NEN1010

Adrie1945

  • #1
Hallo electromensen,

In mijn boekenkast staat nog een NEN1010 uit 1962, een boekwerkje van 226 pagina's, (kostte toen waarschijnlijk hooguit een tientje). Daarmee kon ik tot aan het einde van mijn actieve monteursbestaan (1969) aardig uit de voeten. (In mijn later leven als pedagogisch medewerker had ik NEN1010 niet meer zo nodig :P) .

Maar ik hanteer - bij tijd en wijlen - nog wel eens de kombinatietang, zijkniptang, schroevendraaier en draadstripper.

Als ik nu op internet op zoek ga naar de huidige laagspanningsvoorschriften dan kan ik NEN1010 aanschaffen voor € 239,00, maar dat is niet echt een bedrag wat ik er nu voor over heb.

Vraagje: bestaat er de mogelijkheid om de inhoud van NEN1010 via internet te raadplegen.
 

Gerrit

  • #2
Daar heb ik ook wel eens naar gezocht, en velen met mij. Zie ook de vele vragen hierover op dit forum.
De uitgeverij heeft er een hekel aan als dit openbaar wordt, en dat is ook wel logisch.
Zij lopen inkomsten mis en monteurs/bedrijven vinden het erg vervelend als ze netjes hun € 239 hebben betaald en het blijkt dan openbaar toegankelijk te zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
De druk uit 1996 staat ergens bij de TU twente online.
De huidige druk is niet online beschikbaar.
 

Adrie1945

  • #4
Gerrit schreef:
De uitgeverij heeft er een hekel aan als dit openbaar wordt ... monteurs/bedrijven vinden het erg vervelend als ze netjes hun € 239 hebben betaald en het blijkt dan openbaar toegankelijk te zijn.
Akkoord, maar het algemeen belang is wel gebaat bij toegangelijkheid.
N1010 (1940) is voortgekomen uit de toenmalige Veiligheidswet en de Mijnwet, die o.a. "streefden naar uniformiteit"
Het is dus uitvoering van een openbare taak.

Kunnen we nu een beroep doen op de wet openbaarheid van bestuur :D ?
 

Chathanky

  • #5
Daar loopt al een procedure inmiddels om iedereen vrij toegang te krijgen tot de voorschriften.

Iedereen behoort de wet te kennen en dit geldt ook hier voor. Als eigenaar van een woning ben je verantwoordelijk voor de installatie.
Maar dan moet je wel beschikken over de normen en ook toegankelijk zijn.

Online zal je beperkte info kunnen vinden. Het is er wel.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zolang de uitgever van de NEN1010, het Nederlands Normalisatie Instituut (NNI), het niet toestaat om links naar (illigale) versies ervan op het Internet te plaatsen, zullen wij als Klusidee daar ook niet aan meedoen. Elke eventueel geplaatste link naar zo'n site zal dan ook verwijderd worden.

Op sommige (vaak commerciele) sites staan uittreksels of delen van de NEN1010.

Voor een discussie over de noodzaak om de NEN1010 openbaar te maken, is Klusidee ook niet de juiste plaats. Dit forum is bedoeld om te helpen bij het oplossen van klusproblemen, niet om dergelijke zaken aan te kaarten.

Ik heb zelf in een email aan het NNI al wel eens een suggestie gedaan om de belangrijkste delen van de NEN1010, die betrekking hebben op doe-het-zelvers, openbaar op het internet te plaatsen. Men zou daarover nadenken, verder is het (nog?) niet gekomen.

Het staat een ieder vrij ook dergelijke suggesties naar het NNI te sturen.
 

H@ns

  • #7
Chathanky schreef:
....Iedereen behoort de wet te kennen en dit geldt ook hier voor. ...
Het is "...wordt geacht de wet te kennen" en dat maakt een zeer wezelijk verschil. het is geen plicht maar een keuze.
En: Voor wetboeken moet je ook betalen.
 

Adrie1945

  • #8

Chathanky

  • #9
Ja dat zijn maar een paar boeken, bedenk eens dat je alle normen wilt hebben die betrekking hebben op je woning. (hyphotheek aanpassen om op de hoogte te zijn) :mrgreen:

Geen discussie om op dit forum uitgebreid te discuseren denk ik, daar kun je wel een appart forum voor oprichten.

Keuze is om het te doen met wat er voor handen is of gewoon een exemplaar aanschaffen als je werkelijk tot de details op de hoogte wil zijn. (of een gerichte vraag op het forum kan je mischien op weg helpen)
 

Adrie1945

  • #10
Als klusser met verouderde kennis wil ik in voorkomende gevallen toch graag verantwoord te werk gaan, vandaar mijn vraag hier op het forum.

In de zestiger jaren heb ik in de boerderij-atelier van een bevriend beeldend kunstenaarsgezin de electrische installatie gemaakt met gebruikmaking van veel nog bruikbaar oud installatie- en schakelmateriaal dat ik uit andere panden had gesloopt. (O.a. gietijzer met walsschakelaars, e.d.)

Zelfs installatiedraad (wel Vinyl, maar groen rood en grijs) heb ik hergebruikt. Nu na ruim veertig jaar is het één en ander wel aan vervanging toe. Dochter van de artistiekeling heeft weinig geld, dus ...
 

H@ns

  • #11
Chathanky schreef:
Ja dat zijn maar een paar boeken, bedenk eens dat je alle normen wilt hebben die betrekking hebben op je woning. (hyphotheek aanpassen om op de hoogte te zijn) :mrgreen:
Wat ik probeer duidelijk te maken is dat het een beetje onzinnig is om die twee grootheden te vergelijken!!
De regel die jij aanhaalt bestaat namelijk niet :shock:

Het is een aanname die geldt voor elke Nederlander maar het staat nergens omschreven. Bovendien heeft het alleen betrekking op de grondwet (u weet wel zo'n essentieel onderdeel van een rechtstaat waar het meerendeel van Nederland tegen is...)

Wat die NEN betreft; die zou gewoon openbaar moeten zijn!! en ik hoop ook dat iemand Adrie snel een pb stuurt met een link er naar - illegaal of niet maakt me niet uit - het gaat hier dus om veiligheid van mensen.

Ik wordt een beetje boos over het te pas en te onpas quoten van regels en wetten door volslagen leken vandaar mijn ietwat geïrriteerde reactie.

succes met je zoektocht Adrie!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik wou het hier maar bij laten, want dit heeft niets meer te maken met klussen als zodanig.

Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu