Nadeel van te hoog koppel bij accuboor?

Turbo MacKwek

  • #1
Ik begrijp dat deze vraag voor velen basic zal zijn, voor andere niet terzake doende en al geregeld terloops beantwoord zal zijn. Maar het lukt me niet om het antwoord te vinden.

Ik heb een nieuwe accuboormachine. Hij werkt prima, maar ik probeer er ook iets meer van te begrijpen. Voor de beeldvorming: Een model van een bekend merk dat in elke bekende bouwmarkt wel ligt, ong. 100 euro, 12v, 1AH NiCd accu. Ik gebruik ik em eigenlijk alleen om te schroeven en heel af en toe wat voor te boren bij het schroeven.

Hij heeft twee snelheden en 22 verschillende standen op die ring waar je het koppel mee instelt. Echter: met mijn basic natuurkunde zou ik verwachten dat hoe hoger het koppel, hoe lager de snelheid zou worden. Maar da is dusnie... Ik snap dat bij een te laag koppel de schroef kan vastlopen in het hout, maar wat weerhoudt me ervan om altijd te schroeven met maximale koppel? De snelheid neemt dus niet af.

Ik lees hier en daar dat het invloed zou hebben op het doorschieten, maar dat heb ik niet gemerkt, en ik kan ook niet bedacht krijgen hoe die twee elkaar zouden moeten beinvloeden.

Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat met een te hoog koppel de accu sneller leeg raakt. Nou soit, bij niet al te intensief gebruik en een NiCd accu is dat misschien zelfs wel wenselijk.

Zoals gezegd: het probeer het apparaat te begrijpen. Een beetje theorie dus. :-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb ze altijd op maximaal koppel staan. Je moet dan zelf op tijd stoppen met schroeven. Verder geen nadeel.
 

Tiho

  • #3
Het heeft idd niks met snelheid te maken maar de kracht van het aandraaimoment. Theoretisch zou je er volgens mij mee in kunnen stellen dat een schroef precies verzonken ligt wanneer hij vrijloopt.

Vindt het persoonlijk bloedirritant en heb ook altijd maximaal aanstaan, zelfs met gipsplaten met gewoon ph bitje. Gewoon op gevoel kan dat prima.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu