NEN3140 keuring

Mike900

  • #1
Wat moet je nou precies allemaal uitvoeren bij een NEN 3140 keuring en welke meetinstrumenten heb je dan allemaal nodig?
Ik weet bijvoorbeeld dat je als er een aardlek is toegepast dat de aardlek gemeten moet worden. Maar er zal uiteraard nog meer moeten gebeuren
Heeft iemand misschien een voorbeeld rapportage waarin staat wat allemaal moet gebeuren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarvoor hebt u deze gegevens nodig ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Mocht dit iets met je nieuwbouw appartementen te maken hebben... Nieuwe installaties keur je volgens NEN1010 deel 6.

NEN3140 gaat over de bedrijfsmatige gebruiksfase van een installatie en gaat veel verder dan wat metingen aan de elektrische installatie, het stelt bijvoorbeeld ook eisen aan elektrische arbeidsmiddelen en het aanwijsbeleid. Niet iets waar je in woningen mee te maken hebt. Sowieso niet iets waar je als doe-het-zelver mee te maken hebt.

Wat je precies moet uitvoeren bij zo'n keuring staat vrijwel letterlijk in de norm zelf beschreven. Lees ze eens door. :)

Qua meetinstrumenten kom je een heel eind met een installatietester voor metingen aan installaties en een apparatentester voor metingen aan arbeidsmiddelen. Beide termen leveren genoeg op als je ze in google mikt. Merken en types mag ik hier niet noemen.

Voor een voorbeeld rapportage kun je misschien eens bij uneto-vni informeren.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Die 3140 NEN norm gaat 81 bladzijden over het volgende;

Nederlandse norm
NEN 3140(nl)
Bedrijfsvoering van elektrische installaties -Laagspanning
Operation of electrical installations - Low voltage
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je moet circuitmetingen uitvoeren, ononderbroken zijn van pe leidingen controleren vereffenning controleren op diverse punten, juist gebruik van materialen, juiste manier van verwerken van de materialen, geschiktheid materialen voor de betreffende ruimtes zones en gebruik.
Kabelberekeningen controleren, beveiligingen controleren, selectief gedrag controleren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
En dat is natuurlijk geenszins een compleet overzicht...

Een paar belangrijke die ik zo mis:
- Controleren of de noodzakelijke tekeningen aanwezig zijn en de juiste informatie vermeld is
- Controleren op beschadigingen
- Isolatiemetingen uitvoeren
- Aardverspreidingsweerstanden meten

En ook dit is vast geen complete lijst. Misschien moet MikeJoow de NEN3140 aanschaffen en paragraaf 5.3 doorlezen, die norm is toch redelijk onmisbaar als je met dergelijke keuringen bezig wilt zijn.

Feitelijk is er trouwens maar één juist antwoord op vraag "Wat moet je nou precies allemaal uitvoeren bij een NEN 3140 keuring en welke meetinstrumenten heb je dan allemaal nodig?", dat bepaalt de Installatieverantwoordelijke. :P
 

Mike900

  • #7
Noodzakelijke tekeningen controleren.. Dat gaat lastig. een pand van 100 jaar oud heeft geen tekeningen. Moet je als er geen tekeningen zijn de installatie afkeuren?
Hetzelfde geldt voor een groepenverklaring, Uiteraard niet onbelangrijk maar bij een pand van 100 jaar oud is dit niet aanwezig.

tevens.. een vraag;
de In en Ik, hoe meet je die? of hoe vind je die op een schroefzekering? En welke karakteristiek heeft die?
Bij een automaat is de karakteristiek B,C etc.. maar bij een schroefzekering weet ik dat niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Jazeker... het ontbreken van tekeningen is vrijwel zeker reden voor afkeur. Buiten dat, deze tekeningen heb je tijdens het meten ook gewoon nodig. Heel mooi dat je een circuitmeting doet op de hoofdschakelaar van een apparaat, maar je moet weten hoe het apparaat beveiligd is om iets met deze meetgegevens te kunnen. Dergelijke info haal je normaal gezien van een tekening.

Er is één uitzondering hier op:
5.3.3.3.101 In bijzondere gevallen kan de installatieverantwoordelijke bepalen dat de inspecties zonder tekeningen en specificaties kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij eenvoudige en overzichtelijke installaties.
Vaag geformuleerd natuurlijk, maar ik denk dat je in het algemeen wel kunt stellen dat een "eenvoudige en overzichtelijke installatie" een installatie is met maximaal één verdeelinrichting met maximaal 12 eindgroepen. Een beetje zoals in woonhuizen dus.

En let wel, dat "de inspecties zonder tekeningen en specificaties kunnen worden uitgevoerd", wil niet zeggen dat het goedgekeurd gaat worden. Het wil alleen zeggen dat de inspecteur mag beginnen...

Hou er in het algemeen maar rekening mee dat je het volgende aan documentatie moet hebben:


Dit is trouwens niet alleen vanuit de NEN3140 verplicht. In bedrijven moet dergelijke documentatie gewoon op orde zijn, dit is ook geregeld vanuit het arbobesluit. Die is gelukkig wel online te raadplegen:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0008498/2016-10-11#Hoofdstuk3_Afdeling1_Paragraaf2_Artikel3.4
Artikel 3.4. Elektrische installaties

3 Van iedere elektrische installatie zijn duidelijke, steeds bijgewerkte schema’s beschikbaar alsmede alle overige gegevens die nodig zijn voor een veilig gebruik van de elektrische installatie.

4 Het derde lid is niet van toepassing op elektrische installaties voor laagspanning van beperkte omvang.
Vervelend dat het niet aanwezig is, maar het is inderdaad niet onbelangrijk. Hier moet je als eigenaar / werkgever gewoon voor zorgen!

IN, oftewel de nominale stroom, staat bij een smeltpatroon gewoon op de zijkant gedrukt. Daarnaast kun je het aan de kleur van de verklikker zien (Rood = 10A, Grijs = 16A, Blauw = 20A, Geel = 25A enz.).
IK, de kortsluitstroom op een bepaald punt in je installatie kun je meten met een installatietester. Deze moet hoger zijn dan de aanspreekstroom van de voorbeveiliging. Deze aanspreekstroom hangt o.a. van de karakteristiek af.
IK kan ook vermeldt staan op componenten in de verdeelkast zoals automaten. Dit heeft niet met de aanspreekstroom te maken, maar dit is de hoogste kortsluitstroom waar het component zelf tegen kan (bijvoorbeeld: 6kA, 10kA).
Smeltpatronen hebben ook een karakteristiek, bijvoorbeeld gG of gL. Bij de fabrikant kun je een document opvragen met de uitschakelkarakteristieken van dergelijke patronen. Hier kun je de aanspreekstroom aflezen.
 

Mike900

  • #9
Ik heb onlangs een keuring uitgevoerd in een gymzaal, Hierin was geen noodverlichting aanwezig dus dat is al een afkeurpunt. Tevens zijn er geen installatietekeningen en groepenverklaring aanwezig. Groepenkast is tevens erg verouderd.
Installatie is wel erg klein met 6 groepen waarvan 1 krachtgroep
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Jij bent helemaal niet bevoegd om deze keuring te doen, jij hebt iig niet voldoende ervaring, kennis van de regels en zelfs de norm niet in je bezit.Een verouderde kast hoeft helemaal geen reden zijn voor afkeur.

Wat ik eigenlijk nog schokkender vind is dat je keuringen verricht met kennis opgedaan op een DHZ keuring, Vraag me af of jou verzekering wel toestaat dat jij keuringen verricht.Als jij nl. iets goedkeurt en daardoor gebeuren er ongelukken bij jij volledig aansprakelijk!

Tevens mag er nu een slot op, het is geen klus maar hier word geld verdiend aan onze antwoorden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Het forum is bedoeld voor klussers die iets zelf uitvoeren, zo te lezen bent u een prof die buiten de doelstelling van het forum valt.
Zie de forumregels.

Helaas moet er dus een slotje op dit topic.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu