Nieuw huis , bestaande situatie vloerverwaring

Arne_o

  • #1
beste,

Wij hebben sinds kort een ander huis gekocht.
Dit is een modern huis , B.J. 2006 , voorzien van o.a. vloerverwarming.
Aangezien alles nieuw voor ons is moet ik nog het een en ander uitzoeken/leren kennen.

De installatie bestaat uit een ATAG ketel , uit 2019 , een i32Sz geloof ik.
er hangen 3 radiatoren in de woonkamer , en er ligt dus vloerverwarming
woonkamer is zo'n 58m2 groot

Laatst heb ik in de meterkast alle groepen een keer uitgeschakeld , om te zien hoe de verdeling is.
Toen ik een groep inschakelde hoorde ik iets tikken bij mijn vloerverwarmings verdeler.
Alles zat weggebouwd , de oude bewoners hadden al aangegeven dat ze daar nooit bij zijn geweest , dus ik heb het een en ander weg moeten halen om er bij te kunnen.
Er bleek een kastje in het stopcontact te zitten , waarin dan weer de stekker van de vloerverwarming zit (pomp e.d.)
Aan het kastje bleek een draadje te zitten die op de aanvoerleiding van de verdeler zit.
Het blijkt een Optimizer te zijn van JK systems , zwart kastje met 1 ledje.
Naar ik begrijp is dit om de pomp niet constant te laten draaien , maar in te schakelen als de temperatuur van het ingaande water op een bepaalde temp. komt.
aangezien het tikken niet weg ging , heb ik het kastje er tussenuit gehaald , nu draait tijdelijk de pomp dan constant , so be it (in mijn huidige woning is dat altijd zo , kende het systeem van de optimizer niet)
Wil dit wel terug zetten , maar dat is van later zorg.

Ik twijfelde al of dit juist werkte , maar nog geen tijd gehad om naar te kijken , (we wonen er nog niet in) maar vandaag eens wat aandacht aan besteed.
Dus de thermostaat omhoog gezet , en bij de verdeler gaan zitten om te kijken wat er gebeurd.
De aanvoerleiding was binnen no-time warm/heet.
Alleen lijkt het er op dat de warmte niet het systeem in gaat.
Er zit een temperatuurmeter op , volgens mij ingaande temperatuur , die loopt nauwelijks op (naar zo'n 21°)
De ingaande leidingen (onderste op de verdeler , degene met de ventielen zijn de retour toch?) worden een heel klein beetje warm.
Ik dacht dat wellicht de thermostatische kraan niet goed werkt , dus deze los gemaakt , dan is er constante doorstroming ? (of sluit ie dan juist af?)
Pennetje is gangbaar , die kan ik redelijk makkelijk indrukken.
Maar toch word het systeem volgens de temp.meter niet warmer dan 21° , de slangen worden idd ook niet warm.
Pomp loopt ook , ik heb een paar keer geschakeld van stand 1 naar 2 en 3 , dan hoor je duidelijk verschil.

Het systeem is anders dan het systeem in onze huidige woning , en ik begrijp niet waarom het niet warm word.
Ik zie bijvoorbeeld aan de bovenkant een soort van By-pass , die word wel wat warm , maar daar waar ie aangesloten word op de retour leiding is ie koud , dus deze staat niet open.
Alle ventielen staan open , er moet volle doorstroming zijn.
Ik begrijp dat niet alles meteen 30° of meer is , maar ik moet toch een duidelijk verschil kunnen zien op de temp.meter die op de verdeler zit ?

zie ook de foto's die bijgevoegd zijn , als het nodig is kan ik meer foto's maken.

Hopelijk hebben jullie bruikbare tips voor mij , om wat verder te komen.
Groet , Arne

IMG_20201115_154634.jpg IMG_20201115_154641.jpg
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Krunnie

    Specialist Elektra
    • #2
    Dat de pomp lawaai maakt wil niet zeggen dat hij draait. Schroef de dop voor op de pomp los en steek er een schroevendraaier in. Daarmee moet je de as van de pomp kunnen draaien. Aan het begin van een nieuw stookseizoen wil dat wel eens moeilijk gaan.

    EDIT ik zie dat er een bout van het pomphuis mist. Misschien is hij er al eens afgeweest voor controle/reparatie? :denk:
     

    Arne_o

    • #3
    Bedankt voor je reactie.
    Ik was er nog niet aan toe gekomen, maar net even de bout aan de voorkant eraf gedraaid.
    Er kwam wat water uit, met een schroevendraaier gekeken of ik de as goed kon ronddraaien.
    Dat was geen probleem, draaide soepel.
    Dus pomp lijkt goed te werken, zoals gezegd hoor je duidelijk verschil tussen de 3 standen (geen lawaai hoor)

    Blijft de vraag open, waarom zie ik temperatuur niet oplopen..
    Als ik de knop van de thermostatische kraan eraf haal, en dus het pennetje helemaal uitsteekt, is ie dan vol open of afgesloten?
     

    Ceeshobby

    • #4
    Kan zijn dat het pinnetje van de thermostaat knop blijft plakken.
    Kun je het pinnetje indrukken?
     

    Arne_o

    • #5
    hallo Cees.
    het pennetje is in te drukken.
    dat is geen probleem.
     

    Arne_o

    • #6
    Heb vanavond de verwarming opgestookt..
    De thermostaatknop eraf gehaald, eerst een opspanning gemaakt waarbij ik pennetje zoveel mogelijk ingedrukt hield.
    Temp.liep nauwelijks op.
    Daarna pennetje los, en de pomp op stand 3, toen begon de temp. Meter op te lopen.
    Kwam richting 30gr.
    Dus lijkt op zich te functioneren.
    Later maar weer eens de knop terug zetten en zien wat er gebeurd.
    Wellicht functioneerd de knop met sensor pen niet goed...
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    • #7
    Als u de atag ketel het signaal geeft om te stoken begint deze eerst met een zeer lage aanvoer temperatuur, in uw meng injectie verdeler wordt 1 deel heet met 5 delen koud retour water gemengt als u dan maar een aanvoer van 30 a 40 graden hebt gebeurt er kwa temperatuur dus nogniet zoveel.
    Als u dit fatsoenlijk wil testen zet dan de thermostaat een paar uur op een graad of 25 en kijk wat er dan gebeurt.
    Als de pomp niet zou draaien wordt de retour naar de ketel bijna net zo warm als de aanvoer er wordt immers niks gemengt of verpompt
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu