Warm hellend dak naisoleren van binnenuit?

j0rrit

  • #1
Wij willen graag ons dak isoleren van onze 2 onder 1 kapper uit 1979. Wij hebben een warme dakconstructie met gordingen, daarop hardboard dakbeschot, tengels en panlatten daar bovenop en tussen de tengels circa 3cm PUR opgespoten en vervolgens met sneldekpannen de dakconstructie afgesloten. Ik ben van mening dat er tussen het dakbeschot en deze PUR laag geen damp open/dichte klimaatfolie oid zit.

Graag wil ik het isoleren zelf doen van binnenuit en al zoekende naar werkwijzen op internet kom ik nogal uiteenlopende zaken tegen. De meeste isolatievoorbeelden die ik tegenkom zijn gebaseerd op koude daken en als het warme daken zijn, dan betreft het vaak een plat dak met bitumen of wijkt de situatie af van de onze. Isolatiebedrijven waar ik navraag heb gedaan (met ook als reden het uitbrengen van een offerte als zij het werk verrichten) zijn heel stellig: Isoleren moet van buitenaf (met alle kosten van dien), want van binnenuit met bv. PIR willen zij hun handen niet aan branden. Nu snap ik dat deels omdat je het dakbeschot gaat opsluiten tussen 2 isolatielagen, al dan niet met klimaatfolie.

Echter kreeg ik de tip dat er ook producten als Gutex Thermoflex bestaan. Dit is een flexibel houtwol isolatiemateriaal waardoor het dezelfde producteigenschappen heeft als de dakconstructie zelf. Dit zou inhouden dat wanneer je deze houtwol isolatieplaten koud tegen het dakbeschot plaatst je geen condensvorming tussen de beide materialen krijgt en wat (zelf) isoleren van binnenuit mogelijk maakt. Echter komt ook onze exacte dakopbouw niet voor in de documentatie van de fabrikant waardoor ik nog niet 100% zeker ben of dit materiaal daadwerkelijk geschikt is en er niet na zekere termijn alsnog vocht en rotproblemen ontstaan in de dakconstructie. Ook de noodzaak van klimaatfolie in deze isolatie opbouw onder de gipsplaat afwerking binnen is mij nog niet duidelijk aangezien de houtwol zich hetzelfde zou gedragen als het bestaande dakbeschot. Het houtwol isolatiemateriaal namelijk net als hout vochtdoorlatend en zou de klimaatfolie achterwege mogen blijven.

Omdat ik er zelf niet helemaal uitkom ben ik benieuwd naar jullie mening en bevindingen. Alvast bedankt!Untitled.png
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Of een materiaal zich 'hetzelfde gedraagt' is niet zo relevant: ergens in die laag zit het condensatiepunt en gaat er dus condens ontstaan als daar vochtige lucht kan komen. Dat heeft verder weinig met het materiaal zelf te maken.

Je kunt dus net zo goed gewoon glas- of steenwol gebruiken en dat afwerken met klimaatfolie. Die folie voorkomt namelijk dat er teveel vocht de constructie in komt. Er zijn genoeg topics op dit forum met dezelfde situatie als jij, doe daar je voordeel mee.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ik heb onlangs een soortgelijk dak na geïsoleerd met pir platen van een bekend merk van de koning. Zij hebben een technische helpdesk die je ook als particulier kunt bellen. Zij gaven aan dat er een luchtspouw van minimaal 2 cm tussen pir en dakbeschot moet zitten en een goede damprem aanbrengen. Ik ben voor de zekerheid ook voor klimaat folie/ intelligente damprem gegaan.

Je kunt jouw situatie natuurlijk ook altijd bij ze voorleggen.
 

j0rrit

  • #4
Dat is een goede tip! Ik eens contact zoeken met de helpdesk van die spannende koning.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu