Nieuw te bouwen carport voor zonnepanelen

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #21
Gerrit B schreef:
Aan de randen van het dak ontstaat turbulentie met een flinke windvlaag, zoals Walker ook al aangaf.
Er kan dan boven de panelen een vacuüm ontstaan terwijl er onder juist druk wordt opgebouwd waardoor de panelen gewoon van je dak geblazen/gezogen worden.
Gaat het hard dan is het risico groot dat je de panelen ergens bij de buren terug kunt vinden en of die daar zo blij mee zullen zijn?
Toch niet als het gebouw open is. De hoogte van een gesloten gevel bepaald min of meer de kracht van de zuiging aan de randen en vooral de hoeken van het dak.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #22
Ik zou de panelen indien mogelijk niet op 1 richting plaatsen. Het mooiste is oost-west op 12 graden. Dan heb je over heel de dag een mooie opbrengst (i.p.v. een hoge korte piek bij zuid oriëntering). Als het salderen afgebouwd wordt, wordt dit nog interessanter. Doordat de panelen vrij plat liggen, doet west ook mee in de ochtend en oost in de avond.

In jouw geval zou een zonneschans niet eens zo gek zijn, of als je dakvlak daarvoor te klein is kun je de panelen in portrait leggen (dus met de korste zijde onder en boven).

Ik heb mijn PV systeem dit voorjaar flink laten uitbreiden en alles overgezet naar Solar Edge. Hun systeem is modulair uitbreidbaar met een toekomstige thuisaccu. Ook de goede verhalen over dit merk vond ik belangrijk.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #23
De panelen liggen al, zou nu niet meer voor oost west gaan :roll:

Ik zou ze allemaal in serie leggen. Eventueel omvormer met 2 strings van 8 stuks, zie je door de 2 te vergelijken snel als er iets mis is bij een string.

Veruit goedkoopste optie, die je dus ook het snelst terugverdient als er geen sprake is van schaduw.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #24
Ik ben toch benieuwd waarom je niet meer voor oost west zou gaan.

Dat geeft de beste verdeling over de dag qua opwek en als de salderingsregeling afgebouwd gaat worden is dat het beste.

Je hebt dan niks aan een hoge piek zoals bij zuid oriëntering, want die stroom kun je nooit op dat moment allemaal zelf opgebruiken. Dat betekent dat je overschot dan gratis het net op gaat en dat je op een later moment van de dag stroom moet kopen waar allerlei belastingen op zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu