Plafond isoleren onder loze ruimte dakbeschot

ProfBeun

  • #1
Boven een gipsplafond, welke ik nog moet installeren, bevindt zich een driehoekige ruimte van ±80cm breed, ±60cm hoog en ±5meter lang. Ditgeen heeft een volume lucht van ongeveer 1500Liter (met de balklaag erbij gerekend. Ik kijk vanuit de kamer zo tegen het dakbeschot aan. Het dak is gewoon pannen, latten, oud asfaltpapier, houten dakbeschot. Geen dampfolies, geen isolatie. Gezien de constructie boven een groot gedeelte van de kamer wel is geïsoleerd, hoef ik enkel de kant te isoleren van ±80cm breed bij 5 meter lang. De enige opties die ik voor ogen zie zijn; glaswol deken op het regelwerk leggen waar de gipsplaten aan komen, of piepschuim platen tegen het dakbeschot aanbrengen. Gezien het slechts een paar m2 is heb ik geen zin om 50euro uit te geven aan dampdichte folie. Daarnaast heb ik nog piepschuim platen over, dus het liefst heb ik ook geen glaswol. Is het mogelijk om piepschuim platen vanuit binnen tegen het dakbeschot te monteren en geen dampdichte folie aan te brengen tegen de balklaag? Gezien het oppervlak en het volume van die loze ruimte lijkt het mij niet zoveel uit te maken. Ik lees dat piepschuim dampopen is, dus mij lijkt dat het vocht alsnog kan ontsnappen. Wat moet ik doen? Piepschuim op dakbeschot of glaswol bovenop regelwerk? En wel of geen dampfolie?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wel dampdichte folie aan de warme zijde. En de randen goed afplakken.
 

ProfBeun

  • #3
Kan het ook zonder dampdichte folie, gezien het volume van de ruimte daarachter ruim 1500Liter is? Zo nee; is piepschuim tegen het dakbeschot wel mogelijk?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ook bij EPS is het beter om folie te gebruiken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Even uit mijn hoofd:
Het dak is behoorlijk damp open.
EPS is redelijk dampdicht tot matig damp open. (is maar net hoe je er naar kijkt, dampdicht is trouwens wat je wilt in dit geval, want je wilt de isolatie dampdichter dan het dak)
Je kan met EPS dus weinig tot niks fout doen. Het isoleert echter niet zo heel goed, dus minimaal 20 cm dik is wel aan te raden.

edit: toch even een simulatie gedaan. Het maakt veel uit hoe dik het EPS wordt. Bij 80 mm is het best dampopen, bij 200mm wordt het een stuk minder dampopen..

Kijk je ook door het dakbeschot heen naar buiten en tocht het dus een beetje?
Zo ja, dan is dat positief, je maakt dan makkelijk een (met buitenlucht) geventileerd spouw achter de isolatie en dan kan er weer niks fout gaan.
 
Laatst bewerkt:

ProfBeun

  • #6
Bedankt voor de reacties. De platen die ik heb liggen zijn 2cm dik en hebben een R-waarde van 2W/m2K. Met een buitentemperatuur van 0°C en binnentemperatuur van 20°C en een oppervlakte van nog geen 5m2 zou dit uitkomen op 2*(20-0)*5 = 200Watt warmteverlies. Dat vind ik opzich al prima, en als ik er nog een plaatdikte tegen plak dan wordt dit 1*(20-0)*5= 100Watt warmteverlies. Dikker dan 2 platen wil ik dan ook echt niet gaan.

Het dakbeschot zit voor mijn gevoel degelijk in elkaar (veer en groef) en ik kan nergens kieren zien, en al helemaal niet naar buiten kijken (mede door het asfaltpapier natuurlijk). Tocht kan ik niet waarnemen.

Begrijp ik goed dat ik dan tussen het dakbeschot en piepschuim platen één tot enkele centimers ruimte moet laten? Of kan ik de piepschuim platen alsnog strak tegen het dakbeschot monteren gezien de dikte van 2cm tot max 4cm?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
100Watt, 24 uur per dag, 3 maanden per jaar = 72 kW a 50 cent = 36 euro per jaar is 360 in 10 jaar.
Besteedt je 300,- aan isolatie dan verdien je daar 20% op, dat is beter dan de spaarrentes van de afgelopen jaren.

Een paar cm piepschuim is dampopen. Dat kan niet zonder damprem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu