Na isoleren plafond

Ocsurias

 • #1
Beste mede klussers, ik weet dat er veel info op het forum staat maar ik kom er toch niet helemaal uit. Ik wil gaan na isoleren in een oude woning = woon boerderij. Situatie is nu als volgt: een zadeldak nu zonder enige vorm van isolatie, dan een houten vloer wat dus het woonkamer plafond is. Mijn idee is het na isoleren met pir-platen tussen de balken van het houten plafond en dit afwerken met gipsplaten. Om snel meters te maken wil ik dit dus gaan uitvoeren met pir-platen met 2 laagjes alu. Op deze manier is de isolatie m.u.v de balken waar ik tegenaan isoleer naar mijn idee dampdicht en tocht het niet. De zolder blijft dan on-geïsoleerd omdat deze slechts als opslag dient.

Zou ik op deze manier kunnen isoleren zonder vochtproblemen?

Op ten duur wil wellicht ook op de begaande grond de houten vloer na isoleren maar ook hier twijfel ik over, omdat ik lees dat dit eigenlijk damp open moet zijn ivm mogelijke vochtproblemen i.c.m. een houten vloer. Echter dan lijkt mij dat je ook nooit een goede isolatie waarde krijgt. Kun je hier toch dampdicht isoleren van onderaf als je zorgt dat de vloer van bovenaf nog enig zins kan ademen? Ik denk dan aan een laminaat vloer met van die groene platen eronder.

Ik begrijp dat het lastig adviseren is met deze geringe info maar alle info is zeer welkom.
 

Ocsurias

 • #2
Ik zie veel views maar geen reactie, mijn vraag in de notendop is:

Kan ik dampdicht na isoleren onder een houten vloer? Uitgevoerd met pir met aluminium, of wordt dit niet als damdicht gezien wegens de draagbalken waar de platen tegenaan liggen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Dampdicht / luchtdicht maken doe je idd aan de warme zijde. Maar je zult dus ook alle naden tussen isolatie en de balken nauwkeurig af moeten plakken. Door de wind zal er onderdruk op de zolder kunnen ontstaan, waardoor warme vochtige lucht van de begane grond naar zolder trekt met grote kans op condensatie.
 

Ocsurias

 • #4
Dank voor je reactie Walker, ga ik doen.

Heb je toevallig nog adviezen wat betreft de houten vloer begaande grond isoleren want daar isoleer ik volgens mij aan de koude zijde. Kan ik daar uberhaupt pir platen gebruiken?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Ook daar zijn pir platen een goede oplossing, mits je de naden kun vullen met purschuim. Dan zit de damprem ook aan de warme zijde.
 
 • Like
Waarderingen: Ocsurias

Ocsurias

 • #6
Dat hoor ik graag, aan de slag dan maar. Dank voor het antwoord!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Wel geschikte flexibele pur gebruiken.
Gewone pur krijgt kleine schuurtjes en is dan niet meer damp dicht.

" Maar je zult dus ook alle naden tussen isolatie en de balken nauwkeurig af moeten plakken."
Als je daar ook flex pur gebruikt is afplakken niet nodig.
 

Ocsurias

 • #8
Bedankt voor de tip! Gelukkig had ik al voor de zekerheid perfect elastic foam pur ingeslagen, verder zorg ik dat ik een voldoende rolletjes alutape heb mocht ik ergens niet goed bij kunnen komen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
Ik adviseer toch het dak te isoleren.
 

Ocsurias

 • #10
In plaats van plafond tussen zolder en kamer? Waarom precies?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Like
Waarderingen: Jackd

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Omdat daarmee je huis veel bruikbaarder en meer waard wordt, en omdat het makkelijker uit te voeren is. Anders moet de zolder geventileerd gaan worden, en de zoldervloer naast isolatie ook luchtdicht gemaakt worden, inclusief het luik.

Het is niet meer van deze tijd om een zolder ongeisoleerd te houden.
 

Ocsurias

 • #12
Helder, op zich op het Luik na gaat het niet veel makkelijker worden want ik moet de plafonds toch vernieuwen maar dank voor tip ik ga deze raad opvolgen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Like
Waarderingen: IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu