Naden in buitenschilderwerk.

Klonk

  • #1
Ik wil een aantal houten kozijnen aan de buitenkant schilderen.
Het zijn wat oudere kozijnen waar in het verleden reparaties aan zijn uitgevoerd door het inzetten van nieuwe stukken hout.
De verflaag die daar overheen zit is, niet geheel onverwacht, precies op de naden tussen oud en nieuw hout gesprongen.

Mijn vraag is hoe ik die naden het beste aan kan pakken zodat een nieuwe verflaag zo lang mogelijk heel blijft.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik neem aan dat de nieuwe stukken wel verlijmd zijn met de oude.

In ieder geval is werking tussen oude en nieuwe delen in het begin niet te voorkomen. Meestal moet nieuw hout nog krimpen (of uitzetten, afhankelijk van de hoeveel vocht in het hout) en krijg je typisch dit soort verschijnselen.

Als je lang genoeg hebt gewacht is schuren, gronden en opnieuw lakken voldoende. Het oude hout werkt nu recht evenredig met het nieuwe hout en zal niet opnieuw barsten op de naden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Het ligt er geheel aan HOE de deelvervangingen zijn aangebracht. Tussen de delen moet minimaal 5 mm ruimte zitten die wordt opgevuld met een epoxy reparatiepasta.

Deelvervangen begint altijd eerst met het opmeten van het vochtigheidspercentage van het hout. Is dit hoger dan 18% dan heeft vernagne geen zin ivm hechtingsproblemen. Daarna wordt het rotte hout weggefreesd van boven naar beneden tot op het gezonde hout ( het zg oppoetsen) en voorzien van een primer.

Na droging hiervan wordt de reparatie epoxypasta aangebracht ( eerst aanbranden met epoxy ). Na modelleren en gladschuren kan worden afgewerkt met een laksysteem.

Als er verschil in vochtigheidsgraag zit tussen oud- en vervanghout, dan kan de verf van een van beiden gaan afbladderen. Scheuren op de naad van de reparatie zijn onmogelijk indien het systeem op de voorgeschreven wijze is aangebracht.

Bestaat het kozijn uit hemlock, dan heeft deelvervangen en repareren weinig zin. Deze in de jaren 70 veeltoegepaste houtconstructie van verlijmen en lamineren doet de kozijnen uit de gevel rotten. De vakman geeft hier dan ook geen garantie op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu