Muur isoleren aan beide zijden?

Birdoswald

  • #1
Ik heb een vraag over een onderwerp waar ik maar weinig bevestigende antwoorden op kan vinden.

Wij hebben een oude woning (1863) zonder spouw aan de buitenkant geisoleerd met mineraalwol (100 mm) en daarna gestuuct.
Het dak is ook geisoleerd met 300 mm mineraalwol. Is het dan zinvol om de muren aan de binnenkant ook nog verder te isoleren?

Ik kan geen duidelijkheid vinden of het (a) iets uitmaakt, en (b) of dit mogelijk vochtproblemen kan geven tussen de isolatie aan binnen- en buitenkant en de muur.

Iemand die hier ervaring en/of verstand van heeft voordat ik begin?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het heeft zin.
Van invloed is hoe dampdicht en hoe dik in cm is het product wat op de wol is aangebracht.
Hoe dik is de isolatie die je aan de binnenkant van het huis zou willen hebben.
Nog een voorkeur voor wol of een schuim isolatie.
Zijn de muren aan de binnenzijde nog met een speciaal product behandeld.
Hoe dik is de muur ook in cm en wat voor soort stenen zijn gebruikt.
Je hebt nu een Rwaarde van 3.00 en met 100 mm schuim alu. cachering ga je naar Rwaarde 7.00 plus en min.
 

Birdoswald

  • #3
Dank voor je hulp, en je vragen.

Eerst even rectificeren wat betreft de "geen spouw". Ik realiseerde me net dat we er uiteindelijk achter waren gekomen dat er wel een spouw is toen we een nieuwe terrasdeur installeerden (wat op zich niet matcht met het bouwjaar van het huis, maar misschien later toegevoegd?). Er is wel een spouw, ingesloten door twee halfsteens-muren van baksteen = in totaal 31 cm.

De laag die aangebracht is op de gevelisolatie van mineraalwol is op basis van cement, en zal nog geen centimeter zijn? Daarop zit een laag muurverf op basis van siliconen(hars), wat waterafstotend en waterdampdoorlatend moet zijn.

Ik zou maximaal 10 cm aan binnenruimte willen inleveren, en daarom wel geinteresseerd in PIR / PUR-platen vanwege betere isolatiewaardes, maar ben niet zeker vanwege (a) dampdichtheid? (wordt vocht van buiten tegengehouden door de platen en zorgt voor vochtproblemen tussen schuimplaten en de muur?) en (b) heeft het zin als alle andere isolatie dampopen is? Of misschien juist wel, omdat vocht van binnen naar buiten kan via dakisolatie?

Ter toevoeging, beneden is aan de binnenkant ook isolatie geplaatst (door vorige bewoners) met een voorzetwand. Dit is ook mineraalwol.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Birdoswald schreef:
(wordt vocht van buiten tegengehouden door de platen en zorgt voor vochtproblemen tussen schuimplaten en de muur?)
Regen komt van buiten en vocht komt van binnen naar buiten. Nee dus.
PIR/PUR met aluminium cachering.
Birdoswald schreef:
Of misschien juist wel, omdat vocht van binnen naar buiten kan via dakisolatie?
Een warmtestroom trekt van warm naar koud en daar zit een deel vocht in. Met deze eigenschap moeten we rekening houden. Kan deze vrij naar de koude lucht, of is er een laag die de warmtestroom met het deel vocht moeilijk wil doorlaten omdat die laag te dampdicht is.
 

Birdoswald

  • #5
Dus als ik je goed begrijp zou je voor PIR/PUR platen gaan? Dit zorgt niet voor vochtproblemen, en is ook geen gekke combinatie met de aanwezige mineraalwol isolatie tegen de buitenmuur en in het dak?

Wgb schreef:
Een warmtestroom trekt van warm naar koud en daar zit een deel vocht in. Met deze eigenschap moeten we rekening houden. Kan deze vrij naar de koude lucht, of is er een laag die de warmtestroom met het deel vocht moeilijk wil doorlaten omdat die laag te dampdicht is.
Deze volg ik niet helemaal. Zijn PIR/PUR-platen niet juist dampdicht?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu