Nieuw draad trekken bij inbouwstopcontacten

Quincy333

  • #1
Hallo,

Mijn vriendin en ik zijn van plan een woning te kopen, nu zit er in de woning overal stopcontacten die best ver uit de muur steken.

als ik hier inbouwstopcontacten wil maken is het dan altijd nodig om nieuw draad te trekken? zoja graag uitleg hierover

het draad zit wel in de muur en niet op de muur vast

alvast bedankt,
groet Quincy
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk wel.
Je zal de oude doos moeten uitkappen.
Een deel van de buis opkappen.
En dan een nieuwe doos invoeren en aanwerven op de buis.
Dat krijg je niet voor elkaar met de draden er nog in.
 

Gks mech

  • #3
Als de draden nog goed zijn is dat niet nodig. Je doet het zo:
Haal de oude wandcontactdozen en of ook schakelaars er af.
Ik neem even aan dat je nu naar een klein gaatje in de muur kijkt dat net zo groot is als de plasticbuis waardoor de draden lopen. Hieruit steken de draden.

Maak de draaduiteinden recht en verbindt ze mooi slank strak aan elkaar door er bv. strak
enkele lagen plakband met een touwtje om te wikkelen. Maak er een stukje sterk touw van ca. een meter aan vast. Het moet er goed stevig aan vast zitten, je moet er flink mee kunnen trekken aan de draden.

Zoek nu het andere einde van de buis waaruit je draden komen op. Meestal is dit een centraaldoos, vaak ergens bereikbaar in het plafond. Het kan ook een ander stopcontact zijn. Trek bij dit andere uiteinde de draden, het hele bundeltje, zo aan dat aan de andere kant van de buis de draden ca. 15 cm in de buis verdwijnen, maar het touwtje er nog wel goed uitsteekt.

Hak nu een gat in de muur waar je het nieuwe verzonken stopcontact, wandcontactdoos, of schakelaar wilt hebben. Zo diep en ruim dat er een inbouwdoos in kan. Hak daarbij het draadje niet af, want dan kun je je draden niet weer tevoorschijn trekken. Snij ook zoveel van de buis die uit de muur komt af dat ie goed aansluit op de inbouwdoos. Daarbij dus ook het draadje niet doorsnijden. Met enige handigheid is dat goed te doen. Trek hierna de draden weer tevoorschijn. Schuif een eventueel koppelstukje om de buis aan te passen op de inbouwdoos én de inbouwdoos zelf over de draad op zijn plaats en smeer de hele zaak netjes vol en dicht zodat de inbouwdoos precies op de plaats zit waar je die wilt hebben.

De draden steken er misschien wat ver uit zodat je ze kunt inkorten om goed aan de inbouw materialen te kunnen bevestigen zonder nodeloze lussen er achter te krijgen.
Je hoeft dus geen nieuwe draden te trekken als ze nog goed zijn, maar alleen even heen en weer. Overigens wel veel werk, maar je kunt een voor een doen. Heb je er genoeg van dan leef je verder met een deel verzonken inbouw in de muur en de rest opbouw tegen de muur. Elektrisch om het even.
 

Quincy333

  • #4
Heel erg bedankt voor die tips!! hier kan ik wat mee

groeten.
Quincy
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu