Neuslatten vreemde kleur

Robbie's

  • #1
Ik ben mijn huis aan het verven met Sikkens XD Gloss. Altijd hiermee gewerkt zonder problemen. Mijn neuslatten vorig jaar gegrond met Sikkens Rubbol Primer Extra.
Na 1 jaar zie je behoorlijk wat vuil in het verfwerk en de verf heeft een vreemde kleur. Voordat ik de volgende neuslatten ga maken voor voorkant huis.... wat kan hier de oorzaak van zijn? Kan ik wellicht beter geen Sikkens XD gloss op de neuslatten gebruiken. Overigens is de kleur RAL 1013.

Tips zijn welkom.

20240407_153708.jpg
20240407_153640.jpg
 

Robbie's

  • #2
Ik heb de neuslatten nog maar een keer in de Sik.ns Primer Extra gezet en afgelakt. Kijken of het nu wel goed gaat
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Robbie's schreef:
Sik.ns Primer Extra gezet en afgelakt.
Een primer heeft die dezelfde eigenschappen als een type voor af te lakken. Het zou me verbazen als een primer het dezelfde gladde oppervlak heeft als een aflak.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Robbie's

  • #4
@Wgb bedankt maar wat probeer je precies duidelijk te maken? Na asnbrrngen primer is de oppervlakte niet superglad. Na aflak wel. Ik vroeg mij af of je sikkens xd kunt gebruiken om neuslat af te lakken maar moet volgens mij geen problerm zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
De verf die je gebruikt hebt is heel goed, die gebruik ik ook voor buiten.
Ik denk dat je wat vaker de ramen moet schoonmaken en dan ook meteen het kozijn en de neuslat meenemen.
 

Robbie's

  • #6
@Ronny Bedankt Ronny. Daar zat ik inderdaad vanmiddag ook aan te denken. Ik ga dat maar eens proberen.
 

Robbie's

  • #7
Wat verder onderzoek gedaan en het volgende op de Sikkens site gevonden:

Wat is de oorzaak van vuilstrepen op verse laklagen?
Op recent aangebrachte witte en lichtgekleurde verflagen kan zich het verschijnsel voordoen dat er vuilaanhang optreedt in de vorm van zwarte strepen. Tot ongeveer een half jaar na aanbrengen van de lakverf kan vervuiling optreden, die alleen met water niet goed is te verwijderen. De vervuiling op versgeschilderde ondergronden ontstaat door vervuild regenwater. In de eerste aandrogingsfase kan vuil hardnekkig vast gaan zitten op het oppervlak, vooral als niet of onvoldoende wordt gereinigd. In principe vertonen de meeste minder snel doorhardende laklagen in de aanvangsfase een neiging tot vuilaanhang. Naarmate de laklagen ouder worden, zijn ze minder gevoelig voor vuilaanhang. Voor het verwijderen van deze vervuiling zijn er goede ervaringen opgedaan met Polyfilla PRO S600. Meer vastgekoekte vuilstrepen e.d. kunnen goed gereinigd worden met het product Bendolit (verkrijgbaar bij de Sikkens Centers).

Wat ik verder lees is dat vooral de eerste twee weken na aanbrengen van een verflaag op liggende delen de verf nog zeer poreus is.

Ik overweeg mijn pas geverfde 5 neuslatten eind vd de dag even af te plakken met een vuilniszak zodat het nog twee weken goed kan uitharden. Daarna maar regelmatig even schoonmaken met water en als dat niet werkt bovengenoemd produkt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
niet zo gauw afplakken de kans is aanwezig dat het dan gaat verkleven.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
En vergeet nooit om voor het schilderen de ramen goed te zemen. Vuil op het glas spoelt bij regen over je verse verf.
 

Robbie's

  • #10
Ja goede tips alleen om ramen eerst te zemen is het te laat. Gisterenochtend de neuslatten geverfd. Afplakken kan ik beter inderdaad niet doen. Ik zal de komende avonden wel even een spons met schoon water er over heen halen en komende weken schoon maken tot het uitgehard is. Morgen gaat het weer voor de verandering weer eens een week regenen :(
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ach, als het alleen om de neuslatten gaat lekker zo laten de komende weken
Zodat de lak goed kan doorharden.

Kies daarna een mooie dag uit in juni / juli met wat bewolking (zonder regen), zeem de ramen, matteer de neuslat en lak de neuslatten opnieuw af. Dat is het werk niet.
 

Robbie's

  • #12
@BertPleizier Nee dat is het werk niet maar het staat nog niet vast dat het nodig is. Ik denk dat de kans op aardig uitgeharde neuslatten het grootst is als ze een paar weken goed weer voorspellen. Maar ja wanneer is dat nog... Overigens zijn de neuslatten met twee dagen zon aardig droog dus misschien is een vuilniszak er over heen voor een week toch nog een optie. Maar je hebt gelijk dat die neuslatten zo weer in de lak staan. Op dit moment staan ze er prachtig bij :-)

20240413_182627.jpg 20240413_182619.jpg 20240410_080916.jpg 20240410_080925.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als er geen zwarte strepen in komen is opnieuw lakken inderdaad niet nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu