Nefit Topline Compact+Moduline 400: vloerverwarming+radiator

Denmin

 • #1
Ik heb sindskort een Nefit Topline Compact HRC in combinatie met een Moduline 400. Voor de gehele beneden verdieping heb ik vloerverwarming als hoofdverwarming. Bovenverdieping met radiatoren. Probleem is nu dat ik de radiatoren boven niet kan regelen. De Moduline hangt namelijk in de woonkamer en als deze de ingestelde temperatuur heeft bereikt (of er zelfs boven zit door de openhaard!) dan gebeurt er boven dus totaal niets en blijven alle radiatoren (met thermostaatknoppen!) volledig koud. Ik kom er maar niet achter hoe je dit in kunt stellen of kunt regelen dat de ketel altijd de radiatoren boven warm water blijft geven ongeacht de temperatuur op de benedenverdieping. Kan iemand mij hiermee helpen? Bedankt!
 

Speedypul

 • #2
Installatie weersafhankelijk maken door er een buitenvoeler op aan te sluiten, als u die nog niet heeft!
Anders via servicemenu (code is 400) weersafhankelijk selecteren, met of zonder ruimtecompensatie.
 

Denmin

 • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Dit heb ik gedaan maar zou het ook iets te maken kunnen hebben dat het type "afgifte systeem" nu op vloerverwaming staat? Waar kan ik overigens die ruimtecompensatie vinden? Bedankt!!
 

Speedypul

 • #4
U stookt nu op een Aanvoer temperatuur van 45 graden celsius, is voor radiatoren beetje krap, tenzij ze zo berekent zijn!
Thermostaat op ruimteinvloed instellen, maximaal is geloof ik 9,
0 is geen ruimteinvloed!
Ketel gaat dan temperatuur van toestel aanpassen, schakelt dus niet uit, past alleen temperatuur aan, aan de hand van instellingen!
 

Denmin

 • #5
Bedankt Speedyspul!! Weet je toevallig ook waar deze ruimteinvloed in te stellen is? Ik vind die nergens terug in de instellingen van de moduline 400 en in de handleiding kan ik het ook niet vinden.
 

Denmin

 • #6
Heb het zojuist gevonden en hem op 7 gezet. Afwachten wat dit gaat doen. Kun je mij misschien nog 1x helpen door even kort (niet in vaktermen aub) uit te leggen wat ik nu precies heb gewijzigd en wat dit doet? Dan snap ik het zelf misschien namelijk ook wel! :D Is dit overigens nog steeds een 'zuinige' stand? Bedankt!!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #7
Door ruimte invloed in te stellen geeft u de WA regeling mee dat als er een afwijking in negatieve zin is, dus als de gewenste ruimte temperatuur te laag is er een extra verhoging plaatsvind aan de hand van het getal 7

Even zo als de ruimte temperatuur hoger wordt dan de gewenste waarde zal de WA regeling extra gaan verlagen door dat getal 7

Bij vele WA regelaars is de verhoging cq verlaging per cijfer van het getal 7 ca. 4 graden celcius voor de cv water temperatuur verlaging.

Dat resulteerd in een verlaging van maximaal 28 graden celsius of een verhoging van maximaal 28 graden cv watertemperatuur.

Zo wordt de gewenste ruimte temperatuur gecompenseerd.

Vr Gr en succes ermee
 

Speedypul

 • #8
Nee, het weersafhankelijk stoken is niet "zuinig" u verbruikt nu zelfs meer gas!

U heeft nu namelijk de ketel opdracht gegeven om aan de hand van de buitentemperatuur en het type installatie samen met een ruimtetemperatuur correctie een bepaalde c.v. watertemperatuur te gaan stoken, de ketel doet dit nu konstant.
Waarschijnlijk zult u de vloertemperatuur moeten bijregelen.
 

Chathanky

 • #9
Als het zo`n forse correctie is wat heb je er dan nog aan?
De correctie loopt op naarmate de afwijking tussen gewenste temperatuur en gemeten temperatuur afwijkt.
Als je dus de houtkachel beneden aan hebt zal de temperatuur meestal hoger zijn dan wat het normaal is en dan werkt de compensatie tegen je als het boven nog te koud is.

Die correctie komt dan dus enkel de ruimte ten goede waar je thermostaat hangt.
Is die ruimte enkel verwarmd met een vloerverwarming en de vloerthermostaat staat op max 40 graden zal een correctie boven de 40 graden ook geen zin hebben.

Het beste is om de ruimtecompensatie achterwegen te laten.
Op welke stand staat je vloerthermostaat? Of wat is de aanvoertemperatuur van je verdeler.

Maar als ik het goed begrijp had je al een buitenvoeler? Of heb je die op zaterdag nog even kunnen scoren om half vijf? :mrgreen:
 

Noodle

 • #10
Helemaal eens met Chat, of je regelt op ruimte-temperatuur, of je regelt weersafhankelijk, niets iets wat allebei een beetje doet. Is echt waardeloos. Ik snap beslist niet waarom deze stand in die thermostaten is opgenomen. Hoe hoger de compensatie, hoe slechter het regelt. Dus het beste is in dit geval: puur WA-regelen en op alle radiatoren TRA's en een na-regeling op ruimte-temperatuur op de vloerverwarming.
Groeten Noodle
 

Chathanky

 • #11
Dan moet ik je toch een beetje teleurstellen Noodle. Zelf regel ik thuis wa met compensatie naar alle tevredenheid. :mrgreen:

Waar het om gaat is dat het niet werkt icm een houtkachel in het vetrek waar de thermostaat hangt.
Ik heb dan welliswaar een houtkachel mar wel met een cvsysteem er aan gekoppeld, die houd de rest van de "hut" wel warm en de ketel hoeft dan niet bij te springen.

Als je de compensatie te hoog zet heb je 100% gelijk dat dat niet goed gaat. De temperatuur gaat dan op en neer in de ruimte waar de thermostaat aanwezig is. Deze ruimte hoort dan ook zonder thermostaatkraan uitgevoert te zijn.
 

Noodle

 • #12
Hallo Chat,

WA+RTC is alleen geschikt voor mensen bij weten waar ze mee bezig zijn, niet voor leken. Als je zoiets bij een klant aanlegt kun je zeker 10 keer terug om het in te stellen, en dan nog een paar keer in het voorjaar en in het najaar.
Groeten Noodle
 

Chathanky

 • #13
Als je het goed doet hoef je dan ook niet meer terug te komen.
Ik verstel de regeling 2 jaar niet meer naar waar hij nu op staat.
Expirimenterende leken zullen door de bomen het bos niet mee zien, dat klopt wel.

En daarnaast zijn er mensen waarbij je het nooit iets goed kunt doen. :mrgreen:
 

Denmin

 • #14
Bedankt voor alle reacties heren. Chathanky de moduline hangt in woonkamer waar, uiteraard, ook de gaskachel zich bevindt. De buitenvoeler was al geïnstalleerd. De thermostaatknop van mijn vloerverwarming staat op 35 graden. De maximale aanvoertemperatuur staat ingesteld op 50 en minimaal op 5. De temperatuur voor benedenverdieping overdag 11 uur 's avonds op 19 graden en vanaf 11 uur tot 7 terug naar 17. Ik heb de ruimtecorrectie maar weer op 0 gezet.... Ik ben inderdaad een leek op dit gebied maar kan/wil eigenlijk geen verdere kosten aan de kachel maken door weer een installateur langs te laten komen enzo!! Jullie advies wat voor mij de beste en liefst ook zuinigste instelling is om het zowel boven als beneden behaaglijk te maken wordt dus ook SUPER gewaardeerd!! Bedankt dus alvast!
 

Chathanky

 • #15
Als de aanvoer bij -10 buiten 50 graden is en bij 20 graden buiten 5 graden is het ook niet geheel vreemd dat het boven niet warm te krijgen is.
Bij 0 graden is de aanvoer dan 35 graden bij 5 graden nog maar 27,5 graden en bij 10 graden buiten 20 graden.
Als je daar je radiatoren mee moet voeden heb je wel hele grote radiatoren nodig of een super geïsoleerde woning met alsnog flinke radiatoren. Zeker met kwakkelweer tussen de 5 en 10 graden zal het slecht warm worden boven mag je rekenen.

Vanaf de nul graden zal je vloer op een maximale temperatuur draaien als deze tenminste goed afgestelt is.
Met de juiste parameters in te stellen kun je het een stuk beter maken.
Ook met de vloerverwarming is een truc uit te voeren zodat hij over het hele buitentemperatuurstraject de vloertemperatuur vergroot als het buiten kouder wordt.
Is zo op afstand ook niet zo door te geven hoe het bij jou aan te passen is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu