Nefit smartline HR(C) in storingcode 2L-266

Tokoloef

  • #1
Beste forumleden,


Het begon allemaal met een storingscode 2L-266 en waterlekkage op de vloer.
Ik ontdekte dat de automatische ontluchter lekte en heb deze vervangen. De waterlekkage is nu verholpen.

Maar tijdens een reset van de CV-ketel blijft de BC-10 de code 2L geven. Dit betekent dat de druksensor volgens het onderhoudsboek na 4 pogingen geen CV-zijdige drukverhoging heeft kunnen meten.

Met dit onderhoudsboek word ik verwijzen naar de remedie om de druksensor 871800018 te vervangen, dat heb ik gedaan maar het helpt niet.

Daarna constateerde ik dat de waterpomp heel langzaam rond draait als de waterdruk circa 2 Bar bedraagt en dat de pomp redelijk snel rond draait als de waterdruk weg is, dus op 0 bar staat.


Weet iemand hoe ik de waterpomp weer op normale snelheid kan laten draaien?
 

Onderhoudtje

  • #2
Is het expansievat nog in orde, dit kan deze storing ook veroorzaken.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
vat controleren zoals gezegd, alles ook goed ontlucht? anders pomp vervangen
 

Tokoloef

  • #4
Dank jullie wel voor de reacties.

Het expansievat lijkt prima in orde. Als ik van beneden naar boven tik op het vat hoor ik eerst een galmend effect en na het midden begint de klank doffer te worden. Mijn inzicht lekt de balg in het vat dus niet.

Ik heb de waterpomp verwijderd en het spoelhuis losgekoppeld van de elektromotor. Ik kan de elektromotor makkelijk met mijn vingers tegenhouden. De motor vertoont dan wat nukken, maar omdat hij rond draait denk ik dat de motor goed.
 

Onderhoudtje

  • #5
In het gat van de druksensor zit een klein gaatje soms wil deze ook nog wel eens verstopt raken tegelijk met het gat van de druksensor, misschien dat deze nog verstopt zit.

Dat is niet de juiste manier om een expansievat te testen, voor de lol doe ik dat ook wel eens en dan blijkt het expansievat vol met water te zitten ook al klinkt deze boven hol en onder doffer.
Doe jezelf een lol en controleer het expansievat op de juiste manier, doormiddel van de installatie drukloos te maken en met een bandenspanning meter te kijken wat de druk van het expansievat is.
 

Tokoloef

  • #6
Hoi Onderhoudtje,

Bij mij klinkt het expansievat dus precies andersom, van onder hol en van boven doffer.
Ik zal met een bandenspanningsmeter gaan meten wat de druk is. Hoe hoog moet deze zijn?
 

Onderhoudtje

  • #7
Er zijn verschillende expansievat met elk een andere voordruk, grote kans dat het op het expansievat zelf staat aangegeven, waarschijnlijk is het 1,0 of 0.5 bar.
Wel eerst de druk uit de installatie halen en dan de voordruk meten van het expansievat, als deze nul is dan is het expansievat niet meer goed. Als de pomp aan gaat krijg je een drukschommelingen, maar als het expansievat geen tegendruk meer geeft krijg je deze drukschommelingen niet en gaat de ketel in beveiliging.
 

Tokoloef

  • #8
Dank je wel Onderhoudtje, ik heb de druk laten weglopen. De luchtdruk die dan overblijft in het vat is 0 bar.
Op het expansievat staat een default waarde aangegeven van 0,5 Bar. Kan het zo zijn dat deze overdruk in de loop der jaren verdwijnt en moet ik het expansievat weer oppompen tot een 0,5 Bar?

Dan heb ik nog een tweede issue. De motor condensator van de waterpomp hoort een capaciteit van 2,5 micro Farad te hebben, maar ik meet slecht 1,40 micro Farad. Het lijkt mij dat de elektra motor van de pomp flink heeft ingeleverd in zijn vermogen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
vat vervangen, dan of nieuwe condensator plaatsen of de gehele pomp vervangen, maar ik denk dat het probleem eerder door de pomp wordt veroorzaakt (geen drukstoot gedetecteerd)
 

Tokoloef

  • #10
Het expansievat zat vol met water, dus heb ik een nieuw vat gemonteerd, maar de storing 2L-266 blijft terugkomen. Ik heb nu de druksensor en het expansievat vernieuwd. Dan blijft de UBA en de pomp over.

Tijdens een reset of uit/aan zetten van de ketel wordt de pomp in totaal 4x gestart voordat de code 2L verschijnt. Wat ik vreemd vind is dat de pomp bij iedere start een paar seconden normaal lijkt te draaien om daarna terug te vallen naar een zeer laag toerental. Kan dit veroorzaakt worden door een versleten relais in de UBA. Ik hoor wel iedere keer een relais tikken als de pomp gaat draaien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu