Naisoleren hellend dak, van buiten ook geisoleerd.

Sicorek

  • #1
Ik weet het er zijn al tal van onderwerpen binnen dit forum m.b.t. naisoleren van woningen met een hellend dak. Helaas wat er ook vaak aangekaart wordt worden er veel tegenstrijdige adviezen gegeven, ook door fabrikanten.

Hopelijk vind ik hier een advies wat aansluit op mijn situatie. Huis is gebouwd in 1981 en heb ik net een jaar geleden gekocht.

Eerste advies was ik te horen kreeg van mijn omgeving was dat er een ventilatielaag aangehouden moest worden tussen het dakbeschot en isolatie, eventueel dakperforeren. Volgens menig forum en fabrikant is dit achterhaald en dus beter van niet. (advies van Rockwool):-|
.

Ik heb de bouwpapieren van het huis erbij gehaald en daarin stond het volgende: Over de gordingen "Opstalan" geïsoleerder dakplaten type PU-V
30-150 r waarden totale dakconstuctie 1,5m2 h0 C/Kcal. Wat ik er zo van weet bestaat het dakbeschot dus uit polyurethaan(PU) en daar tegenaan spaanplaat met latex beschilderd (naar mijn idee is alles beter dan spaanplaat maargoed, daar kan ik weinig meer aan doen :-|) (zie afbeelding) Isolatie aan de binnekant is dus nog niet aanwezig (rockwool).

Wat mij absoluut niet duidelijk is of je het wel wilt isoleren aan de binnenkant als er aan de buitenkant ook al isolatie aanwezig is. (zolder gaat ook gebruikt worden t.z.t. als slaapkamer). En hier volgen weer allerlei tegenstrijdige adviezen. De meeste voorbeelden zijn namelijk voor een standaard situatie en daarmee bedoel ik uitleg bij een dak zonder zolderraam, zonder dakkapel en geen cv afvoer. Dit is wel bij mij situatie het geval. Ik vraag mij dan ook wel af of het de moeite waard is om te isoleren. Het dakkapel neem namelijk op 2x 70cm al een hele dakwand in beslag (boven het dakkapel na dan 1m x 6m breedt) dit zou ik dan nog wel willen isoleren. De meeste isolatie zou dan gaan om de andere kant van het dak waar ook de cv afvoer zit en het dakraam.

Daarnaast heeft ook dit dak net als veel andere daken wel eens wat vocht problemen. Deze foto is genomen in de nok. Ik vermoed dat het van smeltende sneeuw is geweest.

Helaas is dit niet alleen bij de nok maar ook rond een aantal gordingen en spantbeen.

Wat misschien ook wel handig is om te weten. Is het wel de moeite waard om te isoleren als je niet alles isoleert. (vloer oppervlak van ongeveer 5x6).

Ik heb sterk mijn twijfel of ik wel moet isoleren. Het gaat mij namelijk ook om de afwerking. Het dakbeschot ziet er namelijk niet super netjes uit dus dit wilde ik eigenlijk met gipsplaten netjes afwerken.

Ik hoop serieus dat ik hier vakkundig advies kan krijgen om te besluiten wat ik het beste kan doen. Ik ben namelijk doodsbang voor vocht problemen vanaf de buiten (dooiende sneeuw) of condensatie wat vervolgens voor houtrot gaat zorgen. :) Ik ben zeer benieuwd naar de adviezen. Mocht er meer informatie of foto's nodig zijn dan geen probleem.

PS:
Iemand enig idee waarom de isolatie op spaanplaat geplaatst en niet beter materiaal? :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou de info van Rockwool ook negeren wat weten zij nou van isoleren. :lol:
Andere adviezen, misschien andere materialen het scheelt nogal op je een schuim of wol gebruikt.

Die laatste opmerking prikt bij mij een beetje, ik vraag me af, deze rubriek al doorgespit ? Even terug waren er precies dezelfde dakplaten.
Of je wel of niet moet isoleren wil ik niet weten. Isoleren geeft confort aan het wonen. Wordt het wonen, slapen, knutselen of opslag dat scheelt nogal.

Hoe meer zaken in je dak zitten hoe lastiger het is om een damprem goed te plaatsen. Dit is volgens mij de sleutel voor zaken waar jij bang voor bent.
Je dak vertoont nu sporen van lekkage, niet ideaal, komt er isolatie bij dan zal de constructie nog langzamer drogen. Eerst eens onderzoeken waar dat vandaan komt. Sluiten of liggen de pannen goed.
Mijn idee waarom spaanplaat en geen multiplex, de laatste is duurder. :wink:
 

Sicorek

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Ik heb toch zeker een behoorlijk aantal onderwerpen in deze rubriek bekeken en volgens mij inderdaad ook met deze platen, maar daarbij wilde de persoon in kweste volgens mij pir platen er tegenaan plakken. Ik plaats liever het materiaal wat er het beste voor geschikt is. Daarnaast kwam daar geen lekkage aanbod. Misschien is lekkage ook wel een groot woord. Mocht ik de lekkage vinden dan weet ik natuurlijk niet of het uiteindelijk goed blijft. Meest vervelende zou ik condensatie vinden. Kun je misschien antwoord geven of het wel of niet zin heeft als je niet alles isoleert?

@Wgb, raad je hier aan niks te doen? https://www.klusidee.nl/Forum/topic/dampdicht-dakbeschot.38192/
Ik waardeer overigens alle commentaar en adviezen enorm. Ben hier namelijk al behoorlijk lang over aan het dubben. Heel vervelend
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dit is het enige forum wat er strak de hand in houd om het antwoord in deze situatie niet quoten. Ik begrijp niet goed waarom andere forums dat ook niet doen het is veel beter te volgen.

De link die jij plaatste was uit 2008 inmiddels is het mogelijk om met software een constructie te simuleren, daarmee is het allemaal een stuk duidelijker geworden.

Het lastige blijft de situatie bij de muren, vloeren, pijpen, dakramen, nok van het dak en de balken die in het zicht moeten blijven. Al die zaken moeten zo dampdicht mogelijk worden afgewerkt of aangesloten. Ik zie veel fotos de isolatie keurig aangebracht en dan gaan ze aan de damprem beginnen. Ik zou eerst rond de omtrek van het vlak een strook PE folie aanbrengen en vervolgens de isolatie. Zodoende is de dikte van de isolatie ook dampdicht. Je kan dat nooit berijken als de isolatie is aangebracht. Of het absoluut nodig is ik weet het niet. Het kan misschien helemaal geen kwaad dat er langs de randen een hoeveelheid vocht in de constructie kan komen. Weer het verhaal, beslist de nietjes waarmee de damprem is geplaatst aftapen er zou daar vocht de constructie kunnen binnen dringen.

Het beste bestaat niet er zijn tal van redenen waarom het beste ook het slechtste kan zijn. Voor het beste raadpleeg de sites van de leveranciers zij weten wat de belangrijkste voordelen van hun producten zijn en daar kies je uit. Misschien iemand die het wel weet. :wink:

Er wordt beweerd dat van een gedeeltelijk geïsoleerde ruimte op de minder geïsoleerde vlakken meer condens zou komen. Alle vocht zou als het ware naar de koudste vlakken worden gezogen. Mij lijkt dat sterk maar ik weet het niet. Misschien iemand die kan verklaren dat het wel zo is.
Veel wijzer niet echt he. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu