Nieuw te maken badkamer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste specialisten,

Ik heb een ruimte over in mijn nieuwbouwwoning op de 2de etage, en wil daar een badkamer van maken.

Ik heb in de bouw de afvoer van toilet en wastafel laten maken, ben alleen de afvoer voor de douche vergeten. Wat moet het verloop zijn van doucheputje tot standleiding?Afstand is ca. 2,5 m.

Ik wil de nl. vloer verhogen en de afvoerleiding van de douche op het beton laten liggen tussen douche en standleiding. Scheelt weer hak- en breekwerk...

Alvast dank.
 
De een op dit forum zegt 2,5 mm voor die afstand, de ander 2,5 cm.

Het hoeft in elk geval maar heel weinig te zijn.

Ik raad je aan:
  • Kijk op het forum naar identieke afvoer vragen, voor afschot, maar ook i.v.m. aansluiting op de standleiding. Deze mag niet onder een hoek van 45 graden aangesloten worden, maar moet haaks.
  • Denk aan de elektriciteit in de badkamer en met name de "vereffenings-leidingen". Alle metalen onderdelen in de badkamer dienen met een centraal aan te leggen aardstrip verbonden te worden.
    Kijk daarvoor in de rubriek elektra en stel daar eventueel gerichte vragen.
  • De vloer dient in de hoeken afgedicht te worden met kimband en afdichtingspasta. Ook hierover kun je een en ander vinden op het forum, door te zoeken op die woorden!
 
Beste Kees,

Je zou toch zeggen dat 45 graden het beste is, gelet op de aanzuiging die je dan hebt waardoor water beter wegstroomt.

Nou heb ik 20 cm boven het punt waar de afvoer op de standleiding aangesloten wordt, de aansluiting van het toilet zitten.

Bestaat de kans niet dat troep van je toilet bij 90 graden in de afvoerleiding van de douche terecht komt? En dus mogelijk de boel verstopt?
 
Wat er in speciale situaties wel of niet het beste gedaan kan worden, is alleen te beoordelen aan de hand van een schets, of een nauwkeurige beschrijving van de situatie.

Ik heb alleen aangegeven wat de mening van de vakmensen op dit forum over het algemeen is voor aansluiting op een standleiding. Dat is zoals ik zei te zien in andere topics.
Ikzelf heb daar geen oordeel over, want het is mijn vak niet.

Met de overige punten heb ik gemeend je te behoeden voor dingen waar je naderhand achter komt als het te laat is.
Uit de vrij korte beschrijving die je gaf, is moeilijk af te leiden, wat je wel en niet weet en hoe die badkamer in elkaar steekt.
 
Stelregel voor afloop van de riolering is 1 mtr lengte 1 cm afschot.

Als je het afschot steiler maakt is de kans groot dat je water te snel wegspoelt en niet al het vuil meeneemt.
Je kan wel de pijp op de standleiding aansluiten met 2 x 45gr,
sommige zeggen dat dat watergeruis verminderd.

Dat je wc er vlak boven zit zal volgens mij geen probleem zijn,
al komt er wat vervuiling op de rand dan spoelt dat de volgende keer weer weg.
 
Ik heb van horen zeggen (want op dit gebied ben ik ook geen deskundige) dat er proeven zijn gedaan waaruit blijkt dat een haakse aansluiting beter is omdat er dan luchttoevoer mogelijk blijft en het water beter wegloopt.

Wat betreft de vereffening: Maak een inbouwdoos tot je centrale aardpunt en breng alle vereffeningsleidingen daar naar toe, dus ook aansluitingen van een "vreemde" groep zoals een wasautomaat. Omdat het een nieuwbouwhuis is moet het simpel zijn ergens een aardleiding weg te halen.

Sukses.
 
Maximale afschot is 1 cm op 2 meter.
Minimaal is 1 cm op 1,5 meter.
Dit is uitgaande van de juiste diameter waarbij de norm voor een douche 50 mm is.
Aansluitingen op een verticale standleiding moeten altijd haaks zijn i.v.m. doorstroom en luchtophoping.
 
Het gaat hier welliswaar niet om een horizontale verzamel-leiding, een leiding waar verschillende afvoeren op uitkomen. Maar de norm voor verzamel-afvoerleidingen is max.; 1:200, min.; 1:151.
Oftewel; een halve cm. per meter afschot is ideaal voor het drijvend afvoeren van rommel in je afvoerleidingen. Als je er tenminste van uit gaat dat de minimale diameter gehanteerd is.
In de regel komt het er op neer dat een afvoer (horizontaal) niet meer dan 70% gevuld mag zijn bij het afvoeren. Dit betekent dat een douche een afvoer van 50mm doorsnede nodig heeft.

Bij te steile afvoer gaat ofwel de stroom te snel en blijft er residu achter in de leiding of gaat de stroom opstroppen waardoor de drijvende stroom geremd wordt en residu alsnog de kans krijgt om te bezinken en zich af te zetten tegen de wanden.

Bij een te klein afschot gaat de stroom niet snel genoeg en loopt de wasbak, douche bak, etc. vol met water en blijven de vaste delen plakken aan de wasbak douchebak etc.
Meer kan ik er niet aan verklaren.
Allemaal theorie en ik heb het zelf niet verzonnen maar dat is nu eenmaal wat de voorschriften vertellen.

[netzoals het voorschrift meldt dat een wasmachine een afvoer van 75mm nodig heeft... Ik ken echter niemand die dit heeft, allemaal 40 mm]
 
Jan schreef:
H@ns schreef;
Maximale afschot is 1 cm op 2 meter.
Minimaal is 1 cm op 1,5 meter.

Verklaar je nader. :roll:

Ah nu snap ik je...:oops:

Tis maar hoe je het bekijkt natuurlijk maar voor de duidelijkheid zal ik het alsvolgt formuleren:

Minst steile afschot max 1cm per 2 meter
Steilste afschot max 1cm per 1.5 meter


Dus afschot ligt tussen de 5 en de 7 mm per strekkende meter

Een halve cm is het makkelijkst aan te houden door een waterpas van een meter met aan één zijde een blokje van een halve cm er onder te gebruiken bij het aanleggen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan