eerste disclaimer. Dat gezegd hebbende, ik ben pas verhuisd naar een nieuwbouwwoning (soort van). Daar zitten wat vreemde dozen in het plafond, althans vreemd voor mij. Zie onder voor een foto.

Ik neem aan dat in de kroonsteen draden IN moeten, waar ze er normaliter UIT komen.

Moet ik dan separate draden kopen, deze in de kroonsteen van de lamp doen aan de ene kant en in de kroonsteen van de plafonddoos aan de andere kant? En dan het (dichtgesmeerde) haakje lostrekken om hem aan op te hangen?

Foto van de binnenkant van de lamp ook even bijgevoegd ter verduidelijking .

20231117_113839.jpg


20231117_112249.jpg
 

Kaajee

 • #2
Dit is heel gebruikelijk en je kunt en moet dus inderdaad gewoon 2 (of 3 als er aarde bij komt kijken, in jouw geval niet) tussen de beide kroonsteentjes aanleggen. Even kijken of er klepjes(plat stukje ijzer) in het kroonsteentje zit, dan kun ook 2 soepele draden gebruiken. Mooier/beter is even 2 korte stukjes draad aan beide zijde voorzien van adereindhulsjes of installatie draad gebruiken, alhoewel die wel heel stug/stijf zijn. Neem wel minimaal 1mm2 of hoger.
 

nattekrant

 • #3
Ok duidelijk, dank! Kan ik ook het kroonsteentje van de lamp verwijderen zodat de draden vrijkomen en die dan direct in de plafond kroonsteen steken?
 

Kaajee

 • #4
(bijna) alles kan, maar ik zou dat niet doen. Het armatuur is niet voor niets zo gemaakt. Er zit een mooie afscherming op en wellicht zit er zelfs elektronica in dat witte kastje vanwege het feit dat het een led lamp is.

Als je (denkt) geen ruimte voor de draden te hebben, eerst eens proberen en eventueel dan nog eerder het kapje/dekseltje van de centraaldoos weglaten en dan in de centraaldoos verbinden.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
nattekrant schreef:
Kan ik ook het kroonsteentje van de lamp verwijderen zodat de draden vrijkomen en die dan direct in de plafond kroonsteen steken?
Bij sommige armaturen zal dat kunnen ja. Met name bij hanglampen heb je vaak een lang snoer in de plafondkap wat je zo in de kroonsteen kunt steken.
marokkaanse-hanglamp-aansluiting.jpg


Maar waar zie jij een kroonsteen in de lamp op jouw foto? Ik zie alleen aansluitklemmen op een LED-driver, die driver moet je er zeker niet tussenuit halen tenzij je de lamp graag inruilt voor een eenmalige rookmachine.

nattekrant schreef:
En dan het (dichtgesmeerde) haakje lostrekken om hem aan op te hangen?
Ik mis ook even hoe je dit armatuur aan een haak wilt hangen?

Misschien kun je hem ophangen met de M4 schroeven van het centraaldoosdeksel, of met iets langere M4 schroeven daarvoor in de plaats. Die schroefkoppen moet je ook even opzoeken onder het spuitwerk. :wink:

Het lijkt er in ieder geval op dat hiervoor schroefgaten zijn voorbereid:
IMG-20231117-WA0000_copy_600x800.jpg


Anders gaten boren in het plafond en de schroefgaten aan de buitenkant gebruiken.
 

stefan9

 • #6
Steekt dat witte blokje in de lamp uit boven de rand van de lamp? Als dat zo is, dan kun je hem dus niet strak tegen het plafond schroeven als er geen gat is waar dat blokje in kan vallen.
Je moet dat het huidige plafondplaatje verwijderen. Eerst met een mes de spacklaag rondom goed doorsnijden, zodat er niet meer los komt dan alleen het plafondplaatje. Dan de 2 schroeven die ergens onder de spack zitten losdraaien. Je kunt de draden die aan dat kroonsteentje bevestigd zijn losmaken en aan de kroonsteen van de lamp bevestigen en dan de lamp vastschroeven zoals @XanderH zei.
 

Kaajee

 • #7
Kaajee schreef:
Als je (denkt) geen ruimte voor de draden te hebben, eerst eens proberen en eventueel dan nog eerder het kapje/dekseltje van de centraaldoos weglaten en dan in de centraaldoos verbinden.
Huh ??

(Valt me wel vaker op hier op het forum, boel herhaling van zetten, de hele bijdrage van @stefan9 feitelijk ;) ;) )
 

stefan9

 • #8
Tja, @Kaajee goed lezen mist ook wel eens ;-)
Jij had het over draden, maar het viel mij op dat het witte blokje lijkt uit te steken, vandaar de aanvulling. Bovendien leek het een goede tip om even het spack door te snijden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
@Kaajee
Ga jij hier nu de moderator uithangen?

Bovendien zou ik niet weten waarom een ander niet ook mag antwoorden, zelfs indien het antwoord (eventueel gedeeltelijk) hetzelfde luidt.

Het komt ook nog vrij regelmatig voor, dat twee beantwoorders kort na elkaar ongeveer hetzelfde antwoord geven (is hier trouwens niet het geval), de tweede heeft dan nog niet eens gezien dat de eerste een bijdrage had geschreven. Dan lijkt het dus alsof de ene beantwoorder de andere nazegt, maar niets is minder waar.
 

Kaajee

 • #10
Klopt dat dat wel eens gebeurt als men vlak na elkaar antwoord inderdaad.

En ik ga geen moderator uithangen, alleen iets benoemen wat me opvalt, thats all. Snap dan alleen de 2e antwoorder nooit helemaal, waarom iets min of meer letterlijk herhalen? Of verwijs dan op z'n minst naar de andere post. In dit geval wordt vrijwel letterlijk hetzelfde gezegd. En daarmee wordt de indruk gewekt dat er of niet gelezen is of dat er wat gepost wordt om het posten......

Just my 2 cents.
 

nattekrant

 • #11
Dank allen! Hier kan ik mee vooruit, super. Meteen geleerd wat led drivers zijn ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu