Nefit ecomline HR22 warmtewisselaar vervangen

EBK

  • #1
Hallo,

Laatst heb ik de warmtewisselaar van mijn Nefit Ecomline HR22 (1997) schoongemaakt en viel het mij op dat deze in korte tijd erg verkalkt was, waarschijnlijk zit er binnenin een lek. Dat is natuurlijk niet zo gek na 23 jaar in gebruik zijn.
2 jaar terug heb de ketel wel groot onderhoud gehad (ionisatiepen, sensoren, ontsteker, pakkingen)

Nu heb ik de mogelijkheid een nieuwe warmtewisselaar voor de Nefit Ecomline te kopen voor €330. De warmtewisselaar zou ik zelf installeren nu ik omkom in de tijd wegens het coronavirus, dus geen installatiekosten.
Mijn vraag, is het de moeite om de Ecomline nog te reviseren, of is het handiger/kostvriendelijker om gewoon een nieuwe ketel te kopen?
 

Marcn88

  • #2
Bedoelt u de afzetting aan de binnekant van de verbrandingsruimte? Dit is geen kalk maar aluminium oxide dus eigenlijk het slijtage priduct van aluminium.
Als alle lamellen eraf zijn geeft dit volgens een medewerker van het merk ongeveer 2% rendements verlies oftewel als er geen bijzondere drukdalingen zijn in het cv circuit de wisselaar lekker laten zitten
 

EBK

  • #3
Bedankt voor je reactie. Een stuk van de vinnen van de warmtewisselaar is gescheurd waar bij druk water uit loopt. Vlak bij de scheur vormt zich ook veel kalk (witte aanslag) Hierdoor vul ik mijn cv ook vaker dan nodig is bij en functioneerd hij af en toe niet (geen reactie bij warmtevraag).
 

Marcn88

  • #4
Dan dient idd de wisselaar vervangen te worden
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Een investering van minimaal 330 euro in een toestel van 23 jaar oud? Oke, de Ecomlines zijn goed, maar om dat te verantwoorden... Als de boiler nog niet lek is geweest kun je er ongeveer op wachten dat die ook binnenkort gaat. Hoppa weer 650 euro.
 

EBK

  • #6
Dat ben ik wel met je eens. Maar stel dat deze lek gaat met pak hem beet 3 jaar. Dan heb je deze 3 jaar toch voor 110 euro per jaar een prima ketel. Zoals gezegd zijn de sensoren/pakkingen etc allemaal nieuw, gasblok en ventilator kan weinig mis aan gaan.
 

Kluskoppel

  • #7
330 euro zou ik er ook niet meer in investeren. Op die bekende site voor tweedehands spullen worden ook wel gebruikte ketels aangeboden zie ik. Bijvoorbeeld van mensen die van het gas af zijn en een warmtepomp hebben aangeschaft.

Het is dan natuurlijk wel de vraag wat je er voor terugkrijgt, maar als het ding tot voor kort nog is onderhouden en <10 jaar oud is zou dat ook nog een optie kunnen zijn? Van je eigen ketel verkoop je dan de goede onderdelen en de rest naar de oudijzerboer voor nog een paar centen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu