Interpretatie NEN1010 (8.761.4.3) inzake grondkabel

Kaajee

  • #1
Ik wil de letterlijke tekst van de NEN 1010 norm wel eens zien. Tot dusver heb ik begrepen dat het waarschijnlijk om artikel 8.761.4.3 zou moeten gaan. Gezien de (mi. interessante) discussie die in een vorig topic begonnen is. Zou iemand de moeite willen nemen de artikelen inzake de grondkabel hier eens willen posten?

Dan kunnen we in dit topic verder discussiëren en andere topics niet bevuilen.
(dat vind ik (ook) leerzaam aan dit/een forum) :D

Wat ik tot nu toe heb kunnen vinden is de volgende tekst van art. 8.761.4.3 (& 8.761.4.4), ik weet niet of deze compleet is en of er nog andere artikelen van toepassing zijn op het al dan niet beschermen van grondkabels (bovengronds of ondergronds):
Art. 8.761.4.3 Kabels zonder bewapening mogen alleen zijn toegepast indien deze deugdelijk tegen mechanische beschadiging zijn beschermd door aanleg in daarvoor bestemde buizen, kokers, goten of kanalen.
Art. 8.761.4.4. Kabels buiten gebouwen moeten op een sleufdiepte van tenminste 0,5 m zijn gelegd. Deze bepaling geldt niet indien aanvullende maatregelen tegen mechanische beschadiging zijn getroffen.
 

Appeltje

  • #2
Misschien kan je het gehele tekst van het artikel ff posten.. ipv alleen deze deelartikelen en kunnen we daar meer uithalen.
 

Lichtpunt

  • #3
Art. 8.761.4.3 Kabels zonder bewapening mogen alleen zijn toegepast indien deze deugdelijk tegen mechanische beschadiging zijn beschermd door aanleg in daarvoor bestemde buizen, kokers, goten of kanalen.
Daaruit lees ik dan weer dat kabels met beschermmantel (lees as) zonder buis in de grond mogen, maar op een diepte van min. 50cm.
Art. 8.761.4.4. Kabels buiten gebouwen moeten op een sleufdiepte van tenminste 0,5 m zijn gelegd. Deze bepaling geldt niet indien aanvullende maatregelen tegen mechanische beschadiging zijn getroffen.
 

Tiho

  • #4
@kajee je haalt in het vorige topic gerrit en gerrit b door elkaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
522.8.1 in de oude norm.

Volgens mij is deel 8 vervallen in 2008.
Deel 8 is een aanvullende NL bepaling.
Je moet beginnen in deel 5, voldoe je daar overal aan dan pas kijk je bij de aanvullingen en niet omgekeerd.
 

F1-help

  • #6
ter info:
In bepaling 8.520.301 staat dat kabels deugdelijk tegen mechanische beschadigingen moeten zijn beschermd tot een hoogte van 0,1 m gerekend vanaf de vloer.
In de toelichting wordt vervolgens aangegeven dat aan deze bepaling kan worden voldaan door het toepassen van een kabel met een metalen bewapening.

Dit betekend dat, met het toepassen van een kabel met een metalen bewapening, voldoende bescherming wordt geboden tegen mechanische beschadigingen. In de jongste editie van NEN 1010 is bovengenoemde bepaling gelukkig komen te vervallen.

Dan hebben we ook nog hoofdstuk 522 (keuze en installatie afhankelijk van uitwendige invloeden). Afhankelijk van de omgevingsinvloeden dienen passende maatregelen te worden genomen.

Logisch ook, want wat heb je er aan om een kabel tot 10 cm vanaf de vloer te beschermen als de kabel zich bijv. bevindt in een omgeving waar voordurend gewerkt wordt met zwaar (verplaatsbaar) materiaal, heftrucks en palletwagens. Beschadiging kan dan ook elders in de kabel optreden als deze onvoldoende is beschermd.

Advies is om logisch na te denken en voortdurend de risico's te analyseren. Een norm kan daarbij handig zijn, maar is en blijft een hulpmiddel.
 

TEROSS

  • #7
Beste forumgebruikers.

De bepalingen die geciteerd zijn, zijn uit de 'oude' versie van den NEN 1010.
Daarin stonden nog de Nederlandse bepalingen beginnend met een 8. ..... Sinds mei 2009 is de huidige NEN 1010 2007 + C1 2008 van kracht.
Daarin zijn de zaken die jullie aanhalen met betrekking tot de grondkabel beschreven in:

761.521.8.3
Kabels zonder bewapening mogen alleen zijn toegepast indien deze deugdelijk tegen mechanische beschadiging zijn beschermd door aanleg in daarvoor bestemde buizen, kokers, goten of kanalen.
Deze bepaling geldt niet voor omvangrijke kabelnetten van industriële bedrijven, indien gelijktijdig aan de volgende voorwaarden is voldaan:

a.de kabels zijn gelegd in afzonderlijke tracés, die duidelijk en blijvend zijn gemarkeerd,
b.andere leidingen mogen niet in de naaste omgeving zijn gelegd,
c.van de ligging van de kabeltracés moeten duidelijke en betrouwbare tekeningen op het bedrijf aanwezig zijn,
d.graafwerkzaamheden mogen slechts worden uitgevoerd na schriftelijke toestemming van het bedrijf en onder voortdurend toezicht van een door het bedrijf aangewezen persoon en
e.toestemming voor de toepassing is verleend door de bevoegde instanties.

Het gestelde onder b beoogt beschadiging van de kabels te voorkomen bij werkzaamheden aan bijvoorbeeld gas- of waterleidingen.
De bevoegde instanties zoals bedoeld onder e zijn:
■het energiedistributiebedrijf;
■de Arbeidsinspectie;
■het Staatstoezicht op de Mijnen.
Voor grotere bedrijven kan een algemene toestemming worden verleend.

761.521.8.4
Kabels buiten gebouwen moeten op een sleufdiepte van ten minste 0,5 m zijn gelegd. Deze bepaling geldt niet indien aanvullende maatregelen tegen mechanische beschadiging zijn getroffen.

Variatie van de ligging op een sleufdiepte tussen 0,50 m tot 0,90 m heeft een verwaarloosbare invloed op de toelaatbare stroom.

Hoop dat deze bepaling wat meer duidelijkheid geeft.

Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik het wel.

Groet, TEROSS
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu