Nefit Moduline 300: klokthermostaat negeert schakelpunten

Thomas de Vries

 • #1
Beste eigenaren van een Nefit Moduline 300, evt icm Topline Compact HRC30 CW5,

Ik ben op onderstaand probleem met mijn Nefit Moduline 300 in combinatie met Nefit Topline Compact HRC30 CW5 gestuit, wat met 2 onderstaande tabellen door geïnteresseerden te reproduceren is.

Zie tevens pagina 6 (over basisbediening) en pagina 22 (over aanvroegverwarming) van de bijgeleverde gebruikershandleiding van de Nefit Moduline 300 in combinatie met Nefit Topline Compact HRC30 CW5.

Op pagina 6 staat dat tijdens "auto-bedrijf" de met de draaiknop tijdelijk gewijzigde temperatuur actief blijft tot het volgende schakelpunt in het klokprogramma. De temperatuur instelling van het klokprogramma wordt dan weer overgenomen. Dit blijkt echter niet het geval. De Nefit Moduline 300 reageert niet op de tijdsinstellingen en ook niet op de temperatuur instellingen/verschillen (zoals aangegeven op pagina 22), wel ergens anders op....

Ik heb tbv deze vraag op kieskeurig.nl de volgende test uiteindelijk opgezet en uitgevoerd:
06.00h T1=15gr
12.00h T1=15gr
17.00h T1=15gr
22.00h T1=15gr

Met dit bovenstaande klokprogramma houdt de Nefit Moduline 300 toch bijvoorbeeld een tijdelijk met de draaiknop ingestelde temperatuur van 20 graden Celsius om 07.30h tijdens 'auto-bedrijf' gewoon de HELE dag en nacht op 20gr C en negeert de ingestelde schakelmomenten (waarbij terugschakeling naar 15gr C zou moeten plaatsvinden).

Vervolgens kwam ik erachter wat WEL de parameter was waarop de Moduline 300 reageert:
06.00h T1=15gr
12.00h T2=15gr
17.00h T3=15gr
22.00h T4=15gr

Kortom, de Nefit Moduline 300 reageert niet op de ingestelde tijden en temperaturen(verschillen, in dit geval van 5 graden); echter wel op de variabele verandering van de T1 naar T2,3,4. Ongeacht het feit dat identieke temperaturen zijn ingesteld bij Tx.

Nefit zou dus mijns inziens in de gebruiksaanwijzing moeten vermelden dat de schakelmomenten alleen werken op de momenten dat er een wijziging in de variabele Tx optreedt. De Nefit Moduline 300 kijkt bij re-activatie van het klokprogramma niet als een reguliere schakelklok naar de ingestelde tijden (en ook niet naar temperatuurverschillen, zoals bij de aanvroegverwarming wel het geval is).

Bovenstaande ben ik bij de Nefit Modline 300 in combinatie met de Nefit Topline Compact HRC30 CW5 op het spoor gekomen omdat ik een klokprogramma wilde hebben waarbij ik, net als bij mijn vorige Honeywell, er op kan vertrouwen dat (bij een standaard lage instelling om energie te besparen gedurende een deel van de dag) bij een tijdelijke verhoging er automatisch weer een moment komt dat de temperatuur naar beneden wordt gezet. Dit voorkomt ongewild stoken in mijn praktijk bij afwezigheid of in de nacht als je het vergeet.

Hebben anderen vergelijkbare ervaringen? Ik hoor graag.
 
 • Like
Waarderingen: teooo
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Het is normaal gedrag van de moduline.

  Het schakelpunt is het tijdstip waarbij het temperatuurniveau moet worden veranderd.
  Het temperatuurniveau word ingesteld door T1,T2,T3,T4.

  Dus als het programma steeds T1 ziet op zijn schakelpunt hoeft er niets veranderd te worden, het temperatuurniveau veranderd nl niet.

  Ik ben het met je eens dat het iets onlogisch is maar waarom leg je die klacht niet neer bij Nefit.
   

  DexterXL

  Specialist Verwarming
  • #3
  Zal gewoon een stukje softwarematige programatuur zijn, ipv de tijdblokken
  te hanteren, hebben ze de temp.niveau's gehanteerd.
  Zolang je het maar weet, kan je er rekening mee houden......
   

  Thomas de Vries

  • #4
  Dank voor jullie reacties. De vraag/klacht was al enige tijd terug bij Nefit reeds neergelegd. We hoorden echter niets. Inmiddels heb ik via een ander forum van Nefit en ook de installateur begrepen dat het een software-ontwerp fout betreft in de Moduline 300 en andere Nefit klokthermostaten voor bijvoorbeeld mijn ketel Nefit Topline Compact HRC30 CW5. Aangezien het een vergissing in het ontwerp cq uitgangspunten betreft, zal het niet opgelost worden in versie 3.0x maar pas in een versie 4.0x. Daarnaast zullen aanpassingen in de gebruiksaanwijzing van de Nefit Moduline 300 en Nefit Topline Compact HRC30 CW5 worden doorgevoerd zodat gebruikers inderdaad op dit probleem/klacht bedacht zijn. Als je het eenmaal weet, kun je er rekening mee houden. Enfin, zoals op andere fora in het buitenland ook al geconstateerd blijft het onlogisch en daarmee verwarrend. Hopelijk hebben anderen hier wat aan dat de Nefit Moduline niet reageert op de schakelpunten qua tijd en temperatuur maar sec op de T1,2,3,4 wisseling. Goed weekend.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu