Naad in deur vullen, wel of niet.

Ik heb een enkele massieven hardhouten multiplex binnendeuren. Met massieve hardhouten kader. In de deuren zitten van origine naden in. Ik ga de deuren in hoogglans verf zetten en overweeg om eerst de naden te vullen. Vraag is zal ik de naden eerst opvullen of niet? Ik wil dat alleen doen als ik zeker weet dat daar niet later een gebarsten verfnaad overheen ontstaat.
Kan maar hoeft dus niet. Als het kan waarmee vul ik dat dan?

A63336FA-86CE-4445-931C-083A820304D1.jpeg 62FB7344-4398-4EFB-83BF-3F7EAEFA661B.jpeg
 
Laatst bewerkt:
@Edwinnn Ook dat is een vraag. Maar als ik hem vul en netjes op kleine korrelgrootte naschuur zal dat strijklicht vast meevallen..(?) en wat is erger miniem strijklicht of al die zware naden in het zicht(?) ze zitten in de hal waar het voornamelijk om kunstlicht gaat.
Voor de goede orde het gaat niet om de vakken maar echt om de naden.
 
Ik zou er niks aan doen. Dat plamuren blijft nooit mooi. Met schuren loop je kans dat je te veel schuurt van het naastgelegen hout en met hoogglans blijf je dat zien.

Daarnaast krimpt plamuur altijd, dus de naden komen zichtbaar terug. Tenzij je nu meerdere keren gaat plamuren en over 1 maand pas gaat aflakken.

Verder kan de plamuur altijd gaan barsten. De naden zijn op die plekken niet voor niks gemaakt. Dat is de overgang tussen verschillende delen hout die verschillend van elkaar werken.
 
@BertPleizier De reden dat de naad daar zit is dat er vakken in de deur zitten die op geen andere manier erin verwerkt hadden kunnen worden tenzij ingefreesd, wat ongebruikelijk is voor industriële deuren. De naden hebben verder geen functie. Jij hebt het over plamuur maar ik zat te denken aan 2 componenten lijm, krimpt/werkt dat wel gelijk aan hout?
 
  • Like
Waarderingen: De Bob
Deze deur is opgebouwd uit panelen. De vakken zijn in geen geval teruggefreesd. De naden vullen ga je blijven zien. 2K lijm is geen vulmiddel.
 
@BertPleizier Ik bedoelde dat alleen in het geval het gefreesd is je geen naden hebt. Het is dus niet gefreesd, wat de naden verklaart. Is het niet zo dat tweecomponenten lijm ook gebruikt wordt voor het vullen van rotte kozijnen? Waarom ervaren zij daarmee het probleem van krimpen niet?
 
Nee, voor het repareren van kozijnen wordt geen 2K lijm gebruikt. Maar speciale vulmiddelen die ook een lijmende werking hebben. En dat is toch heel wat anders.
 
Het zijn gewoon panelen. Om de overgang tussen de panelen te verfraaien (krimpscheurtjes voorkomen) is er nog een verzetje aan de randen gefreesd voor een mooie strakke overgang. Dat bedoelde ik.

Houtrotvuller is ook 2K en dat krimpt net zo goed. Kun je voorkomen door het dik op te zetten met als nadeel dat je weer veel weg moet halen, of krap opzetten en nog een 2e dunne laag herhalen als de eerste droog is. Ik ken geen enkel vulmiddel dat niet krimpt. 1K of 2K maakt daarbij niet uit. Akrylaatkit is dan wel geen vulmiddel maar ook dat krimpt als je er een naad mee dichtzet.
 
Houtrotreparatie-middel (2 componenten epoxy) krimpt ook.
Het zal vervolgens nooit hetzelfde werken als het hout, dus je blijft verschil zien.
 
Grootste probleem bij naden is dat er te weinig tussenruimte is voor de vuller. Ook al heb je vulmiddel met 10% rek, dan nog heb je dus 10 mm vulmiddel nodig om 1 mm uitzetting op te vangen.

Meestal is de naad slechts 1 of 2 mm breed, dus kun je max 0,2 mm uitzetting opvangen.
 
@Walker waarom zou er in een naad van 2mm waarin vulsel zit, ineens 1mm moeten krimpen/uitzetten, ik neem aan dat het vulsel ongeveer gelijkmatig krimpt/uitzet. Wat nog niet wil zeggen dat minieme verschil alsnog voor een barst in de verf kan zorgen. Maar een barst van 1mm zie ik niet gebeuren..
 
Als je vooraf al bedacht hebt wat je wil gaan doen en alleen bevestiging zoekt voor je eigen idee, heeft het eigenlijk niet zoveel zin ervaringsdeskundigen of vakmensen te raadplegen.
 
@Edwinnn je vergis je, ik weet nog niet wat ik ga doen, dat ik het niet overal mee eens ben wil nog niet zeggen dat ik alles al uitgezet heb. Als ik iemand met overtuiging hoor zeggen ‘dit gaat gegarandeerd scheuren wat je wil is onmogelijk’ dan zal ik dat sneller overnemen.. Maar met die bewoordingen hoor ik niemand. Andersom helpt het als ik weet met welke exacte type vuller ik het minst kans heb op scheuren voor het geval ik het wel wil ‘proberen’
 
@Jojo22 Bij deze: de plamuur gaat gegarandeerd schuren. Hierboven is al uitgelegd waarom dit gaat gebeuren.

Iedere vuller werkt op dezelfde manier. Ze gaan dus allemaal schuren want de delen bewegen te veel onderling. Een autoschade herstelbedrijf zal om die reden ook nooit plamuur op een dak smeren. Elke keer dat je een portier dicht gooit bolt het dak iets op en daardoor komt de plamuur los.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
3K
Verven, lakken, behangen en glas
Orbitty
Reacties
7
Weergaven
343
Verven, lakken, behangen en glas
Robbie's
Reacties
3
Weergaven
580
Reacties
0
Weergaven
396
Verven, lakken, behangen en glas
Steve1991

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu