Nieuw waterleidingen aanleggen.

Helly

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een oude boerderij in Frankrijk als vakantie huisje. Ik heb o.a. problemen met dak en muren gehad. Maar nu een nieuw probleem. Er komt geen water meer uit de kraan in de keuken en de douche/wastafel (dit zijn alle kranen in het huis).

Deze hebben het wel altijd gedaan. De buitenkraan zorgt wel gewoon voor water. Ik heb geen idee waar en hoe de leidingen lopen en deze zullen vast 100 + jaar oud zijn dus ik ben van plan nieuwe koperen leidingen te leggen. Van de buiten kraan tot de boiler in de badkamer, zo denk ik het probleem op te lossen. Nu heb ik wat vragen.

zijn er regels, wetten en tips voor zo'n klus? welke mm doorsnee de leidingen moeten hebben (ik dacht ik neem dezelfde mm die er al zit?). of kan ik beter voor minder mm gaan?

En hoe zit het met isolatie van de buitenleidingen naar de hoofdkraan. ik las iets over een soort isolatie wat je gewoon om de leidingen kan klikken. duur maar handig? tips hierin?

En dan als laatste. Een aftapkraantje zodat je leidingen niet dichtvriezen. Ik las dat je een kraantje moest plaatsen wat bij de grond. help dit om als de leidingen onder de buitengrond leeg te krijgen? Kan je niet gewoon het water afsluiten en dan je kraan in keuken open zetten of iets dergelijks. ook graag tips hiervoor.

Alvast bedankt.

Ian Gordon
 

Fiesiekus

  • #2
Even aangenomen dat het om een redelijke afstand gaat, zou ik tyleenslang gebruiken als aanvoer. Is makkelijker te verwerken en goedkoper. Verder natuurlijk op een bepaalde minimum-diepte uitleggen; tegen bevriezing.

Waar in Frankrijk?
 

Helly

  • #3
Moet tyleenslang geïsoleerd worden, en wat kan ik hier het beste voor gebruiken? Het gaat vooral om kwaliteit. wil niet over 10 jaar alles opnieuw moeten doen. Wat is ongeveer het minimum, halve meter of toch dieper?

Tussen Poitiers en Niort, ligt een stadje saint maixent l'ecole en dan daar een dorpje in de buurt :wink:
 

Fiesiekus

  • #4
Vriest het daar dan wel eens?
 

Pepjo

  • #5
Ik zou als ik jou was en nieuwe leiding vanaf de watermeter trekken, mits mogelijk natuurlijk.

De watermeter zit waarschijnlijk in een doos onder de grond, buiten je huis ? Als het goed is zitten na de watermeter ook twee aftapkraantjes.

Als je die opent en je opent een kraan, dan loopt je leiding leeg.
Handiger is het om elk leiding deel een eigen afsluiter met aftapkraan te geven, dan hoef je niet in het hele pand de druk eraf te gooien als je eens wat moet aanpassen.

@Fiesiekus : op die hoogte was het zo'n 10 jaar geleden -20, dus ja. (uit eigen ervaring)
 

Helly

  • #6
Klinkt logisch. Maar ik geloof dat mijn watermeter in de put zit bij de hoofdkraan. En daar is water.

Als ik dan de leidingen tot het huis vervang. Hoeft er toch geen aftapkraantje hiertussen toch? Want hiertussen wil ik zo min mogelijk koppelingen hebben hebben i.v.m. lekkages. Kan gewoon 1 aan het einde?

Wilt u geen quote plaatsen wanneer de tekst er boven staat ? Mod.
 

Didier

  • #7
Heb ook een huis in Frankrijk. Zeker in het binnenland kan het in de winter steenkoud zijn. In het mdiden van Frankrijk -20 gr. in de winter is mogelijk. Verder is mijn ervaring om ook in je huis op strategische plaatsen een stopkraan te plaatsen. Ik zette in de kelder het water er op. In de keuken heb ik lekkage. toen ik in de keuken was en de ravage zag moest ik eerst helemaal rond het huis rennen, de kelder in en afsluiten. Bespaar niet op afsluitingen. Als je die goed aansluit gaan ze echt niet lekken. Kijkende naar jou verhaasl is het denk ik beter om alles te vervangen. Je begint bij de meter eerst met tyleenbuis en zorgt dat die toch wel zo'n 50 tot 60 cm in de grond zit. Daarna in huisd verder alles afmaken met 15 mm. koperbuis. kleiner niet doen levert alleen maar problemen op met de waterdruk in wasmachines, vaatwassers etc.
Henk
 

Helly

  • #8
Klinkt goed maar hoeveel mm kan je het beste tyleenbuizen nemen? of is er maar 1 grote?

er hoe het beste die tyleenbuizen isoleren?
 

Fiesiekus

  • #9
20 x 2,0 mm

25 x 2,0 mm

32 x 2,0 mm

40 x 2,0 mm

50 x 2,4 mm

63 x 3,0 mm


etc.
 

Didier

  • #10
Je kunt de zaak isoleren met van die schuimstroken uit de bouwmarkt. Daarna met goede tape of met een seciaal randje vastzetten. Wel oppassen dat ook tyleen kan bevriezen. als het maar hard genoeg vriest. Daarom in de grond altijd onder de vorstgrens houden. Verder bij vertrek altijd aftappen op het laagste punt. In huis kun je isoleren maar echt nodig is dat niet als je je huis goed verwarmt.

Verder zou ik vanaf je aansluitpunt bij je watermeter gaan starten met een 25 mm / 2mm of 30 / 2 mm gaan starten. In huis op koperbuis van 15 mm overgaan. Natuurlijk kan dat ook in tyleen. Je hebt dan wel andere koppelstukken nodig.

Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu