Nefit klokthermostaat FKT2072C specificaties

Fast-Ronnie

  • #1
Beste mensen, ik ben op zoek naar de aansluit specificaties van de genoemde thermostaat met clockmodule, en ook voor de modulator met energiemeter erop.

Ik bedoel dan niet pen 1 op 1 en 2 op 2 aansluiten en dergelijke, maar meer welke spanningen worden er gebruikt, hoe reageert de ketel op de thermostaat, op welke wijze wordt de warmwater voorziening vanaf de thermostaat geschakeld, hoe wordt de energiemeter aangestuurd over die 4 draadjes.

De reden dat ik dit vraag is dat mijn thermostaat labiel begint te worden, en ik wel in het gelukkige bezit ben van een proces-plc uit de gebouwklimaat automatisering (gebouwbeheerssysteem). Ik wil dan ook proberen met die plc de functies van de thermostaat over te nemen zonder dat de nefit brainbox van de 3030VR ketel die ik heb hier problemen mee krijgt.

Als iemand mij hiermee kan helpen door het gebruikte communicatieprotocol tussen de ketel en de thermostaat uit de doeken te doen, dan zou ik daar zeer blij mee zijn.

Ron
 

Fast-Ronnie

  • #2
Overigens is het nummer in de header verkeerd, moet zijn FKT9072C, deze hangt nu aan mijn systeem en functioneert goed, maar ik wil de energiemeting terug, en dat kan via een PLC en een display heel fraai geregeld worden :-)



thanx
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Vermoedelijk moeten fabrikanten, die zelf een thermostaat willen ontwikkelen volgens het betreffende protocol een boel geld neerleggen om te kunnen beschikken over de gegevens.

Wat je vraagt is de gegevens van het betreffende protocol hier weer te geven... Dat kan dus uitsluitend indien dat protocol openlijk op een officiele site beschikbaar is, dan kan een link daarheen geplaatst worden.

Elke andere vorm van publicatie is schending van copyrights en daar doet Klusidee niet aan mee, hoe spijtig ook en hoe goed bedoeld je project ook mag zijn.
 

Fast-Ronnie

  • #4
Oke Kees, dat klopt. Ik vermoed zelf dat er met een variabele spanning volgens een gebalanceerd systeem gewerkt wordt (zwevend systeem), maar ik ben er niet achter hoe dat exact gaat. En op de fabrikantsite kwam ik er geen informatie over tegen.

Misschien dat iemand weet of het daar staat.. dan hoor ik dat graag.

Ron
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Helaas staat dat nergens en Nefit gebruikt een afwijkend protocol wat verder door niemand wordt gebruikt.
Behalve dan het aan/uit systeem wat ook op uw ketel zit (3-4).

Vr Gr
 

Fast-Ronnie

  • #6
Inmiddels ben ik iets verder. Op aansluitpunten 2 en 4 kan men een spanning meten varierend van 0 tot 3640 mV welke direct wordt beinvloed door de temperatuursgevoelige weerstand in de thermostaat.
Dit is echter een gebalanceerd systeem, hetgeen inhoud dat de "0" ten aanzien van massa een hoge impedantie heeft.

Mijn metingen wijzen tevens uit dat de stand van de energiemeting enigszins invloed uitoefent op de spanning op punten 2 en 4. Op zeker moment was de spanning gedurende 20 minuten rond de 580 mV, waarbij de ketel kontstant op 10% vlamhoogte draaide volgens de energiemeter.

Plots schakelde de ketel uit, en daalde de spanning op 2 en 4 van 580 mV naar 0 mV.
Ik vermoed dat de brainbox in de ketel zelf ook door de modulerende werking spanning op deze lijn zet om zo laag door te stoken. Het is mij echter niet duidelijk met welke reden dit gebeurt.

Wanneer punten 5 en 6, de schakelthermostaat aansluiting, worden kortgesloten gaat de ketel hoog branden, en vreemd genoeg geeft dit een spanning van rond de 2500 mV op punt 2 en 4, alleen nu niet vanuit de thermostaat maar vanuit de brainbox zelf.

Ron
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Het heeft verder geen zin om hier over door te blijven schrijven, want nogmaals het zegt niets over de werking van de ketel en de regeling.

Vr Gr

Slotje dus, moderator
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu