Na verwijderen oud behang wat te doen?

milkyskinn

  • #1
Hi Allemaal,

Ik heb niet zoveel uitgebreide kluservaring dus hoop dat jullie mij hier verder kunnen helpen!
In ons huidige huis gaan we de bovenverdieping aanpakken- waarvan uit minstens 2 kamers het behang eraf moet. We willen graag strakke, gladde muren omdat wij allebei niet van structuur behang en muren houden, en laat dit nu net in het hele huis het geval zijn.

Ik heb al 1 strip behang voorzichtig verwijderd uit 1 van de kamers om te kijken hoe makkelijk dit ging en wat er onder vandaan kwam- er zit een kale, vlakke muur onder, dus geen rare verassingen. Mijn vraag is nu, wat kunnen wij het beste doen om een mooie strakke muur te krijgen? Is het beter om de muur te behandelen en over het beton heen te gaan schilderen? En zo ja, wat moeten wij hier dan precies aan doen? Of nieuw behang erop (zonder structuur) en hoe maken wij dan de muur opnieuw behangklaar? We hebben naar Renovlies gekeken maar dit vinden we toch wel erg duur, dus die gaan we in ieder geval niet kiezen.

Alle tips zijn welkom! :)
 

Marielle

  • #2
muren behangklaar (laten) stucen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De muren zijn al behangklaar, u kunt daar gewoon overheen behangen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Trek eerst (in één kamer) alles er maar eens af en kijk er je verrassingen tegenkomt.
Scheuren en slecht herstelwerk zijn soms niet zichtbaar onder meerdere lagen behang (met structuur).
 

HAJ

  • #5
Het ligt er maar net aan wat jullie uiteindelijk met de wanden willen doen, behangen of sauzen (zonder behang). En die keuze is veelal gebaseerd op smaak. Zelf heb ik altijd de voorkeur voor sauzen direct op de muur.

Nadat je muur hebt ontdaan van behang kun je oppervlakkige beschadigingen bijwerken met (bijvoorbeeld) stucpasta. Na droging ietwat bijschuren en de muur kun je voorstrijken en sauzen.

Mocht de muur meer beschadigingen hebben, dan kun je de muur eventueel geheel bijwerken met fix&finish. Het is een klus die zelf (goed) te doen is, echter moet je als hobbyklusser wel genoegen nemen met een minder strak resultaat dan de professionele stucadoor. De muur (laten) stucen (met dus een dikkere laag dan fix&finish) is ook een idee.

Mochten jullie besluiten om direct over de muur heen te sauzen, dan raad ik jullie aan eerst de muur te behandelen met voorstrijk. Kijk voor meer informatie daarover gerust eens rond op dit forum.
Succes met de klus!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
een mooie strakke muur is niet echt een duidelijke omschrijving.

betonnen wanden zijn in zijn algemeenheid goed recht en vlak als daar rechtsteeks op behengen is volstaat het verwijderen van het behang , eventuele gaatjes vullen met een vulmiddel en daarna even met een schuurplankje er overheen voor een heel acceptabele ondergrond.

waarover je direct kan schilderen.
neem een goede muurverf dat werkt veel prettiger als de zooi uit de bouwmarkt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu