Naad in boeiboorden zuigt water op

Knar48

  • #1
De boeidelen langs mijn dak zijn van multiplex en zitten er nu ca 15 jaar.
In verband met de lengte zitten er naden in de boeiboorden. Bij die naden zuigen de boeidelen water op en begint het multiplex op één plaats te delamineren. Ik heb de losse stukken daar weggehaald en opgevuld met houtrotvuller ( + houtrotstop).

Hoe kan ik de naden het beste dichtmaken en voorkomen dat het multiplex ook op andere plaatsen loslaat?
 

Knar48

  • #2
Is het verstandig een v-groefje in de naad te frezen en die te vullen met kit?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Het delamineren kunt u niet meer stoppen. Vocht tussen deze platen zit tussen de lagen, na enige tijd ziet u weer dat de naad gaat werken.

De leeftijd die u noemt is behoorlijk, 10 tot 15 jaar ( afhankelijk van welke windzijde ) is meestal het sein de boeiborden te vernieuwen.

De beste afdichting verkrijgt u door de zaagkanten eerst met een kantensealer voor hout te behandelen en daarna met een ms-polymeerkit tegen elkaar aan te zetten.

U kunt proberen een groef te frezen, al zal dit op de kant van laminaat niet meevallen. Een mooie strakke rand zit er niet in. Deze groef kunt u het beste vullen met een ms-polymeerkit of een acrylaat exterieur kit. ook een mslpolymeer lijmkit voldoet.

Praktijktip: rottende boeidelen op hoeken en naden beginnen vaak bovenop, en worden vaak veroorzaakt doordat de kraal of trim te dicht op het boeideel zit. Hierdoor komt regenwater door de cappliaire werking met de bovenzijde van de delen in contact: het rottingproces kan beginnnen.
 

Knar48

  • #4
Bij mij gaat het om een plekje van 4x4cm op 1/3 van de onderkant, dus het komt niet vanuit de trim. De naad tussen de delen stond wel open. Het buitenste laagje van het multiplex zat los en dat heb ik weggehaald en ik heb de hoop/illusie dat de lagen daaronder nog vast zitten want het het is niet opgebold. Het is op NO, dus weinig zon en weinig wind.

Totaal heb ik een meter of 15 boeideel die er nog prima uit ziet op dat ene plekje na. Ik vind het dus een beetje zonde de delen te vervangen en ik wil ze er ook niet afhalen. Eerst wil ik proberen te repareren. Vervangen kan altijd nog.

Om de openstaande naad te vullen was ik van plan de bovenfrees over de vlakke kant van de twee boeidelen te halen zodat de naad wat breder wordt. Die v-groef zou ik dan kunnen vullen met de ms-polymeerkit die u noemt. Vlak bij de trim kan ik met de frees niet komen dus daar moet ik de groef afmaken met een beiteltje of mes.

Is dit een goed plan?
Zal ik de andere naden ook preventief behandelen of kan ik er beter vanaf blijven als ze nog goed zijn?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Als de overige naden geen verkleuring ( donkerder) vertonen kunt u deze laten zitten.

Over het algemeen is het zo dat bij houtrenovatie ruimte gemaakt moet worden: uw plan om de naad breder te maken is dus juist.

Blanke delen moet u eerst impregneren om een goed hechtbrug te vormen voor de kit. De open gefreesde naad moet eerst met een kantensealer worden dichtgezet, of gegrondverfd en dat kan alleen als er ruimte is.


Daarna kan de kit worden aangebracht. Een MS-polymeerkit heeft een groter rekvermogen (ca. 25%) dan een acryllaatkit ( ca.7,5% / 12,5% ). De laatste is wat makkelijker verwerkbaar en strakker af te werken.
 

Knar48

  • #6
Ga ik doen.
Bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu